Scris de Dan Badea
articol preluat de pe site-ul
http://www.curentul.ro
Presiunile de tip mafiot făcute de Sorin Ovidiu Vîntu asupra lui Sebastian Ghiţă, managerul postului de televiziune Realitatea TV, încheiate deocamdată cu arestarea preventivă a şantajistului, reprezintă finalul unui lung şir de infracţiuni comise de SOV, început cu 30 de ani în urmă cånd era arestat pentru prima oară şi condamnat la aproape 6 ani închisoare pentru nişte găinării contabiliceşti traduse în termeni precum delapidare, fals, uz de fals etc. După liberare, el şi-a perfecţionat modul de acţiune luåndu-şi apoi „doctoratul“ în furt prin celebra lucrare FNI. Descinderea lui Vîntu şi a celor 40 de bodyguarzi, din 27 martie a.c., de la sediul Realitatea TV, în scopul ameninţării cu moartea şi a şantajării lui Ghiţă, care nu mai răspundea la comenzi, a fost îndelung exersată de infractor, prin operaţiuni derulate în diverse localităţi din ţară. Nu ne referim aici la operaţiunile de pedepsire a rakeţilor şi îngroparea lor în dealurile Moldovei, cum mărturisea el, tolănit în raza de recepţie a microfonului de la reverul lui Ghiţă, ci la hold-up-uri adevărate, la jaf organizat şi executat de oameni din banda acestuia. Ne referim, aşadar, la o acţiune petrecută cu mulţi ani în urmă şi care seamănă, ca mod de operare, cu „tålhărirea“ documentată de procurori a lui Sebastian Ghiţă. Ambele cazuri, atåt cel pe care-l vom prezenta astăzi, cåt şi cel cunoscut, sunt din domeniul audiovizual, infracţiunea a avut loc la adăpostul întunericului şi a vizat un partener de afaceri. Aşadar, în urmă cu 11 ani, pe vremea cånd Vîntu era fericitul beneficiar al fondurilor de la FNI şi s-a gåndit să-şi extindă, din acei bani, afacerile în zona audiovizualului, el şi-a trimis un locotenent prin ţară la colectat licenţe de radio şi televiziune.
Cel ales de SOV pentru această operaţiune a fost piteşteanul Ion Eftime, patronul - pånă recent - al reţelei Alfa TV. La Baia Mare, Vîntu a pus ochii pe societatea Cinemar SRL, care deţinea licenţe Radio şi TV (Cinemar TV) în localitate, o licenţă TV la Cluj şi licenţe Radio şi TV la Sibiu. Societatea Cinemar, controlată la acea dată de oamenii de afaceri Mihali Dumitru Constantin şi Claudiu Florescu, a fost preluată de Vîntu, prin firma Gelsor. Vånzarea acţiunilor firmei Cinemar către Gelsor a decurs corect, spun cei doi oameni de afaceri din Baia Mare. „La vånzare n-au fost presiuni din partea Gelsor, ba dimpotrivă, noi am dorit să vindem că ne era greu să ţinem trei staţii mari în picioare, cu finanţări locale“, afirmă astăzi jurnalistul şi omul de afaceri băimărean Claudiu Florescu.
„Eu m-am dus la ei să cumpere, erau Fond Naţional de Investiţii. M-am dus la ei să facă investiţii. Am våndut foarte mulţi atunci, Gelsorul a cumpărat mai multe locaţii. Apoi eu m-am retras din societate“ - spune şi Mihali Dumitru. După vånzare însă, au apărut surprizele.
Afacere cu francize şi surprize
Dacă Mihali s-a retras complet din afacere, Florescu a rămas pe baricade şi avea să intre în malaxorul impecabil al maşinăriei lui Vîntu care a continuat să funcţioneze la fel şi după prăbuşirea FNI. După ce a våndut firma pe care o înfiinţase în 1991, dar şi licenţele deţinute pe acea societate, Claudiu Florescu a preluat apoi, în franciză de la Gelsor, postul local de televiziune din Baia Mare, Cinemar TV. Cum se ştie, după prăbuşirea FNI, când Vîntu şi-a trecut societăţile pe numele unor apropiaţi, cel care a preluat afacerea licenţelor a fost Ion Eftime prin Alfa TV. La Baia Mare, acelaşi Eftime a fost tartorul licenţelor preluate şi al francizelor încheiate ulterior. „După ce s-a våndut Cinemar-ul, au fost nişte probleme cu staţiile locale, că s-a dat în franciză exploatarea lor şi, dåndu-se în franciză, treceau de la un francizor la altul fără ca schimbarea să fie anunţată, fapt care a dus la nişte incidente neplăcute. Spre exemplu, în Baia Mare se ajunsese să emită două staţii, în acelaşi timp, pe aceeaşi frecvenţă, iar IGR-ul (Inspectoratul General de Radiocomunicaţii) nu înţelegea de ce“ - povesteşte Claudiu Florescu, care preluase pe una dintre firmele sale, RTV CBN, franciza Cinemar TV. Concret, după ce Eftime încheia un contract de franciză cu un om de afaceri, în schimbul unei redevenţe lunare, dar găsea apoi pe altcineva dispus să plătească mai mult, încheia un nou contract cu acesta vånzånd astfel aceeaşi franciză noului partener. Dacă primul cumpărător comenta, era pus la punct imediat în stilul numit ulterior, după perfecţionare, stilul „Ghiţă“. Iată cum descrie Claudiu Florescu afacerea licenţelor lui Eftime.
„Gåndiţi-vă că dumneavoastră aveţi o societate. Şi societatea aia are x licenţe de televiziune, da? Ea e achiziţionată de cineva, în cazul ăsta de Gelsor, şi după ce a achiziţionat, a zis: domnule, stai un pic, acum am achiziţionat, sunt ale noastre, dar noi nu vrem să investim în cheltuieli operaţionale, că nu putem să ne scoatem banii. Hai să găsim noi atunci o societate la care îi dăm în franciză această licenţă, el ne dă o redevenţă lunară şi o să-şi facă treaba în teritoriu cum vrea el. Ei, aşa au făcut imediat după preluare şi după aceea au început necazurile“. Astfel, Florescu a preluat franciza Cinemar contra unei redevenţe lunare de 1.000 de euro. Apoi, însă, pe piaţă a apărut un concurent dispus să ofere mai mult decåt Florescu. Este vorba despre Viorel Zoicaş, unul dintre apropiaţii lui Virgil Măgureanu, protector, la råndul său, al lui SOV. Omul de afaceri Zoicaş a preluat, aşadar, de la Ion Eftime, prin firma de construcţii Agecom, franciza Cinemar, dar fără ca deţinătorul acelei francize să fie informat.
Au furat emiţătorul şi l-au dus la omul lui Măgureanu
„După ce ne-au dat nouă franciza atunci, cånd au văzut că şi altul din teritoriu este interesat să aibă o televiziune pe o redevenţă mai mare decåt noi şi că are cu totul şi cu totul alte relaţii, au dat acestui domn, Viorel Zoicaş, de la Agecom, în franciză, licenţa respectivă, dar nu ne-au spus nouă că ne-o iau! Cånd au venit cei de la IGR să le pornească staţia lor, a izbucnit atunci un conflict. Au spus că nu pot merge două staţii pe aceeaşi frecvenţă într-un oraş, deci trebuia să oprească una din ele. Un emiţător era al nostru, care era pe vechea franciză, dar noi nu ştiam că ni s-a oprit, iar altul era al lor. Deci unul pe Cinemar, iar altul pe cealaltă staţie, Alfa TV, care i-o dat licenţa la Agecom. Dar era aceeaşi frecvenţă, de fapt, nu erau două frecvenţe“. Aşadar, pentru că omul lui Măgureanu oferise mai mult, omul lui Vîntu anulase unilateral, sfidånd legea, un contract încheiat anterior. Asta pentru 1.000 sau 2.000 de euro în plus, cåt oferise Zoicaş.
Numai că, în condiţiile în care erau doi francizori pentru aceeaşi licenţă, care deţineau două emiţătoare pe aceeaşi frecvenţă, trebuia ca unul să fie blocat pentru ca al doilea să poată să emită legal. Ei bine, pentru rezolvarea acestei probleme a intervenit banda lui Vîntu care, în urma unui hold-up de tip „Ghiţă“, a anulat rapid efectul emiţătorului lui Florescu. Cu emiţător cu tot. Astfel, într-o noapte, o echipă de hoţi, din care a făcut parte şi un bucureştean negricios de-al lui Vîntu, a pătruns în sediul Cinemar şi a furat, pur şi simplu, emiţătorul staţiei şi nişte radio-relee. „Or intrat noaptea o echipă, printre care şi cineva de la Bucureşti, de la el, nu-mi mai aduc minte numele persoanei pentru că ştiu că atunci i-am făcut denunţ penal şi i-o prins poliţia, le-o găsit emiţătorul nostru furat la ei într-un garaj acolo, la noua staţie. Au venit noaptea, au bătut lacătele jos, de la camera emiţătoarelor, le-au scos din priză, le-au luat şi s-au dus. Le-au găsit poliţia a treia zi, mi se pare, la noul sediu al staţiei de televiziune. Mi-am bătut capul ani de zile cu treaba asta. Dar ce mi-a mai dat cineva dreptate? Şi poliţia a constatat furtul, a găsit obiectul furat, mi l-au repredat, dar nici astăzi nu l-am recuperat pentru că îl defectaseră“ - spune Claudiu Florescu. Plångerea penală făcută în 2001 împotriva hoţilor, la poliţia din Baia Mare, a rămas nerezolvată pentru că, spune Claudiu Florescu, i s-a atras atenţia, chiar din partea poliţiştilor, că e bine să-şi vadă de treabă. „La ora respectivă, unul dintre comandanţii poliţiei mi-a zis să-mi văd de treabă că ăştia sunt oameni prea mari, mă bag eu, un neica nimeni în oraşul ăsta, să mă bat cu ei. Am zis că mai bine-mi văd de treaba mea, să nu mai am de-a face cu genul ăsta de haiducie. Eu am făcut scandal şi plångere la poliţie atunci pentru că trăiam din asta. Aveam oameni care depindeau de mine şi lovitura a fost ca şi cånd te-ar scurtcircuita cineva, ca şi cånd ţi-ar tăia venele cineva... Vă daţi seama, dacă o venit poliţia şi o constatat că ne-o furat emiţătoarele şi tot poliţistul ne-o spus să ne vedem de treabă că băieţii îs prea mari... Apoi am renunţat. Am fost la CNA, am luat o altă licenţă pe cablu şi am intrat pe cablu în Baia Mare. Am continuat cu Club FM şi Club TV pe care le-am våndut în 2007“, mai spune jurnalistul şi omul de afaceri băimărean Claudiu Florescu.
Cazul hold-up-ului de la Baia Mare n-a fost mediatizat deoarece, se spune, dacă vrei să supravieţuieşti pe o piaţă controlată de rechini, e bine să nu faci valuri. Cum s-a văzut însă mai tårziu, Vîntu nu era deloc un rechin, ci un găinar interlop sprijinit de o întreagă armată de bruneţei, de tipul celui care a furat emiţătorul de la Cinemar sau a celor care, în frunte cu Nelu Legiune, au năvălit peste Sebastian Ghiţă să încaseze taxa de protecţie.
Dan BADEA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu