Ziar online de ATITUDINE, editat de Cornel SABOU (Baia Mare/Maramures); Tel. 0758.970059
vineri, 20 mai 2011
Vremuri grele pentru faptuitorii de Justitie
scris de judecator Mihai Viorel TUDORAN
Nori negri par sa se adune deasupra faptuitorilor de Justitie, cu precadere a celor care reprezinta statul in aceasta activitate. Sau, pentru ca formularea sa fie si mai exacta, acesti nori par sa fie adunati, pentru ca aceasta este senzatia care pluteste in aer.
Este suficient sa ne concentram atentia asupra celor trei teme majore ale momentului si anume aparitia celor patru coduri in materie penala si civila; modificarile privind raspunderea materiala a magistratilor ; previzibila noua Constitutie, pentru a ne da seama cam care sunt “tendintele” actuale spre care se indrepata corpul magistratilor dar cu precadere al judecatorilor.
Astfel, bifarea triumfalista - fara o pregatire anterioara temeinica a sistemului judiciar care le va aplica - si intrarea rapida in vigoare a tuturor codurilor ( nici nu vad cum ar putea intra separat ) in conditiile lipsei, deocamdata, a studiilor de impact si pregatirii – deja – a unor legi de punere in aplicare care ele insele aduc modificari de substanta de ordinul a zeci si poate chiar mai multe articole (!!) va duce la bulversarea instantelor de judecata care si asa fac cu greu fata (cel putin in materie penala, la nivel de curti de apel) Legii nr.202/2010.
Bineinteles ca toate borcanele se vor sparge in capul cui ? Ati ghicit, al judecatorilor care ar trebui (eu imi pun speranta totusi ca nu) sa raspunda disciplinar si pentru erori de judecata, aproape inerente in noile conditii. Dar unde intevine asigurarea de malpraxis a judecatorilor? Ei bine, aceasta este sublima dar lipseste cu desavarsire. Daca mai punem la socoteala ca se doreste instituirea raspunderii materiale si pentru diverse abateri disciplinare, care mai de care mai nastrusnice, tabloul este aproape complet.
Dar de ce nu in totalitate complet? Pentru ca abia acum urmeaza cireasa de pe tort reprezentata de modificarea constitutionala a componentei Consiliului Superior al Magistraturii in asa fel incat organismul respectiv, daca nu acum, macar pentru viitor, sa poata fi controlat politic si prin el intreaga casta a magistratilor. Referitor la acest subiect de-a dreptul horror, i-as putea spune, salut pozitia neechivoca si plina de pertinenta a Asociatiei Magistratilor din Romania care a luat deja atitudine impotriva diluarii substantiale a numarului de judecatori si procurori care sa compuna CSM, astfel cum este prevazut in proiectul noii Constitutii in scopul lipsirii de orice eficienta practica a votului exprimat de colegii magistrati.
Eu sunt convins ca toti magistratii se vor mobiliza pentru a face fata acestor adevarate provocari, dar pentru asta este nevoie de actiune si de unitatea acestui corp profesional, iar nu de o atitudine contemplatoare si fatalista. Din aceasta perspectiva, cei ce tin in mana haturile justitiei trebuie sa dea dovada de solidaritate cu cei care i-au ales sau pe care ii reprezinta, fara discurs dublu, triplu sau in functie de context.
Luand ca exemplu Consiliul Superior la Magistraturii, constatam ca in ceea ce priveste vechiul CSM aproape toti cei care au facut parte din acesta si si-au dus mandatul pana la sfarsit s-au intors inapoi in sistem. Este de la sine inteles prin urmare, ca ar trebui sa existe un interes direct al membrilor CSM in mai sus mentionata idee de solidaritate, cata vreme schimbarile survenite in timpul exercitarii mandatului lor le vor profita si lor sau, din contra, ii vor prejudicia si pe ei.
Istoria recenta a magistraturii romanesti demonstreaza aproape fara dubiu ca in conditiile unei societati extrem de divizate si neomogene, metodele autarhice au fost printre putinele in masura sa conduca la realizarea drepturilor si intereselor magistratilor, dar si la promovarea intereselor justitiei in general. Daca noi nu ne aparam si protejam, nimeni nu o va face in locul nostru cu atat mai mult cu cat opinia mea este ca majoritatea covarsitoare a colegilor este de un inalt nivel profesional, cinstita si corecta, in conditiile in care trebuie sa faca fata unei instabilitati legialative infioratoare dar si diverselor atacuri si presiuni de multe ori nemeritate provenite din randurile mass-media sau a altor persoane mai mult sau mai putin interesate.
Si mai stiu, ca cu cat ii impui unui om mai multe oprelisti si incorsetari, cu atat il vei tenta mai mult sa le incalce. Cine are sufletul curat si este de buna credinta va ramane asa in orice conditii, inclusiv in acelea ale unei libertati totale, iar cel care umbla cu cioara vopsita va gasi totdeauna resurse de imaginatie sa depaseasca orice interdictii.
Personal, voi milita pana in panzele albe pentru un statut al judecatorului roman cat mai suplu, simplu si usor de inteles atat pentru el cat si pentru beneficiarul actului de justitie si care sa il puna la adapost pe cel ce isi desfasoara activitatea profesionala cu probitate, pe de o parte, de orice presiuni, iar pe de alta parte, de sanctiuni pentru fapte doar inchipuite sau nedovedite.
In ceea ce opriveste codurile, desi necesare in actualul stadiu al dezvoltarii societatii contemporane romanesti, punerea acestora in aplicare trebuie amanata pana la o data rezonabila si care sa permita in mod efectiv tranzitia de la actualele sisteme penal si civil la cele viitoare. Diseminarea institutionalizata, atat in randul magistratilor, dar si al avocatilor si al justitiabililor, a vastelor modificari survenite este esentiala pentru parcurgerea cat mai lina, daca s-ar putea, al “schimbului de generatie”.
Judecator Mihai Viorel TUDORAN
Curtea de Apel Ploiesti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu