duminică, 31 mai 2015

Un invins...

Va spuneam anul trecut, pe acest blog, ca presedintele de atunci al Romaniei, Traian Basescu, se teme de ceea ce va urma dupa ce-si va termina mandatul si ca toata campania sa de imagine de atunci (care in aparenta era "in favoarea justitiei") nu avea alt scop decat de a-si proteja propria libertate.

Omul care-l cunoaste cel mai bine pe Traian Basescu este chiar... Traian Basescu! Drept urmare, daca el se temea ca poate fi "victima" unei condamnari in justitie este de bun simt sa credem ca avea si motive s-o faca.
Sunt doua variante de luat in calcul aici. Prima e ca fostul (de acum) presedinte STIA ca a comis o seama de ilegalitati, in consecinta STIA si ca poate fi urmarit penal si apoi condamnat pentru acestea. Sau... nu a comis ilegalitati, dar STIA ca justitia e inca subordonata politic si/sau corupta suficient de mult/tare incat dupa plecarea sa din functie sa execute un eventual ordin de condamnare si arestare a sa. Aceasta a doua varianta are insa un contraargument puternic: chiar atitudinea lui Traian Basescu! Cat timp s-a aflat in functie, acesta a pedalat foarte mult pe ideea ca "in sfarsit" justitia e libera si nu mai raspunde la comenzi politice! Daca adevarul e acesta, atunci inseamna ca Basescu se temea doar de faptul ca va fi urmarit pentru ilegalitatile comise de el de-a lungul timpului. Iata, asadar, ca urmarind un simplu fir logic de gandire putem intelege usor de ce Traian Basescu facea atata reclama lingusitoare justitiei in cursul anului trecut...

Presedintele insa s-a schimbat intre timp si ca o consecinta s-au schimbat nu doar "vremurile" ci si parerile lui Basescu despre justitie. Imediat ce a plecat de la Cotroceni, imediat ce a fost dezbracat de puterea prezidentiala, Basescu s-a simtit incoltit de dulaii din parchete. De la o luna la alta pe numele sau au fost (re)deschise mai multe dosare, iar protejatii sai (in frunte cu amanta sa) au ajuns dupa gratii, implorand mila publica. Iata, asadar, ca Basescu nu s-a inselat atunci cand s-a temut de justitie asa cum nu m-am inselat nici eu cand am "descifrat" in acest sens atitudinea sa de anul trecut. Ramane de vazut cat de mult vor fi indreptatite temerile sale pe viitor. Pana unde vor evolua lucrurile acestea ciudate si interesante din lumea justitiei romanesti. Daca toate evenimentele acestea vor culmina cu condamnarea si arestarea sa sau doar cu o punere la punct in planul imaginii publice. Pentru ca, IN ACEST MOMENT ambele variante stau in picioare!

Daca ne uitam putin in trecutul apropiat vedem ca ceilalti doi fosti presedinti ai Romaniei (Iliescu si Constantinescu) au fost trasi pe linie moarta, nici unul din ei ne mai fiind activi pe scena publica. Ma indoiesc ca a fost alegerea lor. Mai degraba cred ca li s-a impus aceasta atitudine si "rasplata" pe care au primit-o pentru retragere a fost... libertatea lor! Chiar daca au comis ilegalitati in trecut, au raspuns asa cum li s-a cerut la anumite comenzi venite din stratosfera geo-strategica a Universului Necunoscut si atunci au putut ramane liberi in viata lor stearsa din istorie si de continut. Basescu, insa, nu e ca Iliescu si Constantinescu! El e un nesatul de putere! El nu concepe acum sa se retraga. De aceea, rotita nemiloasa a justitiei universului cunoscut s-a pus in miscare impotriva sa. Am convingerea ca daca in perioada urmatoare Traian Basescu isi va anunta retragerea definitiva din viata politica si publica va scapa cumva de clestele justitiei!!! Sa nu uitati acest lucru! Daca maine il veti auzi vorbind despre retragere, asta va insemna ca si-a inteles neputinta si ca a acceptat trocul. Anonimat pentru libertate... Viata banala, alaturi de amanta sa, si verdictul de "nevinovat"!
Daca, insa, va continua sa se "bata" pentu iluzia de putere la care in visele sale inca mai aspira atunci vom avea cu siguranta un nou presedinte condamnat. Nu la moarte, precum a fost Ceausescu, ci "doar" la inchisoare! Asta e cert!

Nu vreau sa va par oarecum "bolnav" de scenarita si/sau de boala conspiratiei mondiale, dar va spun in cunostinta de cauza ca daca Napoleon, Hitler si Stalin n-au putut invinge "sistemul" atunci cu siguranta nici Traian Basescu n-o va putea face! Aici si acum structura de putere pe planeta este deja definitivata. Acest "sistem de siguranta mondiala" (dupa cum il numea Churchill) functioneaza deja perfect si nu mai poate fi dereglat. Nu stiu daca "din pacate" sau "din fericire"...

Urmariti traseul lui Basescu si nu-i condamnati atitudinea, oricare ar fi aceasta. In locul sau, tu ce ai face acum? Te-ai ascunde cersind si acceptand mila (libertatea) sau ai lupta chiar cu riscul de a pierde tot? In cazul tau, Traiane, orice ai face esti deja un invins! Gandeste-te la asta!!!
Pe curand...

Cornel SABOU