joi, 7 mai 2009

Sub comisar

Am vazut in articolul trecut cum a reusit Ligia Petrut sa se angajeze la Penitenciarul Baia Mare, sa promoveze si sa scape de un dosar penal (pentru furt), beneficiind de protectia unor personaje cu greutate. Mai intai, a fost amanta deputatului PSD Luca Stefanoiu, iar dupa ce acesta a iesit din Parlament, s-a cuplat cu comisarul Vasile Chiorean, devenit intre timp director al puscariei. Nu m-as fi legat de aceste aspecte luate din viata privata a Ligiei Petrut daca amanuntele respective nu ar fi avut o repercusiune grava in viata sa profesionala. Datorita acestor ''calitati'' tipic feminine, oferite pe tava unor puternici ai momentului, Ligia a beneficiat de avantaje profesionale insemnate, mergand pana la musamalizarea unui dosar penal!
Sa va povestesc acum cateva intamplari din viata penitenciara desfasurate chiar sub ochii mei, in perioada de 1.3 ani de cand sunt inchis.
In februarie 2008, am fost arestat si, cateva zile dupa aceea, am inceput sa lucrez in cadrul Clubului detinutilor, unde Ligia avea anumite responsabilitati. La vremea aceea, domnisoara era la apogeul carierei sale profesionale. Cuplata icu directorul unitatii, Vasile Chiorean, isi putea permite orice extravaganta, deoarece nimeni nu avea tupeul si curajul sa-i comenteze. Pe sectiile de detinere venea si lua la rost cadrele (supraveghetorii), desi profesional n-avea atributii in acest sens. In Comisiile unde era membru, cuvantul ei era lege, deoarece toata lumea stia ca prin gura ei intra si iese Vasile Chiorean! Cei care aveau indrazneala sa nu execute imediat ordinele ''reginei'' ajungeau la pixul directorului, care stia cum sa-i ''arda''. Cu detinutii, batjocura, umilirea si abuzurile erau duse pana la absurd. Gagica facea rapoarte de incident (pedepsire) cu nemiluita sau punea alte cadre sa le intocmeasca, garantand pentru aprobarea lor in Comisia de Disciplina, unde sef era Chiorean. Pe un detinut l-a pedepsit pentru ca a ras in fata ei (sfidarea cadrelor!), pe altul, pentru ca purta pantaloni prea scurti etc. Au fost multe cazuri de acest fel. Indiferent de motivul invocaqt de Ligia, rapoartele scrise de ea (sau la ordinul ei) erau aprobate imediat de Chiorean. Acesta nu-i refuza niciun capriciu (mai) tinerei consoarte.
Programele desfasurate sub ''patronajul'' ei erau o continua batjocura la adresa detinutului. Participantii la aceste programe erau urecheati pentru felul in care se imbraca, pentru modul in care isi poarta parul, erau ironizati si luati peste picior pentru faptele care ii adusesera la puscarie. Discutiile din cadrul acestor programe ''educative'' n-aveau nimic in comun cu temele aprobate in mapa de lucru. Daca in hnartiile aprobate de Chiorfean scria ca ne intalnim sa discutam despre semnificatia sarbatorii de Paste, in realitate, detinutii erau pusi de Ligia sa povesteasca cum era in alte penitenciare din tara, cine cu cine facea sex sau care erau relatiile dintre cadrele de acolo, apoi revenea obsedant la batjocura fiecarui detinut. Edificator in acest sens este si faptul ca, in prezent, niciun detinut din Penitenciarul Baia Mare nu mai vrea sa participe la programele Ligiei, desi participarea la aceste programe este un atu important pentru o liberare mai rapida.
Cat timp era director Vasile CHiorean, Ligia avea mana libera sa ''taie si sa spanzure'' in unitate. Multa lume ii stia de frica si se ferea din calea ei.
Odata cu debarcarea de la putere a lui Vasile Chiorean (si venirea la comanda a lui Horia Chis), a cazut si pozitia privilegiata a reginei. O vreme, Ligia a incercat sa-si prosteasca putinii colegi care o mai bagau in seama, ca e posibila o restauratie. Si ea, si Chiorean si-au luat concediu prelungit si au batut pe la usile ANP, in speranta idioata ca mai pot intoarce soarta, dar la Bucuresti, nimeni nu s-a aratat interesat de oferta sexuala a Ligiei. Revenita la realitate, curtezana in uniforma de stat trebuit sa se adapteze la postura umilitoare de a munci fara sa i se mai faca favoruri. Dar munca nu era facuta pentru ea. Fara nicio jena, fosta regina a inceput sa-i faca avansuri noului director, magulindu-l si ridicandu-i osanale. Figura n-a tinut, pentru ca Horia Chis nu e Vasile Chiorean. In prezent, Ligia cauta aliati prin alte tabere, pentru scopuri ce n-au nimic in comun cu motivul pentru care este angajata si platita din banii contribuabililor.
Solicit ANP sa demareze un control asupra activitatii profesionale a Ligiei Petrut, sa redeschida ancheta musamalizata de Vasile Chiorean legata de furtul sacului cu varza si sa o excluda din sistemul penitenciar. Din cate am fost informat, exista locuri libere pe anumite bulevarde, inclusiv in occident. La nevoie, am colegi specializati in proxenetism care ii pot garanta Ligiei ca n-o sa moara de foame. O sa ziceti ca sunt rautacios, dar tot eu sunt acela care trebuie sa suporte zilnic ifosele, aerele si figurile acestei domnisoare nimfomane! Ca sa dau o mana de ajutor ANP-ului, va informez ca am depus la PArchetul Curtii de Apel Cluj o plangere penala impotriva ei (si a altor persoane), pentru "abuz in serviciu contra intereselor persoanelor", iar probele sunt suficiente pentru a obtine condamnarea acesteia. Cu amanunte, voi reveni in materialul urmator. Deocamdata, atat.

Pe curand, Cornel Sabou.

Niciun comentariu: