luni, 20 iunie 2016

Generatia ratata a fotbalului romanesc... si o explicatie!

Meciul de fotbal cu Albania de la Campionatul European si infrangerea rusinoasa cu 0-1 in fata acestui adversar de "mana a doua" ne-a demonstrat ca in prezent suntem o natiune fotbalistica falimentara! Nu am putut construi o echipa care prin jocul sau sa produca satisfactie milioanelor de romani pasionati de acest sport si care asteapta, macar in acest plan sportiv, sa gaseasca motive de mandrie si bucurie!
Cauzele care au dus la aceasta stare de fapt, la aceasta trista realitate, nu sunt insa cele care ne apar la prima vedere si anume proasta selectie a jucatorilor, tactica gresita sau lipsa pregatirii fizice etc. Ca sa intelegem cu adevarat fenomenul si FALIMENTUL fotbalului nostru trebuie sa patrundem adanc in subteranele fotbalului romanesc si sa dezgropam "mortii" care au generat situatia aceasta jenanta si rusinoasa. Eu va propun o explicatie... Judecati-o singuri si decideti in consecinta!

Generatia de Aur a impresionat nu doar prin rezultate, ci si prin jocul ofensiv, curat, tehnic, frumos si eficient. Calificarile pe banda rulanta pe care Nationala le oferea suporterilor erau dublate de o prestatie care onora fotbalul romanesc. Culegeam de pe intreg mapamondul laude si aprecieri, eram mandri ca suntem romani si ieseam pe strazi cu sutele de mii ca sa sarbatorim victoriile. Astazi stam ascunsi in case si facem haz de necaz, mancam rusine pe painea goala si saraca a jocului cu balonul rotund pe care il practica la nivel de performanta niste amatori.

Generatia de Aur era formata din fotbalisti adevarati! Adica, din oameni care au cautat MINGEA inca din copilaria lor. In fata blocului, in curtea scolii, pe la cluburile locale care selectau mereu si mereu copii TALENTATI! Cand nu aveau minge, ei loveau pietricele sau improvizatii facute din carpe, ciorapi rupti sau... conserve! Se bucurau de gol la fel ca intr-un meci adevarat, pe un stadion arhiplin! Umpleau terenul de joaca pana seara tarziu, cand numai intunericul ii trimitea acasa. Parintii, saraci si plini de nevoi, de cele mai multe ori nu aveau bani sa le plateasca acestor copii "capriciul", dar... nici nu era nevoie! Cluburile de fotbal din toata Romania aveau angajati pe organigrama fosti jucatori (deveniti antrenori) care aveau ca unica sarcina sa caute tinere TALENTE! In fiecare an, in presa locala apareau anunturi cum ca Echipa de fotbal X facea selectie pentru copii nascuti intre anii cutare si cutare. Zeci, sute de copii se prezentau la selectie, cu sau fara parinti, manati doar de pasiunea devastatoare pe care o simteau de a juca fotbal! Ca sa fie selectionati "mureau" pe teren in jocurile de proba pe care le sustineau, dadeau totul, ignorau orice zgarietura, lovitura sau ranire! Nu le pasa de nimic, decat sa bage mingea in poarta! In fata acestui asalt al copiilor, fosti fotbalisti cu mare experienta si ochiul deja format faceau selectia potrivita. In timp, copiii deveneau juniori legitimati, apoi jucatori titulari in echipa "mare"!

Asa s-a nascut GENERATIA DE AUR a fotbalului romanesc! Din pasiune, din disperarea de a juca FOTBAL a copiilor nenascuti in democratie, ci in saracie lucie, in lipsuri imense si nevoi niciodata acoperite! Cand Romania ajungea in sferturile Campionatului Mondial de fotbal din SUA 1994 toata lumea fotbalistica era socata de jocul echipei noastre care devenise peste noapte favorita la castigarea titlului mondial! Atunci, insa (de fapt in toata perioada aceasta de glorie, anii '80 si '90) Romania nu avea un singur 11 de valoare! Putem spune ca in spatele celor unsprezece titulari mai stateau inca cel putin doua posibile echipe de titulari de valoare aproape egala cu a celor care incepeau jocul! Jucam si bateam Anglia in serie. Campioana Mondiala Argentina era umilita de Hagi si coechipierii sai! Romanii zburdau pe teren si socau prin daruire, forta, tehnica si REZULTATE! Generatia copiilor saraci din Romania a cucerit atunci lumea fotbalistica!

Anii au trecut... A venit si in tara noastra democratia de tip occidental. Construita insa de comunisti. In stilul lor, agramat si infect. Toata economia Romaniei a fost pusa pe butuci. Nici fotbalul n-a scapat. Cluburile de renume au fost furate de speculanti ordinari si mafioti. Fotbalistii Generatiei de Aur au emigrat. Altii ca ei, insa, in Romania nu s-au mai nascut...
De fapt, nu a fost nimeni sa-i mai vada nascandu-se! S-a intrat intr-o noua etapa. Taticii romani erau fascinati de rezultatele obtinute de Generatia de Aur, asa ca si-au dat baieteii cu japca sa joace fotbal! Au platit tot ce era de platit, de la echipamente la antrenori, inclusiv mita pentru ca odrasla lor sa fie selectionata in "Echipa"! Pe copiii saraci nu i-a mai bagat nimeni in seama. Cei care fugeau dupa o carpa umflata pe terenul din curtea scolii au ramas tot acolo, apoi... cu timpul, dupa ce au crescut, au mers la... munca in strainatate! Sa practice fotbal au ramas doar cei care aveau tatici "bogati", care puteau sa le plateasca nevoile tot mai mari pe care cluburile le cereau. Acestia cresteau in cluburile locale de fotbal. Fugeau mult, se loveau dur de adversari, sareau la cap, sutau in nestire, dar... nu prea le aveau cu mingea! Copilul sarac care invata fotbal cu o minge de carpe sau cu un balon ieftin si oval cumparat la reducere, atunci cand punea nu mana, ci piciorul, pe o minge adevarata... pai rupea tot! Mingea era deja fara secrete. era VISUL noptilor de lacrimi pe care copilul le traise deja doar in fata lui Dumnezeu, nestiut de nimeni! Ei nu trebuiau sa alerge mancand pamantul. Poate nici nu aveau energia necesara pentru ca erau prost hraniti, murdari, saraci... Dar pasele lor sfidau legile fizicii, suturile nimereau nu poarta ci plasa portii. Centrarile se opreau nu in tribune ci pe capul colegului de echipa care putea sa inscrie fara sa se uite la poarta. Pentru ca SIMTEA fotbalul, il visa si il traia! 
Dar acesti micuti geniali pe care i-a avut Romania nu mai erau in teren. Ramasesera in curtea scolii si pe campuri, printre blocuri. Selectii nu se mai faceau la echipele locale pentru ca aceste cluburi erau asaltate de parinti care isi bagau copiii la fotbal cu forta banilor. Si nu mai erau locuri...

Copiii astia de bani gata au crescut. Si au ajuns sa formeze Echipa Nationala de fotbal a Romaniei care a fost umilita ieri la Campionatul European de fotbal de... Albania! Baietii au fugit, au tras undeva inspre directia portii, au incercat sa paseze asa cum a incercat sa-i invete cineva in copilaria lor, la "academia" de fotbal unde i-a dus taticul. Nu le-a iesit nimic! N-au reusit nici macar un dribling! Dar de unde naiba sa le iasa ceva??? Ei doar incercau SA INVETE fotbal! Cei care STIAU fotbal au fost ignorati si abandonati pentru ca erau copii saraci...

Dragii mei... Fotbalul este pentru cei TALENTATI! Fotbalul nu e o meserie pe care sa o poti invata la "scoala de fotbal"! Daca esti parinte si ai un baiat acasa, uita-te cu atentie la el. Vezi ce-i place, ce pasiuni dezvolta. Ajuta-l acolo unde are EL nevoie sa fie ajutat, nu unde vrei tu, BOULE! Ar putea fi un "HAGI" in alte domenii ale vietii sociale, in comert, industrie, afaceri sau politica! Tu i-ai nenorocit viata si cariera pentru ca erai obsedat sa-l bagi la fotbal. Si ai distrus si fotbalul autohton cu odrasla ta! Daca vrem sa ne intoarcem la performanta trebuie sa ne intoarcem la adevaratele talente din fotbal. De ce naiba credeti ca natiuni sarace precum Argentina sau Brazilia domina fotbalul mondial? Au cules toti copiii saraci care faceau fotbal pe plaje si i-au aruncat acolo unde le este de fapt locul, pe teren! Asa se face ca brazilienii si argentinienii au invadat toate campionatele din lume. Pentru ca nu le ajunge Campionatul lor la cate talente au descoperit! Unde sunt ai nostri? Unde sunt copiii nostri talentati??? Unde ne sunt fotbalistii prin nastere, nu cei "descoperiti" prin formare??? 

As vrea sa vad in viitor cum cluburile romanesti de fotbal isi schimba "politica". Fostii fotbalisti de mare cariera sa fie imediat angajati ca descoperitori de talente. Sa nu fie lasati sa moara precum Lucian Balan, campionul nostru european care s-a sinucis din cauza saraciei! Sa se cutreiere scolile si cartierele. Baietii care mananca fotbal pe paine sa fie adusi in cluburi si sa le fie finantata acestora ascensiunea, cariera. La timpul potrivit sa fie bagati in fata, pe teren, de antrenori, nu de parinti! Si apoi sa fie lasati in pace, sa rupa plasa! Sa joace si sa castige! Sa aduca Romania din nou in topul Mondial al fotbalului! Parintii care vin cu geanta de bani sa fie refuzati. 
Am pierdut deja o alta Generatie de Aur. Este generatia de multiplu-Hagi care n-a mai vazut terenul de fotbal pentru ca n-a mai avut loc dupa Revolutie in cluburile acaparate de mafioti. Este generatia care a emigrat in Europa, dar nu ca sa joace la cluburi profesioniste ci ca sa munceasca la negru. Nu ne permitem sa mai pierdem una!!! TREZIREA, va rog!

Pe curand...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: