Iată un text preluat de pe www.juridice.ro
Duminica, 17 iulie 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut public faptul ca la data de 16 iulie 2011, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti a fost sesizat de catre Inspectoratul Judetean de Jandarmerie Giurgiu despre faptul ca in cursul acestei zile, in jurul orelor 1530 , lucratori din cadrul Statiei C.F.R. Giurgiu Nord au constatat ca la un vagon din garnitura trenului ce continea obiecte cu specific militar, transportate in baza unui contract intre societati private, sigiliile aplicate erau rupte si usa glisanta deschisa. Trenul se afla in Statia C.F.R. Giurgiu pentru efectuarea formalitatilor vamale. Din interior s-a constatat ca lipseau 4 lazi cu dispozitive militare.
Potrivit unui comunicat al PICCJ, la fata locului s-a deplasat echipa operativa impreuna cu institutiile abilitate, sub coordonarea procurorilor militari pentru efectuarea de cercetari.
UPDATE, 19 iulie 2011: Luni, 18 iulie 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut public faptul ca in continuarea cercetarilor efectuate in cauza privind disparitia celor 4 lazi cu dispozitive militare (focoase), procurori din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti au dispus, la data de 17 iulie 2011, inceperea urmaririi penale in rem sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat in dauna avutului privat si rupere de sigilii.
Potrivit unui comunicat al PICCJ, au fost constituite echipe formate din reprezentanti ai tuturor institutiilor abilitate care efectueaza cercetari in cauza.
In acest sens, s-a procedat la ridicarea de documente referitoare la incarcatura ce a format obiectul transportului, au fost identificate, prelevate si ridicate urme ce se pot valorifica din punct de vedere criminalistic, s-au efectuat audieri (peste cincizeci de persoane).
In perioada urmatoare procurorii Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, impreuna cu echipele operative, vor continua administrarea de probe. (juridice.ro)
Personal, cred că ne aflăm în faţa unei operaţiuni bine gândite şi organizate de furt de echipamente militare. Nu cred că e cazul să-i credităm pe ţiganii care fură fier vechi cu atâta inteligenţă infracţională încât să poată fura şi apoi ascunde o asemenea cantitate de armament. Pentru că eu cunosc asemenea tipuri de hoţi, pot să vă spun că aceştia (hoţii de fier vechi) valorifică IMEDIAT fierul furat la centrele de colectare. Astfel, dacă era vorba de un asemenea furt, autorităţile ar fi trebuit să descopere deja materialul militar furat la unul din centrele de colectare (nu sunt foarte multe). Nu rămâne în picioare, deci, decât varianta unui furt organizat şi executat de profesionişti. Asta e o problemă... Nu mă aştept ca statul român să recunoască public acest lucru pentru că asta ar fi ceva foarte grav pentru armata română, pentru jandarmerie şi în general pentru orice autoritate de stat. Dacă se va promova în conştiinţa publică faptul că statul român poate fi atât de uşor jefuit de arsenalul său militar (şi poate chiar de către nişte terorişti) atunci ne aflăm în faţa unei situaţii foarte grave privind liniştea şi siguranţa publică. Cazul merită urmărit!
Cornel SABOU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu