marți, 24 mai 2011

Curiozitati...


Stiati ca...

- Animalele arctice (i.e. cele care traiesc in zona Polului Nord, la nord de Cercul Polar Arctic) isi schimba culoarea blanii in functie de anotimp? Astfel de animale sunt: Vulpea Polara, “Lemmingul cu guler” (o specie de rozatoare), Hermina si Iepurele Polar. Aceste curiozitati despre animale au o explicatie logica: motivul de schimbare a culorii il reprezinta contopirea cu mediul lor inconjurator.

- contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber)? Desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a acestuia (9.1 metri) si cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. Aceasta legenda despre Zid a aparut prima oara intr-o serie de benzi desenate americane

- Inghetul este fatal pentru majoritatea animalelor, dar nu si pentru “Broasca de padure“ (Rana sylvatica). Aceasta specie de broasca are o foarte mare toleranta la inghet, aceasta supravietuind numeroaselor perioade de inghet din timpul iernii, daca ii ingheata cel mult 65% din cantitatea totala de apa din corp.Astfel, broasca de padure nu moare daca ii ingheata sangele sau alte tesuturi, deoarece are un sistem natural anti-inghet: are de pana la 100 de ori mai mult zahar in sange decat o persoana obisnuita, iar acest exces de zahar actioneaza ca un agent “crio-protector”.

- cel mai comun nume pe glob este, conform Enciclopediei Britanice, Muhammad?

- tara cu cea mai mare populatie este China care, prin cei peste 1.3 miliarde de locuitori, reprezinta aproape 20% din populatia lumii? China este urmata in acest top de India (1.130 miliarde locuitori, 17% din total) si Statele Unite (300.000 locuitori, 4.55% din total), conform ONU. Romania ocupa, in lista ONU, locul 51 din 222 tari, cu un total de 21,438,000 reprezentand 0.32% din populatia globala.

- in 1907, populatia globala estimata nu depasea 1.7 miliarde de oameni, in timp ce in 2007 numarul crescuse de aproape 4 ori, pana la 6.67 miliarde?

- in fiecare secunda se nasc 3 oameni, in fiecare zi aproximativ 250.000 de nou-nascuti, adica aproape 87 de milioane pe an, apar pe Terra? Se estimeaza ca numarul de locuitori ai Pamantului se va dubla pana in 2050, ajungand la peste 12 miliarde.

- Forma dungilor unui tigru si distanta dintre ele variaza de la o specie la alta, dar majoritatea tigrilor au peste 100 de dungi. Si pielea tigrilor este vargata, nu numai blana lor, schema dungilor unui tigru fiind imprimata pe piele. Mai mult decat atat, daca tundem blana unui tigru pana la piele, parul creste inapoi formand dungi in aceleasi locuri in care ele erau inainte. Ceea ce este si mai interesant la tigri este faptul ca schema dungilor unui tigru este unica pentru fiecare animal, putand fi astfel folosita pentru a identifica aceste animale, tot asa cum amprentele degetelor sunt utilizate la identificarea oamenilor.

- conform celor mai multe surse, cel mai bine vandut parfum din perioada moderna este Chanel No 5? Lansat acum aproape un secol, in 1921, celebrul No 5 este prima creatie a creatoarei de moda Gabrielle “Coco” Chanel si de atunci se vine fara intrerupere, compania estimand ca in lume, la fiecare 55 de secunde, se vinde o sticla din acest parfum. Extractul de mosc de Zibeta, mult mai cunoscuta dupa boabele de cafea care se extrage din excrementele sale – Kopi Luwak, a stat la baza retetei originale a Chanel No 5 insa acest ingredient a fost inlocuit cu unul similar produs in laborator din considerente de protectie a speciei.

- Auzul pisicii este foarte sensibil la frecventele inalte, mergand pana la 30 000 Hz, in timp ce urechea umana este limitata la 20 000 Hz. Desi campul vizual al pisicii este, ca si auzul, mult mai larg decat cel uman, contrar unei credinte raspandite, pisica este incapabila de a vedea in intuneric deplin; totusi pisica are o vedere nocturna excelenta. Cu toate acestea, pisicile vad doar doua culori: albastru si verde; ele disting foarte greu nuantele intre ros si verde. Simtul mirosului la pisica este de patruzeci de ori mai dezvoltat decat al omului. De asemeni bine dezvoltat, simtul tactil permite pisicii sa-si utilizeze mustatile pentru a evita obstacolele in intuneric total, prin detectia variatiilor de presiune a aerului. Prezenta unui organ vestibular, si el deosebit de dezvoltat, ii confera pisicii simtul remarcabil al echilibrului, astfel explicandu-se facultatea ei de a se intoarce rapid in aer pentru a “cadea intotdeauna in picioare“.

- s-a spus despre Michael Jackson ca sufera de asa-numitul sindrom Peter Pan? Aceasta este denumirea unei deficiente mentale neinregistrata oficial ca boala psihica de catre organismele medicale si care se refera la persoanele adulte imature social. Numele celebrei ferme din California, SUA care a fost locuinta oficiala a starului timp de 11 ani (din 1987 pana in 2008, cand a fost vanduta din cauza datoriilor), Neverland, este inspirat din cartea scrisa de scotianul J. M. Barrie, in care se povestesc aventurile “baiatului care nu vrea sa creasca”, Peter Pan.

- cel mai batran barbat din lume in viata (ianuarie 2009) este Tomoji Tanabe? Japonezul a ajuns la venerabila varsta de 113 ani, impliniti pe 18 septembrie 2008, adica este nascut in secolul XIX (anul 1895).

- cea mai batrana femeie din lume inca in viata (ianuarie 2009) este Gertrude Baines, o americanca de 114 ani? Fiind mai in varsta decat Tomoji Tanabe cu un an, doamna Baines este, astfel, cel mai batran om din lume. Ea s-a nascut pe 6 aprilie 1894.

- cel mai in varsta om din toate timpurile este frantuzoaica Jeanne Calment? Data nasterii sale a fost stabilita ca fiind 21 februarie 1875 si a trait 122 de ani si 164 de zile, pana pe 4 august 1997. In momentul centenarului marelui pictor Vincent van Gogh, in 1990, ea era ultima persoana ramasa inca in viata care il cunoscuse. Cand avea 100 de ani, doamna Calment mergea inca pe bicicleta.

- Anitica Butariu este cel mai batran roman din toate timpurile (pe baza informatiilor pe care le avem acum)? Ea a trait 115 ani si 157 de zile, din 17 iunie 1882 si pana in 21 noiembrie 1997. Totusi, exista inca dubii privind aceste informatii, data nasterii Aniticai Butariu nefiind stabilita cu precizie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu