luni, 22 ianuarie 2007

Silentium Stampa

2007 a sosit. În momentele de singurătate deplină, fiecare dintre noi rememorează secvenţe din anul care tocmai s-a încheiat. Ne gândim la cum ne-a mers în 2006, cât am fost de buni sau de răi, unde am greşit, ce decizii eronate am luat, unde puteam face mai bine. Bineînţeles, pentru fiecare dintre noi, 2006 va rămâne diferit în memorie. Unii şi-l vor aminti cu plăcere (sau cel puţin fragmente din el), iar alţii for face tot posibilul să-l uite cât de repede. E în natura umană, a uita ceea ce a fost rău, dur, terifiant, dureros si aşa mai departe. Însă TRECUTUL UITAT SE RĂZBUNĂ!
La nivel de Baia Mare, făcând o scurtă recapitulare, 2006 s-a dovedit a fi un an bun, în multe planuri. Nu au avut loc evenimente majore negative care să umbrească amintirea acestui an, exceptând accidentul teribil din zona buclei, în care acei tineri şi-au pierdut viaţa, cu câteva luni în urmă.
Am avut parte de multe scandaluri politice, „fenomene naturale” dacă ţinem cont de faptul că oraşul nostru este unul extrem de politizat şi unde interesele din acest domeniu uneori primează mai mult decât ar fi necesar. Ajunge să amintesc cazurile deputatului Hoban, ale consilierilor Dolha, Niculescu- Ţâgârlaş sau Vlaşin, ultimul dintre cei enumeraţi regăsindu-se destul de des pe primele pagini ale publicaţiilor băimărene din anul trecut. La această listă mai aderă edilul Cristian Anghel, lovit în plin prin acel denunţ la D.N.A., actualmente anchetat alături de alţi inşi pentru modul în care consiliul local a achiziţionat un imobil de locuinţe.
Am fost onoraţi de vizita preşedintelui Traian Băsescu, i-am avut ca oaspeţi pe primarii din România, ne-a călcat pragul preşedintele Camerei Deputaţilor, ne-au vizitat miniştri şi lista mai poate continua. După multe tratative, negocieri, licitaţii, mici scandaluri, am avut şi lucrări de reparaţii ale drumurilor din Baia Mare. În plan economic, afacerile au mers aşa de bine, încât s-a simţit nevoia acută a organizării a două evenimente de gen „Business Top”, unul sub egida Cinemar TV, si celălalt purtând marca Axa TV. Mai trebuie să menţionez amenajarea patinoarului, o idee lăudabilă, menită să aducă puţină culoare în viaţa mondenă a oraşului.
Revelionul s-a sărbătorit şi în aer liber, noaptea dintre ani marcând aderarea României la Uniunea Europeană. Un eveniment istoric, pe care doar timpul îl va transforma în binecuvântare sau povară. Europa ne-a primit. Acum totul depinde de noi. Trebuie să avem tăria şi înţelepciunea de a profita cât mai mult de toate şansele pe care această aderare ni le va aduce. Nu va fi uşor, însă nimic constructiv, ce duce la evoluţie nu este uşor. Să nu uităm că întâi suntem români, apoi europeni. Identitatea naţională se poate pierde uşor, prin încercarea de a imita „popoare superioare”. Nu asta este soluţia. Avem ce şi de la cine învăţa, dar să nu uităm că suntem români.

Zsolt ERLI

(publicat in "Viata MM", nr.124 din 23-29 ianuarie 2007)

Un comentariu:

  1. jolti, te beser mogiorul, io intelege, da' silentium, fatu mneu, sa scrie a little different. ca maybe te beser nogion bine rumaneste, da cu latina stai cam bad. silentio stampa, daca scriai era ok. no, bine, noi morosenii te forgive te, ase ca nici o boala!

    RăspundețiȘtergere