miercuri, 14 noiembrie 2012

Şansele candidaţilor din Maramureş


Mă uit pe lista candidaţilor din judeţul Maramureş şi sunt şi eu, la fel ca mulţi dintre voi, foarte dezamăgit. Văd acolo câteva nume "vechi", de politicieni care au activat deja pe acest sector şi care nu au convins deloc, dar care iată că merg din nou în alegeri şi au toate şansele să câştige un nou mandat de stat degeaba. Văd multe nume noi care nu-mi spun nimic. Poate or fi buni, poate nu, cert e că aceştia (ca mulţi alţii) nu conştientizează încă faptul că în politică - pentru a fi un profesionist - trebuie să activezi tot timpul, nu doar în campania electorală. Aceşti anonimi au dormit pe ei în ultimii ani, s-au preocupat exclusiv de soarta lor şi a familiei lor, iar acum i-a prins brusc dorul şi grija faţă de popor! Competenţă politică ZERO! Văd câteva figuri provenite din afaceri care mai mult ca sigur au luat această candidatură tot ca pe o afacere. Interes egal cu zero în privinţa politicii reale... În fine, haideţi să luăm fiecare colegiu pe rând şi să vedem cum stau şansele candidaţilor.

La SENAT două colegii par deja aranjate pentru doi senatori în funcţie, Titus Paşca şi Sorin Bota, ambii USL (PNL respectiv PSD). Paşca are ca adversar principal o caricatură de candidat de la ARD, Ciprian Rogojan. Bota se "luptă" cu fostul ziarist Bogdan Eduard Aiacoboaie care cu această ocazie îşi dă arama pe faţă în privinţa afilierii sale politice (ARD) şi cu experimentatul dinozaur politic Liviu Bechiş (PER). Este clar, cred eu, că Titus Paşca şi Sorin Bota vor lua fără probleme mandatele de senator.
Colegiul 3 - Borsa-Viseu, Sighetu Marmatiei, Mara-Cosau ne oferă singura luptă adevărată pentru un post de senator. Acolo se bat Gheorghe Mihai Birlea (ARD), Vasile Vlaşin (PPDD), Liviu Pop (USL) plus actualul primar de Borşa (un mic "dumnezeu" pe zona lui de influenţă), Toader Mihali (PER). Pentru mine, ca observator, lupta mi se pare cu adevărat interesantă, iar cel care va câştiga acolo îşi merită cu adevărat postul. Nu neapărat prin calităţile proprii ci măcar prin faptul că i-a învins pe ceilalţi, competitori "grei" în cursa electorală, nu figuranţi ca în celelalte colegii. 
Când spun "grei" vin şi cu argumente. Liviu Pop, ministru în actualul cabinet Ponta, vine cu o susţinere foarte puternică din partea Guvernului. Asta contează mult în teritoriu. Pe viitor e clar că vom avea un guvern USL, deci a avea în colegiu un senator USL care să şi facă parte din Guvern e un atu important! Bârlea vine cu faptul că este actualul senator "în funcţie". Nu reprezintă prea mult ca şi calitate, dar are ascendentul ăsta pe care ţi-l dă faptul că eşti în prezent senator. Vlaşin e un om politic extrem de bătăios care a demonstrat şi în alte alegeri că n-are probleme să se dueleze cu cei mai grei luptători politici, plus că este de loc din zona aceea şi are acolo un grup puternic de susţinere. În fine, primarul de Borşa, Toader Mihali, despre care se spune că dacă vrea poate să fluiere şi toţi borşenii din occident se întorc acasă să-l voteze! Pentru Colegiul 3 - Senat e riscant să faci un pronostic categoric!
Totuşi, dacă îndrăznim să efectuăm nişte "calcule" politice aceastea ar putea arăta cam aşa: Toader Mihali face parte din PER şi chiar dacă va ocupa locul 1 pe Colegiu e mai mult ca sigur faptul că partidul său nu va face 5% pe plan naţional ca să intre în Parlament. Deci Mihali va rămâne pe dinafară, dar îşi va construi un nume greu pentru viitor! Bârlea e în picaj, adică în cădere liberă, adică e ZERO BARAT! Provine din PDL, partidul care a falimentat ţara, iar el s-a remarcat patru ani doar prin faptul că şi-a angajat rudele şi prietenii la stat, intervenind pe la diverse instituţii. Deci şansele sale sunt cam ca şi ale lui Bulă... În luptă reală rămân doar Vlaşin şi Liviu Pop! Vlaşin vine pe valul PPDD la care adaugă influenţa sa în zonă. Pop vine cu susţinerea actuală a Guvernului care - neoficial - e cel mai important agent electoral! Asta e miza, aici se va tranşa soarta viitorului post de senator! Vlaşin sau Pop!

Pe Camera Deputaţilor din nou avem câteva colegii aranjate pentru politicienii de carieră de doi sau mai mulţi bani din Maramureş. Mircea Dolha (USL) îl are ca susţinător pe Cristian Anghel şi ca adversar pe... Liviu Bala (PPDD), fost ziarist de sport! Florin Tătaru (USL) se bate în schimb cu o veritabilă doamnă a politicii locale, Gyongyike Bondi (UDMR)! Greul PSD, Călin Matei aleargă practic de unul singur, dar în cazul său nu m-aş mira să se aplice bancul acela care spune că o culme a atletismului este să alergi de unul singur şi să ieşi pe locul doi! Pe Colegiul 4 - Târgul Lăpuş va fi un duel mai ascuţit între Mircea Man (ARD) şi refugiatul din PDL (nou în PNL), Doru Leşe. Pe Colegiul 5... noapte! Va câştiga sigur candidatul PER, pentru că acest colegiu e pe zona Borşa, fieful lui Toader Mihali, dar dacă PER nu intră în Parlament locul va fi luat de un neica-nimeni băgat la umplutură pe liste, gen Gheorghe Şimon de la USL. Pe Colegiul 6 vine cu speranţe Doru Dăncuş, din partea ARD şi nesătula de bani publici Cornelia Negruţ (USL). În fine, ultimul colegiu, nr. 7, este adjudecat de Vasile Berci. Ştiţi cine este Vasile Berci? Nu ştiţi? Staţi liniştiţi, mai nimeni nu ştie! Omu e deputat încă din antichitate, dar n-are treabă cu deputăţia. El de obicei stă cu telefonu la ureche şi aşteaptă ordine întrebându-se mereu "eu ce trebuie să votez? Şi cu ce mână?".

Cam ăştia-s oamenii! Trăgând linie şi adunând, viitorul Parlament maramureşean ar putea arăta cam aşa:

SENAT: Titus Paşca (USL), Sorin Bota (USL), Liviu Pop (USL)

CAMERA DEPUTAŢILOR: Mircea Dolha, Călin Matei, Gheorghe Şimon, Cornelia Negruţ, Vasile Berci (toţi USL), Mircea Man (ARD) şi Gyongyike Bondi (UDMR)  

Eventual, prin redistribuirea voturilor şi prin aranjamentele care se vor face din cauză că nu vor exista candidaţi care să-şi ia mandatul cu peste 51% din voturi e posibil ca unul din mandatele de deputat pe care le-am dat eu aici pentru USL să fie dat PPDD la fel cum e posibil ca la senat în locul lui Liviu Pop să intre Vasile Vlaşin, tot din partea PPDD. Vom vedea...

Baftă tuturor, prieteni şi/sau duşmani!

Cornel SABOU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu