Nicolae Goja a reuşit să adune foarte mulţi oameni de cultură din Maramureş la prezentarea romanului său. Alături i-au fost unii dintre colegii de la Graiul Maramureşului, colegi de la Uniunea Scriitorilor şi oameni care ţin la Domnia-sa. M-am dus la această manifestare pentru că pe telefonul meu mobil Nicu Goja este trecut Nicolae „Pintea” Goja. Are vitalitate. El m-a introdus în ziaristică. El, prin felul lui de a se comporta, mai ales în scris, îţi impune un anumit standard. Nicu Goja e scriitorul de la ziar.Nu ştie să risipească cuvintele. Celelalte pe care o să le spun despre Pintea Maramureşului sunt normale iar unii o să spuneţi că bat apa în piuă sau mă folosesc de banalităţi : concreteţe, talent, riguriozitate, ştiinţă, adevăr.
Cu fiecare editorial pe care îl scrie îmi dau seama că are dreptate şi deschide ochi. De fapt, Ioan Dragoş mi-a spus că face pariu cu mine că Nicolae Goja, fostul lui coleg de la Colegiul Şincai ştie mai bine „Legea Fondului Funciar”decât mulţi „specialişti” care s-au perindat în comisiile aplicării acestei legi. Eşti de acord domnule Dobre?!
„Ilca”, asemeni personajului „Fefeleaga” din Agârbiceanu, pentru mine reprezintă un reper de femeie ţărancă din România.
Despre cartea lui Mihai Cupcea au vorbit toţi prietenii lui Nicolae Goja şi spun asta deoarece s-a vorbit mai mult despre Mihai (pe merit) şi s-a vorbit mai puţin despre scriitorul Nicolae Goja viu, un scriitor la fel de valoros ca mulţi alţii care scot trilogii şi romane bilingve...
Cât despre personajul Radu, ar trebui să citiţi romanul lui Nicolae Goja „Fabrica de iarbă” iar Radu să fie la fel de consecvent ca Nicolae Goja din Călimanul Cicîrlăului în ceea ce face...
Gelu Dragoş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu