joi, 10 aprilie 2008

Ancheta fulger la Penitenciarul Baia Mare

Sincer sa fiu, nu ma asteptam ca cele doua articole publicate pe acest blog despre Penitenciarul Baia Mare sa provoace reactii importante. Si totusi s-a intamplat! Se pare ca acolo, la Bucuresti, in conducerea ANP (Administratia Nationala a Penitenciarelor), exista si oameni profesionisti, si veti vedea de ce spun asta.
Miercuri, 9 aprilie, la Penitenciarul Baia Mare a aparut brusc si pe nepusa masa o comisie de ancheta avandu-l in frunte pe dl. Stanciu, seful Corpului de Control din cadrul ANP. Toate cadrele penitenciarului au fost surprinse de aceasta vizita neasteptata.
S-a trecut imediat la verificarea tuturor aspectelor semnalate in articolele mele. Inspectorii au intrat pe sectii si au vizitat o parte din camerele de detinere. Cu aceasta ocazie s-au produs unele evenimente interesante, cum ar fi descoperirea unui telefon mobil in patul unui detinut. Descoperirea a fost facuta chiar de catre un inspector ANP si nu oriunde ci chiar intr-o camera unde cu o zi inainte zeci de cadre ale penitenciarului facusera perchezitie! Conducerea a fost aspru admolestata pentru superficialitate in actiunile de perchezitie. S-a verificat calitatea mancarii si s-a constatat la portia de dimineata lipsuri serioase. Vreau sa spun ca incepand de a doua zi portiile au fost dublate, semn clar ca pana atunci se sustrasese din cantitatea de mancare cuvenita detinutilor. Au fost scosi la declaratii unii detinuti care, in trecut, trimisesera memorii catre ANP. In final, am fost solicitat si eu sa dau o declaratie (verbala) in fata acestei comisii. Declaratia a fost inregistrata in format audio, cu acceptul meu. Cu aceasta ocazie am oferit inspectorilor mai multe date concrete vizand neregulile sistemului penitenciar, si informatii despre acte de coruptie in care sunt implicate cadre din penitenciar. Am semnalat inclusiv un caz de coruptie de la varful ANP!
Bogdan Costas a fost, pana nu de mult, director economic in Penitenciarul Baia Mare. Aici, s-a ocupat de multe magarii mai ales in ceea ce priveste administrarea sectorului in care era responsabil. Cea care le-a intrecut insa pe toate a fost relatia intima (sexuala) pe care "Fat Frumos'' Costas a avut-o cu sotia unui cadru angajat la Penitenciar. Cei doi iubareti au fost surprinsi intr-o postura indecenta, chiar in biroul lui Costas, de catre sotul inselat, care ulterior a divortat. Pentru aceste fapte de potenta, Bogdan Costas a fost avansat in functia de director logistic in cadrul ANP, un obsedat sexual, un nemernic care a distrus o casnicie doar pentru a-si satisface instinctul sau primar. Daca ar exista dreptate in Romania, Bogdan Costas ar trebui sa-mi fie coleg de celula!! Si pentru ca dreptate nu este, o casnicie a fost destramata si un obsedat a fost avansat! Despre alte magarii patronate de acest Costas pregatesc un material separat, pe care il voi publica tot aici, pe blog.
Am oferit comisiei de ancheta informatii despre conditiile in care se acorda permisii unor detinuti, puncte de plecare pentru documentarea unor cazuri flagrante si mai ales ciudate. Am sa las insa Corpul de Control sa lucreze si voi reveni asupra acestui subiect mai tarziu. Nu de alta, dar inspectorii vor reveni si ei in Baia Mare pentru un control mult mai amanuntit.
Voi semnala insa alte doua cazuri pe care am uitat sa le prezint cu ocazia anchetei. Primul, priveste conditiile in care s-a autorizat functionarea in cadrul Penitenciarului a unui magazin alimentar existent! Magazinul este proprietatea sotiei unui cadru angajat in Penitenciar! Oficial, se spune ca a fost singura persoana participanta la licitatie si, evident, a castigat! Preturile sunt prohibitive, iar calitatea produselor indoielnica. Se stie, de exemplu, ca in penitenciar se vand prin acest magazin o multime de produse expirate, dar lucrul nu poate fi demonstrat deoarece pe toate bonurile emise scrie doar '' diverse'', in loc sa se specifice clar fiecare produs cumparat. Drept urmare, detinutul care cumpara de acolo un produs expirat nu poate ulterior sa demonstreze ca l-a cumparat de la magazin. Si, oricum, OPC-ul nu va venii niciodata in control la Penitenciar!
Un alt caz priveste conditiile ciudate in care s-a organizat un asa zis flagrant pentru un cadru al unitatii. Domnul Chis, un fel de ofiter responsabil cu contrainformatiile, a dat unor detinuti suma de 3 milioane lei si un telefon mobil pentru ca vezi doamne acestia sa mituiasca un cadru. Ei bine, detinutii n-au mituit pe nimeni ci au trimis acasa, la familile lor, banii si telefonul! Pentru asemenea ''flagrant'' intr-o tara normala dl.Chis ar fi fost imediat dat afara, dar aici, in Baia Mare, domnia sa pregateste alte asemenea actiuni fara sa fie deranjat de faptul ca a pierdut 3 milioane lei si un telefon mobil. Pai, daca asa stau lucrurile, domnule Chisu, am si eu nevoie de 10 milioane lei sa-i dau mita. Nu vreti sa ma ajutati in organizarea flagrantului? Imi dati mie banii si eu va spun cand sa veniti la flagrant, ok? De asemenea, cer oficial d-lui director Chioreanu sa ma informeze cand se desfasoara urmatoarea licitatie pentru spatiul destinat magazinului alimentar. Vreau si eu sa partiicip, nu personal-evident-ci prin sotia mea! De ce n-ar putea deschide si sotia mea un magazin in Penitenciar din moment ce sotia unui cadru poate? Sa nu-mi spuneti ca ala e liber si eu inchis ca iar o sa vin cu probe contra!
Deocamdata atat, saptamana asta. Ne vom intalni din nou saptamana viitoare pe acest blog cu alte date interesante.
Cornel Sabou
P.S...si eu, care credeam ca o sa ma plictisesc! Hm...

4 comentarii:

Anonim spunea...

dar de ce sa ceri doar 10 milioane?

Anonim spunea...

sa te tii tare Cornele. esti un om deosebit.

Anonim spunea...

pacat, Cornel nu-i "acasa" si nu poate citi comentariile voastre, Cornel este la zdup pentru ca a fost baiat rau1 Ha, HA!

Anonim spunea...

...tutzi! no! , da despre alte "insarcinari" nu stii nimic, man ? Ale cui e viitorii puradei de femei divortate ? Sau poate vreun test ADN ? de paternitate?...