luni, 1 august 2011

Să construim împreună un Maramureş european!


În toamna anului 2008 am candidat pentru un loc în Senatul României! Aproape 16 000 locuitori din Baia Mare, Săcălăşeni, Copalnic Mănăştur, Dumbrăviţa, Coaş, Cerneşti, Groşi şi Remetea Chioarului au votat pentru „Un Maramureş european!”. Acesta a fost sloganul meu de campanie! Şi acum, ca şi atunci, îmi doresc cu toată fiinţa mea acelaşi lucru.
Astăzi, tema este şi mai actuală! Preocuparea pentru creşterea nivelului de trai este o evidenţă! Românii au dreptul să trăiască asemenea celor din ţările mult mai dezvoltate! A trăi mai bine înseamnă, înainte de toate, responsabilitate, decizii corecte şi asumate! Înseamnă dezvoltarea satului românesc, creşterea calităţii educaţiei, asistenţă socială performantă, un sistem de sănătate funcţional şi, dar nu în ultimul rând, o schimbare de mentalitate. Suntem obligaţi să înţelegem cauzele şi să fim capabili să construim pentru viitor!
A fi cetăţean european presupune, fără echivoc, asumarea unei minime responsabilităţi: VOTUL! Prezenţa la vot în ţările occidentale este cu mult peste media înregistrată în România! Există ţări europene în care prezenţa la vot este obligatorie, Elveţia de exemplu, aşa încât dreptul universal de a alege a devenit o obligaţie. Obligaţia de a te implica cu adevărat, de a decide pentru tine! Fie că este vorba despre un referendum, de alegerea primarului, deputatului sau a preşedintelui ţării. Deşi uşor diferite, mecanismele electorale au o singură finalitate: ligitimizarea unui mandat, indiferent de importanţa acestuia. O prezenţă mica la vot presupune, firesc, o legitimizare restrânsă a mandatului obţinut de către un anumit candidat. Şi, evident, gradul de reprezentativitate va fi unul restrâns. O mare eroare, deoarece deciziile alesului nu vor mai oglindi dorinţa majorităţii! Ei bine, apartenenţa la o comunitate, oricât de mică ar fi aceasta, ar trebuie să genereze un grad de interes suficient de mare pentru oricare dintre membri ei. Depărtarea prematură de temele importante ale unei comunităţi înseamnă, în opinia mea, înstrăinarea de propria ta identitate. Deciziile colective sunt cele mai sănătoase forme de manifestare a democraţiei moderne. Oamenii nu au nevoie de stăpâni, de conflicte, de intrigă sau minciună. Oamenii şi comunităţile au nevoie de echilibru, înţelepciune, demnitate, credinţă şi respect!
Respectul faţă de ceilalţi, un respect plin de modestie şi de politeţe, este prima condiţie a adevăratei egalităţi.
Apoi, este vorba şi despre competenţe, despre rezultate, performanţe şi, de ce nu, caractere. Putem vorbi, într-un Maramureş european, despre “mai bine”şi “mai bun”, despre mâine şi despre viitor. Europa a fost construită în jurul unor proiecte pe termen lung, pe baza unor programe clare de dezvoltare, asumate şi susţinute de liderii comunităţilor.
A construi o casă înseamnă, înainte de toate, să faci un proiect, să vezi cât te costă, să te gândeşti dacă ai resursele necesare, să cauţi şi să tocmeşti arhitecţi, tâmplari, dulgheri, zidari, să cumperi ciment, nisip, caramidă, lemn, tablă şi fier beton, să cumperi mobilăşi să faci, în jurul proprietăţii tale,un gard. Dacă nouă ta casă a fost construită cu simt de răspundere, din cărămidă, ciment şi fier beton, o vei putea lăsa moştenire copiilor şi nepoţilor tăi. Într-o casă trainică vor putea locui generaţii întregi şi se vor putea bucura de ea.

Suntem datori să lăsăm generaţiilor viitoare o casă trainică şi solidă. Construirea unei Românii europene este o misiune ce trebuie asumată cu responsabilitate şi maximă seriozitate.Deciziile noastre noastre de astazi vor fi temelia casei copiilor noştri.

Alegeţi cu grijă proiectul şi muncitorii!

Mariana POP,
candidat PD-L pentru Camera Deputaţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu