Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth, relatează MTI. Măsurile vor fi anunţate în cursul zilei, a adăugat el, relatează Mediafax.
Ungaria este deschisă la negocieri cu România pe această temă. El a repetat însă poziţia Ministerului ungar de Externe, potrivit căreia România este cea care trebuie să rezolve situaţia.
Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.
Miercuri, Guvernul român a criticat dur declaraţiile lui Nemeth, care a cerut României să ridice interdicţia de folosire a simbolurilor secuieşti şi să pună capăt "agresiunii simbolice".
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc, scrie gandul.info.
La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Eu, vă mărturisesc, aştept cu mare curiozitate să văd care vor fi "măsurile diplomatice" pe care le va lua Ungaria împotriva României! Mă pufneşte râsul, zău aşa... Adică ce vor face? Eventual îi vor lua pe unguri şi îi vor duce în Ungaria? Părerea mea e că singura care ar putea pierde ceva în urma acestui conflict este Ungaria. Pentru că dincolo de toată propaganda oficială este arhicunoscut la nivel european faptul că maghiarii beneficiază în România de foarte multe drepturi "speciale". În ipoteza unui conflict care agravează relaţiile bilaterale româno-maghiare nu se poate decât ca aceste drepturi speciale să fie restrânse, în niciun caz crescute!
Să fie clar şi bine înţeles: în România, problema separatistă maghiară este una foarte delicată şi gata oricând să explodeze într-un conflict de proporţii. Cine nu cunoaşte realitatea din popor ar face bine să nu-şi dea cu părerea pe subiect. Oamenii de rând normali nu au probleme de relaţionare, indiferent că sunt români sau maghiari, dar împotriva unui extremist maghiar se ridică automat toate generaţiile de români, indiferent de vârstă, pregătire, sex sau credinţă! Ar fi bine ca ungurii să nu încerce să vadă concret dacă această stare de spirit există în rândul populaţiei româneşti transilvănene, pentru că Europa le va fi strâmtă apoi ca să se ascundă!
Voi reveni pe subiect pentru că se pare că situaţia se agravează de la o oră la alta... Un primar din România tocmai este amendat de un prefect pentru că a arborat pe primăria sa steagul Secuiesc. Dacă primarii maghiari din ţara noastră se vor alătura îndemnului venit de la Budapesta atunci să se aştepte la nişte... surpize, ca să zic aşa!
Cornel SABOU
UPDATE - 1:
Titus Corlatean: Ambasadorul ungar la Bucuresti si-a depasit mandatul.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat joi, intr-un interviu pentru Agerpres, ca asteapta ca autoritatile de la Budapesta sa analizeze "la rece" situatia si sa transmita instructiuni clare ambasadorului ungar la Bucuresti "sa se reintoarca in limitele mandatului sau", incalcate prin declaratiile facute, si sa manifeste retinere.
"Am transmis inca de aseara instructiuni ambasadorului roman la Budapesta pentru a efectua un demers astazi la MAE ungar, pentru clarificarea rapida a situatiei, inclusiv pentru a clarifica daca Budapesta confirma dorinta de a continua sa punem in prim plan Parteneriatul strategic dintre statele noastre, un parteneriat care include interese si politice, si economice, referitoare la bugetul european care se va discuta astazi la Bruxelles, precum si domeniul securitatii energetice, si desigur investitii in infrastructura. Daca va fi nevoie, sunt dispus la o discutie directa cu omologul ungar, Janos Martonyi", a declarat ministrul Corlatean, precizand ca face parte din delegatia Romaniei la Consiliul European care incepe joi la Bruxelles si va avea astfel ocazia sa clarifice problema.
Intrebat ce masuri ia in calcul pentru clarificarea situatiei, seful diplomatiei romane a declarat ca "asteptarea mea si a Ministerului Afacerilor Externe fata de autoritatile de la Budapesta este ca acestea, in baza unei perioade de reflectie 'la rece', sa transmita instructiuni clare ambasadorului ungar la Bucuresti sa se reintoarca in limitele mandatului sau si sa manifeste retinere in conduita si in declaratiile sale publice."
Ministrul Titus Corlatean a aratat ca declaratiile oficialului ungar depasesc mandatul acordat unui ambasador, sunt inacceptabile si incalca principiul unei bune vecinatati.
"Exista niste reguli diplomatice internationale care trebuie respectate. Reglementarile internationale in materie diplomatica nu includ transformarea unui ambasador acreditat intr-o alta tara intr-un 'star de televiziune'. Ambasadorul ungar la Bucuresti si-a depasit mandatul pe care il are orice ambasador strain acreditat intr-o capitala. Declaratiile prin care ambasadorul ungar ne traseaza sarcini referitoare la modul in care Romania sa isi modifice Constitutia, cum sa transformam Romania in stat multinational si cum sa sprijinim toate formele de autonomie, pentru maghiari, in Romania, sunt declaratii inacceptabile si incalca principiul bunei vecinatati si pe cel al parteneriatului dintre statele noastre.".
"Este firesc, ca un guvern responsabil, sa adoptam o pozitie clara, mentinand directia constanta pe relatia bilaterala cu Ungaria, de a privilegia promovarea Parteneriatului strategic romano-ungar, iar acolo unde este cazul sa clarificam si sa rezolvam problemele exclusiv pe canalele clasice, diplomatice, bilaterale. Asteptam un raspuns de la partenerii nostri ungari, inclusiv referitor la respectarea mandatului de catre ambasadorul ungar la Bucuresti, si imi exprim speranta ca intelepciunea va prevala", a mai declarat ministrul Corlatean pentru Agerpres.
Corina Creţu (PSD) cere Guvernului ungar demiterea secretarului de stat Nemeth Zsolt
Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului socialist din Parlamentul European, a cerut Guvernului ungar demiterea imediată a secretarului de stat Nemeth Zsolt, desolidarizarea faţă de poziţia extremistă a acestuia şi rechemarea de la post a ambasadorului de la Bucureşti, care şi-a depăşit mandatul, prin declaraţiile referitoare la autonomia teritorială pe criterii etnice şi prin solicitarea de modificare a Constituţiei României.
Vicepreşedintele PSD a declarat că agresivitatea oficialilor maghiari împotriva statului român încalcă valorile şi normele europene pe care se întemeiază relaţiile între statele UE. “Nu mai suntem în faţa unei simple provocări, pornind de la circul creat artificial în jurul unor steaguri fanteziste. Este vorba de o agresiune inadmisibilă în cadrul Uniunii Europene. Declaraţiile secretarului de stat din Ministerul maghiar al Afacerilor Externe şi ale ambasadorului Ungariei la Bucureşti contravin normelor de conduită internaţională, iar Parteneriatul Strategic bilateral este compromis în condiţiile în care reprezentanţii statului maghiar se implică făţiş în susţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice în România”, a subliniat Corina Creţu, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.
În opinia acesteia, promotorii scandalului pornit pe tema aşa-ziselor “steaguri secuieşti” manifestă un dispreţ grosolan tocmai faţă de cetăţenii ale căror drepturi pretind că le apără.
“Românii de naţionalitate maghiară se uită mai mult pe fluturaşul de salariu sau pe talonul de pensie, la ce găsesc în frigider, la cîte gropi trebuie să ocolească pe şosele sau la cîţi sunt la coadă pentru un loc de muncă”, a precizat Corina Creţu.
Vicepreşedintele PSD a criticat faptul că UDMR, în loc să ia o poziţie tranşantă şi să respingă poziţiile inacceptabile ale oficialilor din guvernul Orban, încearcă să profite, sperînd că, în urma unor asemenea scandaluri, să revină la guvernare, ca “moderaţi” care-i pot calma pe extremişti şi pe oficialii de la Budapesta.
“Cred că-şi fac socoteli greşite. Să nu uite că există un puternic curent de opinie împotriva participării UDMR la guvernare, justificat nu de resentimente etnice, ci de spitalele închise de guvenul în care au avut ministrul Sănătăţii, de susţinerea politicilor sociale dezastruoase ale guvernării Băsescu-Boc, de boicotarea referendumului pentru destituirea lui Traian Băsescu. (…) Ideea că “fără noi, vă va fi şi mai rău” este o mare eroare politică din partea UDMR”, a atras atenţia vicepreşedintele PSD.
Corina Creţu a avertizat ca politica făcută pe criterii etnice ajunge, mai devreme sau mai tîrziu, într-o fundătură, pentru că, în lipsă de alt suport, ea se bazează pe ideea confruntării cu orice preţ cu majoritatea etnică. “Politica pe principii etnice este o negare a modernităţii şi a democraţiei ce funcţionează pe principiul egalităţii cetăţenilor în drepturi şi obligaţii. Politica etnică este una a căutării de privilegii pentru o etnie, în detrimentul celorlalţi cetăţeni ai respectivei naţiuni”, a declarat europarlamentarul PSD, menţionînd că tot efortul politicienilor de naţionalitate maghiară din România s-a îndreptat pînă acum spre obţinerea de beneficii proprii, nu spre condiţii de viaţă mai bune pentru cei pe care pretind că-i reprezintă.
Victor Ponta: Presedintele Basescu are o ocazie foarte buna sa lamureasca lucrurile
Premierul Victor Ponta si-a exprimat joi speranta ca Traian Basescu va "lamuri lucrurile" legate de disputa privind steagurile secuiesti cu seful guvernului ungar, Viktor Orban, cu care "va sta la aceeasi masa" la summitul de la Bruxelles, la putin timp dupa ce presedintele Romaniei afirmase ca astfel de "puncte de vedere se exprima la nivel de minister al Afacerilor Externe, la nivel de secretari de stat".
Traian Basescu a fost intrebat de ziaristi, inainte de a pleca la Bruxelles, unde participa la summitul european, daca va discuta cu presedintele Ungariei, dupa ce secretarul de stat in ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, a cerut Romaniei sa ridice interdictia de folosire a simbolurilor secuiesti si sa puna capat astfel unei "agresiuni simbolice".
"Cand va avea o reactie presedintele Ungariei, voi avea si eu o reactie, daca nu va avea o reactie potrivita. Nu puteti face dintr-un presedinte un politician care raspunde unui ambasador, sunt alte institutii care gestioneaza viata de zi cu zi din Romania", a raspuns Traian Basescu.
"Sunt convins ca azi, la Consiliul European, unde presedintele Traian Basescu va sta la aceeasi masa cu primul ministru ungar, e o ocazie foarte buna sa lamureasca lucrurile", a afirmat Victor Ponta, intrebat cum comenteaza declaratiile lui Traian Basescu.
Pe de alta parte, primul ministru a precizat ca el nu discuta "cu secretarii de stat din guvernul maghiar" si nici cu omologul sau ungar, Viktor Orban, "problemele de legislatie interna si de respectare a minoritatilor", care "sunt problemele noastre".
Victor Ponta a subliniat in doua randuri ca "ambasadorii sunt acreditati pe langa presedinte" si si-a exprimat convigerea ca Traian Basescu "va avea astazi o atitudine".
In opinia sa, "aceasta provocare are legatura cu alegerile si situatia politica din Ungaria" si este "incorect ca Romania sa fie folosita ca subiect in alegerile din tara vecina".
"Imi mentin termenul de obraznicii, ca a fost foarte bine inteles, chiar daca nu e diplomatic", a continuat premierul, adaugand ca astfel de comentarii facute de partea ungara "nu fac decat rau comunitatii maghiare din Romania si eventual ii sprijina pe extremisti".
"Lucrurile care tin de diplomatie se rezolva de ministrul de Externe sau de presedinte, pe langa care sunt acreditati ambasadorii", a subliniat Victor Ponta.
UPDATE - 2:
LEGEA NR.75 PUBLICATA IN MONITORUL OFICIAL NR.237 DIN: 26 AUGUST 1994
LEGE PRIVIND ARBORAREA DRAPELULUI ROMANIEI, INTONAREA IMNULUI NATIONAL SI FOLOSIREA SIGILIILOR CU STEMA ROMANIEI DE CATRE AUTORITATILE SI INSTITUTIILE PUBLICE.
ARTICOLUL 7 - Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si in locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.
ARTICOLUL 20 - Cetatenii sunt datori sa manifeste respect fata de drapelul si imnul national al Romaniei si sa nu comita nici un act prin care s-ar aduce ofensa acestora.
Acuma vedeti si dumneavoastra cam la ce nivel am ajuns sub comanda "ilustrului betzivan si hot de vapoare" Base.Daca pana si o tara ca Ungaria,care e de 3 ori mai mica decat Romania ne trateaza de parca am fi gunoaie nu pot sa zic decat ca e vai de capul nostru.Acest incident demonstreaza inca odata raul imens pe care acest regim odios l-a provocat Romaniei.Daca pedeleii in disperarea lor de a ramane la putere nu le-ar fi satisfacut ungurilor toate poftele nici acestia nu ar mai fi tinut-o asa tare cu autonomia teritoriala. Guvernul USL ar trebui sa le spuna raspicat celor din Ungaria sa nu se mai implice in treburile interne ale Romaniei.
RăspundețiȘtergereCristi
Ce legatura are Basescu cu asta? Indiferent cine ar fi condus tara, ungurii ar fi facut acelasi lucru. Sau crezi ca pana la Basescu ungurii ne iubeau de nu mai [uteau dar acum, uite domne, iar Basescu e de vina. Nu-ti mai spala creierul la antene, foloseste-l ca altfel se atrofiaza...
RăspundețiȘtergere:) Clar, nu e vorba de vreo vină a lui Băsescu aici, deşi unii ar putea interpreta aşa ceva din cauza atitudinilor publice ale preşedintelui care - printre altele - recent îndemna cu disperare maghiarii să iasă la vot ca să prindă şi UDMR Parlamentul!
RăspundețiȘtergereProblema aceasta cu şovinismul maghiar există din 1920 încoace, de când Ungaria a fost silită să semneze Tratatul de Pace cu România de la Trianon şi să recunoască retrocedarea Ardealului. Acuma, ideea e că în popor, în rândul oamenilor de rând, nu există extremisme de niciun fel, nici din partea ungurilor, nici din partea românilor. Trăiesc printre oameni reali şi ştiu asta. Există însă o problemă legată de revendicările şovine la nivelul politicii maghiare de la Budapesta şi ASTA ar trebui taxată ferm de politicienii români. Din păcate văd că Băsescu ezită şi dacă tot a pierdut susţinerea electoratului român probabil nu vrea s-o piardă şi pe cea a electoratului maghiar adoptând o atitudine mai tranşantă! Să fie clar însă că nu sugerez o abordare descreierată, lipsită de autocontrol sau care să treacă dincolo de uzanţele diplomatice. Dar ca român nu pot să accept (cu atât mai puţin să aplaud!) ABŢINEREA totală a preşedintelui de a se pronunţa într-o problemă precum cea izbucnită recent din cauza politicienilor maghiari iresponsabili!
Nu vreau sa spun acum ca Basescu nu are nici o vina, dar a arunca toate oalele sparte in capul unui singur om, cand de fapt este o greseala colectiva a intregii clase politice de dupa asa-zisa revolutie, mi se pare cam mult. Fiecare guvern din care a facut parte UDMR a facut concesii pentru a-si insusi voturile lor in parlament, asta se practica inca pe plaiurile mioritice. Nu cred ca le pasa politicienilor mai mult de sovinismul maghiar cat de propria lor piele. Bineinteles, asa cum spui si tu, oamenii de rand au alte preocupari, isi vad de treaba lor, si bine fac.
RăspundețiȘtergere