Va prezint mai jos cateva categorii de electorat identificate in tara noastra. Lista este oarecum instructiva mai ales pentru politicieni, dar nu numai. Daca o s-o parcurgeti pana la capat veti intelege mai usor de ce si cum se intampla ce se intampla cu votul acordat politicienilor din Romania...
1. Electoratu' de la sate...
Taranii vor vota foarte rar din convingere, in baza unei doctrine sau crezand in niste principii! In proportie foarte mare, taranii din Romania vor vota dupa cum le zice preotu', primaru' sau medicul din sat/comuna! Mentalitatea este oarecum justificata atata vreme cat satul romanesc este inca ancorat puternic in evul mediu modern, iar taranul DEPINDE foarte mult de cele trei personalitati locale enumerate. Gandirea taranului este pragmatica, nu dogmatica.
2. Electoratul "pesedist"...
Exista o seama de oameni in Romania care vor vota neconditionat cu PSD indiferent cat de corupti vor fi liderii acestui partid sau de ce va spune mass-media impotriva partidului! Este o mostenire din timpul comunismului, iar PSD este oarecum asociat vechiului PCR caruia multi ii duc dorul. Ideea de grup a acestui electorat este ca la PSD mai poti "sa te intelegi" cu autoritatea cand ai o problema, o mana spala pe alta, astia mai fac compromisuri, ei iau mita si rezolva problema, iti promoveaza odrasla etc... Toata manariile astea au facut parte din viata romanului in ultima suta de ani, iar oamenii nu cauta decat sa traiasca asa cum au fost obisnuiti.
3. Electoratu' "tanar"...
Pe nedrept asociat cu partidele de dreapta, cu liberalismul, electoratul tanar este adesea mentionat cand e vorba de progres, de NOU, de relansare. Confiscat de majoritatea partidelor, in realitate electoratul tanar este foarte indiferent fata de viata politica. Exista grupuri de tineri construite in fiecare partid si acestea incearca sa mobilizeze societatea tinerilor spre activitati politice, dar adevarul e ca tinerilor nu prea le pasa. Fata de orice oferta politica ei raspund cu indiferenta. Explicatia e simpla: tinerii, peste tot in lume si in toate timpurile, s-au unit in jurul unor IDEI de natura patriotica, in jurul unor lideri puternici si carismatici. Romania este complet lipsita de asemenea lucruri, drept urmare tinerii nu au modele, nu au lider, nu au idei in care sa creada, pe care sa le urmeze si atunci devin indiferenti fata de intreaga viata politica.
4. Electoratul oportunist...
Numeros, electoratul oportunist va sari pe orice partid nou, atat prin inregimentare cat si prin vot cu speranta ca va pune si el mana pe un os de ros! Nu conteaza cat de mic e osul, doar sa fie! Atitudinea pleaca tot din viata saraca si plina de mizerii a omului de rand, din faptul ca ascensiunea si bunastarea materiala nu prea pot fi realizate prin munca cinstita si atunci oportunistul va incerca sa sara etapele si sa ajunga si el la o functie, la un avantaj, cat de mic, pe care-l poate obtine pe cale politica.
5. Electoratu' pensionar...
In general asociat cu ideea ca acesta voteaza mereu cu stanga politica, electoratul format din pensionari este, de fapt, cel mai disciplinat electorat din Romania. Voteaza pentru ca oricum se plictiseste in casa, are timp de consumat barfind orice subiect politic, are pareri pe orice subiect si este foarte... dezbinat. Pensionarii nu voteaza masiv un anumit partid, ei insa voteaza! Nu prea conteaza pe cine... Ideea e ca fiecare pensionar crede in votul sau, are justificare pentru votul sau si este un activist benevol in favoarea ideii pe care o apara.
6. Electoratu' feminin...
Voteaza chipul. "Ala e mai frumos"... Cazul Petre Roman, votat masiv de femei in anii '90 pen'ca era tanar si frumos. A imbatranit si nu l-a mai votat nici o tanti. Femeile, in Romania, nu prea sunt interesate de politica. Voteaza aiurea, dupa criterii extrem de subiective. Mai inalt, mai dragut, mai slab, mai gras, cu sau fara barba etc. Atitudinea e oarecum justificata de faptul ca in Romania, in politica, au fost promovate doar femei cu calitati indoielnice. Udrea asociata cu curvasagul, acum Dancila cu analfabetismul si-au mai fost, lista e plina de "rebuturi" feminine promovate in prim-planul vietii politice. Cu asemenea exemple, e normal ca femeile romance s-au orientat spre candidati expresivi si placuti la vedere. Valori feminine de luat ca exemplu nu au prea avut.
7. Electoratu' din diaspora...
Oameni plecati de acasa din cauza saraciei, un grup puternic asociat cu ideea de schimbare. Mereu voteaza anti-PSD. Cu oricine candideaza impotriva acestui partid care este identificat cu vechiul PCR si e considerat responsabil de viata grea din Romania. Diaspora vrea mereu schimbare si ca idee va vota mereu pentru schimbarea celui care guverneaza deja.
8. Electoratu' care nu voteaza...
Oameni scarbiti de politica, oameni indiferenti la viata politica, oameni cu alte preocupari, oameni delasatori... O multime pestrita de oameni cu motivatii diferite, dar care nu voteaza pentru ca... nu vrea sau nu are cu cine! In general condamnata de cei care ar vrea ca propriul partid sa fie mai puternic, pe ideea "daca ai fi votat si tu (cu un anumit partid!) acum ne era mai bine!"... E un "munte" de oameni care nu prea poate fi miscat din loc cu slogane de partid.
9. Electoratul platit...
Oameni platiti sa faca nu politica ci anumite actiuni politice sau sa voteze. Exista in orice oras, comuna sau sat din Romania. Azi la un partid, maine la altul, mercenarul politic lucreaza mereu, incearca sa convinga oameni, sa obtina bani. Atunci cand oamenii astia sunt si un pic organizati, negocierea se poarta in vazul lumii. Dai atat, votam atatia. Exemplu: grupurile de tigani, organizati in spatele unui lider care negociaza numarul de voturi pe care il reprezinta. Merge la partide si isi indruma aderentii spre partidul care ofera mai mult. De asemenea, cei care isi vand "competenta", azi la un partid/candidat, maine la altul...
10. Electoratu' fidel...
Mic la numar, dar constant, format din oameni care cred in anumite idei, in anumiti lideri. Voteaza fara un interes egoist, dupa propria convingere. Convingere care se schimba de la un sezon la altul, dar ideea ramane mereu aceiasi. Sunt activistii voluntari dintre campanii, cei care sustin puternic in anturajul lor ideile in care cred. Agenti de influenta...
Cam astea ar fi, pe scurt, zece modele de electorat pe care le avem in Romania. Exista, evident, si exceptii. Oamenii inteligenti stiu asta, n-ar fi neaparat nevoie sa precizez. O fac oricum. Daca va regasiti undeva in cele expuse mai sus, nu disperati! In democratie este perfect normal sa ai orice fel de atitudine fata de ideea de VOT. Sa votezi cu unii sau cu altii, sa ai motivele tale, egoiste sau idealiste, nu conteaza. Esti om, votezi sau nu votezi esti tot OM! Deci, bucura-te de viata ta asa cu e! :)
Pe curand...
Cornel SABOU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu