luni, 25 martie 2019

Se poate, dar e imposibil

S-ar putea rezolva extrem de simplu problema nivelului general de trai din Romania! Da, ar putea fi simplu! Lipseste doar... vointa politica! Si-o sa va argumentez de ce cred asta!

Daca sunt salarii mai mari se traieste mai bine, corect? Bun... Pentru ca o firma privata sa poata oferi salarii mari trebuie sa desfasoare afaceri profitabile. E o legatura directa aici intre profit si salarizare. Profitul creste, creste cifra de afaceri, cresc partenerii, clientii, e nevoie de cresterea productiei sau a calitatii serviciilor si atunci firma se intareste prin sporirea numarului de angajati (crearea de noi locuri de munca!) si prin fidelizarea vechilor angajati cu noi salarii, mai mari. 
Cum s-ar putea realiza o crestere semnificativa a afacerilor patronate de romani? Pai, cum spuneam, ar putea fi extrem de simplu! In primul rand prin incurajarea patronilor locali sa-si deschida afaceri pe noi piete! De ce romanii nu mai fac afaceri in Asia, in Africa, in Rusia? De ce lasam o piata de miliarde de potentiali clienti fara sa o "servim" cu produsele si serviciile noastre? Avem cativa temerari care s-au aruncat pe aceste piete de capul lor, unii reusind foarte bine, altii, nesprijiniti, neprotejati, impiedecandu-se pe traseu. Cert e, insa, faptul ca Guvernul Romaniei nu incurajeaza DELOC vreo idee de afacere in spatiile amintite mai sus!!! Ba dimpotriva, pe unde poate pune piedici!
Inteleg ca odata cu intrarea in UE si NATO s-a transmis Romaniei un mesaj de genul urmator: "Noi va oferim protectie, nu mai jucati nimic in Est, faceti afaceri doar cu noi". Si de atunci gata... S-au trezit firmele romanesti, aparute peste noapte dupa Revolutia din 1989, ca intra intr-o Piata controlata de mari Companii transnationale cu vechime de decenii in afacerile occidentale. Si uite-asa am ramas pe afaceri de genul magazinului de la coltu' blocului...

Sa fie clar: comunismul a murit! Nimeni si nimic nu mai poate intoarce istoria inapoi. De ce nu renuntam la blocajele astea care ne distrug la propriu si la figurat? De ce nu incercam sa facem afaceri cu China, de exemplu? Pai, daca ne comanda chinezii cate o sticla de suc pentru fiecare chinez ne trezim peste noapte cu o comanda de un miliard de sticle si trebuie sa inzecim productia autohtona ca sa onoram comanda. Cine si ce pierde daca incercam asta? De ce nu mai facem afaceri cu Rusia? Inteleg ca Rusia are proiecte enorme de dezvoltare economica si ca ar fi acolo "loc" pentru zeci sau sute de firme romanesti, asta insemnand ca ne-ar putea intra anual in tara miliarde de euro din partea aceea. Pai si ne strica banii astia? Ce se intampla daca pornim afacerile cu Rusia? Ne cad Carpatii? Se revarsa Dunarea? Sau ne gandim ca in loc de plata or venii Ivanii cu tancurile la Bucuresti? Idiot sa fii, noroc sa ai!

Rusii s-au oferit sa deschida un Fond la Bucuresti destinat oamenilor de afaceri romani care vor sa faca afaceri la ei. Venisera cu peste 300 milioane eura sa deschida fondul. Banii urmau sa fie folositi pentru plata imediata a oricarei firme romanesti care face o afacere in Rusia. Ca sa nu existe temeri, nesiguranta. Ce-am facut noi? Am refuzat banii! Nu ne trebuie! Ce sa facem noi cu 300 de milioane de euro? 

De asta ne e rau noua, sa stiti! Sunt solutii, exista variante de relansare economica, de crestere a nivelului de trai. Nu trebuie decat ca Guvernul Romaniei sa-si doreasca asta. Sa lase privatii sa se desfasoare in voia lor. Sa nu mai puna piedici. Si, eventual, daca nu cer prea mult, sa ajute acolo unde poate. Ca in rest romanul se descurca!

N-o sa vedeti asta, va spun de pe acum! O sa auziti tot felul de aberatii legate de "vecinul din est" sau cate-un alt slogan tampit. Dar nimic care sa inlocuiasca pierderea! Nimic! Si romanii continua sa emigreze din tara lor. Cu milioanele...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: