joi, 3 aprilie 2008

La Penitenciarul Baia Mare o permisie costa 500 euro

Una din cele mai moderne prevederi ale legii vizavi de drepturile unui detinut este posibilitatea de a obtine PERMISIE. Pentru o perioada de 1-5 zile, orice detinut care are o comportare buna in timpul executarii pedepsei, care se evidentiaza in munca sau in activitati cultural-educative poate bedeficia de acest drept si poate petrece o mica ''vacanta'' alaturi de familia sa. Din pacate insa, acetse drepturi exista mai mult pe hartie decat in realitate! Impulsionati de gandul ca vor putea sa se intoarca langa cei dragi (chiar si pentru o scurta perioada de timp) multi detinuti din Penitenciarul Baia Mare s-au inscris la diferite munci, cursuri sau activitati educative. S-a muncit mult peste program, s-au obtinut rezultate bune in diferite concursuri, teste sau competitii, s-a strans din dinti si s-a asteptat cu rabdare. Degeaba insa! Odata cu trecerea timpului s-a constatat ca tot acest efort este inutil. Cadrele din Penitenciar se straduiau sa propuna pentru permisie detinutii care se evidentiasera, dar propuneriel erau respinse fara nici un motiv de " Comisia " care le analiza. Apoi, aceste cadre angajate au refuzat sa mai faca astfel de propuneri. S-a observat insa ca anumiti detinuti primeau nu una ci doua, trei sau chiar 5-6 permisii! Pe ce criterii, nimeni nu stia cu precizie...In ultimul timp insa, prin Penitenciarul Baia Mare s-a raspandit cu mare viteza un zvon. Se spune ca pentru a beneficia de o perimisie trebuie sa platesti o anumita ''taxa'' in valoare de 500 de euro! Banii se dau unui intermediar care apoi ii duce unde trebuie. Nu exista PROBE cum ca domnul Chioareanu, comandantul (directorul) Penitenciarului Baia Mare ar fi primit personal acei bani, dar se observa ca dupa efectuarea platii, propunerile de permisie sunt imediat acceptate.
Ei bine, odata ce acest zvon s-a extins printre detinuti a si produs efecte. In acest moment nimeni nu mai este interesat sa se evidentieze in munca sau in alte activitati educative ci doar sa intre pe ''filiera'' taxei pentru permisie.
Daca facem un calcul elementar putem observa ca pentru 10 astfel de permisii acordate intr-o luna, ''Comisia'' ar putea incasa 5.000 euro. Intr-un an de zile, avand in vedere ca de sarbatori se dau mai multe permisii, se poate strange o suma frumusica, de ordinul zecilor de mii de euro! Stiti care-i ''hazul'' in povestea asta? In penitenciar exista oameni inchisi pentru luare de mita. Iata ca acestia sunt paziti de alti oameni care fac o adevarata afacere din...luarea de mita!
Oricum, sperante pentru ca actuala stare de lucruri sa se schimbe nu prea sunt. In prezent, detinutul nu se roaga sa fie recompensat pe masura comportamentului sau ci spera ca taxa pentru permisie sa nu se mareasca! Sa ramana la nivelul de 500 euro!! Alo, Comisia, vreau si eu!! SE-aude?
detinut-jurnalist
CORNEL SABOU
P.S. Avand in vedere unele aspecte ciudate pe care le-am putut simti dupa publicarea articolului anterior si luand in considerare posibilele reactii care vor aparea si dupa acest articol va anunt de pe acum ca pregatesc o lucrare stiintifica despre sistemul penitenciar romanesc. Nu este exclus ca actuala conducere a Penitenciarului Baia Mare sa doreasca sa scape de mine si sa inventeze un motiv pentru a ma transfera in alt penitenciar. Cum eu nu ma voi opri din scris, e posibil ca in cei 2,10 ani sa vizitez toate penitenciarele romanesti si sa va descriu aici, in amanunt, toate tarele sistemului penitenciar romanesc! Asadar, pe curand!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cornele te oftici ca ti sa infundat?
Nici in puscarie nu te poti abtine sa nu arunci cu noroi. Dar gunoaie ca tine am mai vazut noi.

Delia Teodora spunea...

romanul inventeaza orice mijloace de a scoate bani...deci...