Ziar online de ATITUDINE, editat de Cornel SABOU (Baia Mare/Maramures); Tel. 0758.970059
marți, 17 mai 2011
17 Mai: Sfântul Apostol Andronic
Azi, 17 Mai 2011, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte pe...
- Sfinţii Apostoli Andronic şi Iunia – Andronic a fost unul din cei şaptezeci de apostoli şi era rudă cu Sfântul Apostol Pavel. El L-a propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos şi a luptat împotriva închinării la idoli. Despre el menţionează Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani: 'Îmbrăţişaţi pe Andronic şi pe Iunia, cei de neam cu mine şi împreună închişi cu mine, care sunt vestiţi între apostoli şi care înaintea mea au fost în Hristos' (Romani 16, 7). Sfantul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fara a avea tronul episcopal intr-un loc anume. El calatorea si predica Cuvantul pe intreg cuprinsul Panoniei. Impreuna cu Sfanta Iunia, a luptat impotriva inchinarii la idoli si vindecau prin Sfantul Duh toate bolile si suferintele din popor. Prin eforturile misionare ale Sfinţilor Andronic şi Iunia, mulţi păgâni s-au convertit la creştinism şi au fost construite multe biserici. În secolul al V-lea, în timpul împăraţilor Arcadius şi Honorius au fost descoperite moaştele Sfinţilor Andronic şi Iunia într-o periferie a Constantinopolului, în Evghenia, în partea de răsărit. Mai târziu, pe acest loc a fost zidită o biserică impunătoare.
- Sfinţii Mucenici Solohon, Pamfamir şi Pamfilion (303-305) – Aceşti sfinţi mucenici au trăit în vremea împăratului Maximian (285-305). Solohon era de neam egiptean, cu credinţă creştină, fiind şi ostaş ca şi Pamfamir şi Pamfilion. Împăratul a poruncit ostaşilor săi să aducă jertfe idolilor. Soldaţii nu s-au conformat şi pentru aceasta au suferit chinuri martirice.
- Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Cuvioşilor Nectarie şi Teofan şi a Sfântului Nicolae cel Nou din Sofia.
Numele Manastirii Varlaam vine de la fondatorul ei Cuviosul Varlaam, care a sihastrit singur pe virful acestei stinci uriase in jurul anului 1350. In anul 1518 doi frati din Ianina, Nectarie si Teofan, din familie de conducatori ai Epirului, s-au calugarit aici si au zidit pe vechile ruine o mica biserica cu hramul Sfintii Trei Ierarhi. Putin mai tirziu au zidit o mareata biserica inchinata Tuturor Sfintilor. Pina acum citeva decenii se urca si la Manastirea Varlaam cu ajutorul unei plase de fringhie trasa sus cu un sistem de scripeti si roata cu tambur actionata manual. Printre documentele acestei manastiri se pastreaza si unele romanesti de danie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu