luni, 12 martie 2007

Coruperea puterii

Cherecheş, Iancu, Tătaru şi...

Coruperea puterii

Undeva prin 1996-1997, scriam în ziarul "Ziua de Ardeal" despre o imensă evaziune fiscală comisă de firma SC Robev SA. Acţionari la această firmă erau "necunoscuţii" (pe atunci) Aurel Iancu, Florin Tătaru şi Corin Cherecheş. Suma reclamată de inspectorii care au controlat firma era în jur de 7 miliarde lei! Articolul a fost preluat a doua zi şi de ediţia naţională a ziarului ZIUA fiind citit în toată ţara, cât şi în occident. Reacţiile au fost extrem de neplăcute pentru cei trei acţionari. Mulţi din partenerii lor de afaceri, din ţară şi de aiurea, din lume, s-au agitat şi s-au speriat. Întrebările cu care erau bombardaţi Iancu, Tătaru şi Cherecheş erau mereu aceleaşi: "Ce se întâmplă în Baia Mare? Cum de v-a scăpat controlul asupra presei? Cum se face că a apărut - şi încă în presa centrală - public această evaziune? etc..." Cei trei mafioţi m-au vizitat şi mi-au vorbit pe un ton ameninţător. M-au acuzat că am fost plătit pentru a scrie împotriva lor. Mi-au promis că se vor ocupa de problemă şi că - voi vedea eu - vor "rezolva" şi rezultatele acelui control. Nu ştiu exact ce s-a mai întâmplat ulterior. Personal, n-am mai uzrmărit cazul. Erau atât de multe probleme în Baia Mare, în Maramureş, şi toată lumea venea la mine să se plângă pentru că presa locală refuza să publice informaţii acuzatoare despre puternicii zilei. Eram un fel de portiţă prin care puteau fi făcute cunoscute probleme "secrete" din comunitatea noastră locală, de fapt eram singura portiţă existentă în acest sens.
De-a lungul anilor, mi s-a povestit faptul că cei trei ar fi "reuşit" să rezolve problema cu evaziunea de 7 miliarde. Cum? Co-interesându-l pe ministrul Ioan Avram Mureşan care s-a implicat personal pentru anularea procesului-verbal prin care firma Robev era sancţionată pentru evaziune fiscală. Bârfele din oraş spuneau că pentru această "realizare" Mureşan ar fi primit 1 sau 2 miliarde. Apoi, am început să aud tot mai multe amănunte despre oamenii politici (locali sau naţionali) care erau cumpăraţi de aceşti afacerişti mafioţi pentru a le proteja interesele. Nu conta neapărat partidul ci doar caracterul slab al acestor politicieni, dorinţa lor de promovare în viaţa politică. Pentru a accede la anumite funcţii, aceşti oameni politici aveau nevoie de bani. Grupul de atunci al lui Corin Cherecheş era unul din grupurile implicate în finanţarea anumitor personaje politice (dar nu numai politice!) care trebuiau să obţină puterea pentru a lucra apoi în interesul Mafiei. De-alungul săptămânilor care vor urma vom publica unele nume din lista oamenilor politici care au fost folosiţi în slujba acestor grupări mafiote. Mai precizăm acum doar faptul că în realitate, mafioţii gen Cherecheş, Tătaru şi Iancu erau implicaţi şi în lupta pentru putere din Garda Financiară, Parchete locale, Judecătorii sau Tribunale ca să nu mai vorbim de Poliţie. Noi, "Viaţa MM", pregătim deja o amplă listă cu nume din toate aceste sectoare pe care o vom face publică în curând. Vă rugăm doar un singur lucru: să nu ne cereţi dovezi, pentru că s-ar putea să... vi le oferim!!!

Cornel SABOU

PS - Din cauza lipsei de spaţiu tipografic acest articol nu va apărea în ziarul "Viaţa MM" de marţi, 13 martie 2007. De aceea îl publicăm acum şi aici, luni 12 martie 2007. Articolele care vor apărea în ziar vor fi postate pe acest blog începând de marţi dimineaţă... (C.S.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu