vineri, 16 mai 2008

OAMENI SI NEOAMENI

Gunoaie multe in penitenciarul asta...De fapt nu gunoaiele sunt problema ci lipsa unui om care sa faca in mod real curatenie. Din aceasta cauza gunoiul pute si infecteaza tot mediul.
Prin articolele mele, postate pe acest blog, am incercat sa descopar lumii adevarata fata a vietii penitenciare. Panica s-a instalat imediat. Sistemul, lovit din interior, s-a agitat si a reactionat nepotrivit. Obisnuit sa domine prin forta si intimidare, sa castige cu promisiuni desarte si amagire, se gasea acum, dintr-o data, pe un teren de lupta nou in care armele cele mai eficiente sunt pixul, hartia si...inteligenta!
Taramul mass-media este pentru orice om o experienta mereu noua si o provocare constanta! Folosita ca ARMA, mass-media poate fi devastatoare! Atat in atac, cat si in aparare. In mod normal, institutia de stat ar trebui sa angajeze in functiile de "purtator de cuvant" sau responsabil cu relatiile mass-media CEI MAI BUNI OAMENI in comunicare! Din pacate, mentalitatea de stat este exact opusul normalitatii. Pe functiile acestea sunt promovate persoane incompetente, care repeta mecanic niste texte rasuflate invatate pe de rost si care - vezi Doamne- "dau bine" pe ecran! Din cauza acestor concepte primare, TOATE institutiile de stat din Romania sufera enorm la capitolul imagine...dar cui ii pasa?
In penitenciarul Baia Mare purtator de cuvant este d-ra CRINA SUCIU. Pana acum, obisnuita sa reproduca mecanic doua-trei fraze, in fata unor reporteri obositi de drumul lung pana la puscarie, nu a reusit sa faca fata unei provocari mai pretentioase, respectiv contractul cu subsemnatul. Imi cer scuze daca va voi parea lipsit de modestie, dar dupa 14 ani de presa la cel mai inalt nivel (pentru un jurnalist de provincie) pe oameni de genul d-rei de mai sus simt ca-i pot sorbi intr-o lingurita!
Culmea prostiei in materie de comunicare a fost ideea d-rei Suciu ca poate controla TOT ce inseamna relatie directa cu mass-media din partea detinutilor. Am auzit, de exemplu, ca in trecut, dupa ce un grup de detinuti a scris unui ziar local, d-ra a respins documentarea facuta la fata locului, in unitate, de un jurnalist, motivand ca detinutii au renuntat la protestul lor, fapt care era neadevarat. Dupa alte asemenea "succese" madam a fost de-a dreptul socata sa constate ca exista un detinut (EU) care isi permite sa scrie despre penitenciar, pe internet, fara ca ea sa mai poata controla aceste comunicari! Astfel, in loc sa-si adapteze oarecum strategia de comunicare la noua situatie existenta, in loc sa incerce sa "controleze" scurgerea de informatii printr-o abordare echilibrata, atenta si profesionalista a omului "vinovat" (adica tot eu), madam a recurs la "toporul" din dotare si a inceput sa loveasca in nestire. Mai intai direct, prin jignirea si umilirea subsemnatului, apoi prin manevre oculte, prost concepute si executate. Nu va obtine niciodata efectul scontat, dar cand va intelege acest lucru va fi prea tarziu pentru ea...
Mai nou, d-ra a apelat la serviciile unui mercenar media local, un jurnalist fost si el puscarias, Vasile Dragomir. Acesta, actionand la ordin, a inceput sa scuipe si sa manjeasca cu noroi colegi de-ai domnisoarei banuiti ca ar "colabora" cu mine. Asa cum sta bine unei blonde, madam a inceput sa-si rada in pumni si sa se priveasca in oglinda cu o mina triumfatoare. Desigur, nu e nimeni in jurul ei care sa-i spuna ca a gresit, poate chiar capital de data asta. Nu e nimeni suficient de capabil sa vada bine in viitor pentru a estima consecintele care vor decurge dintr-un asemenea comportament. Nu-i nimic, din aceasta experienta vor invata altii, mai inteligenti si mai predispusi la efectuarea unei schimbari de mentalitate...
- Horia Chisu (C.I.-stul unitatii) ramane o figura aparte in acest peisaj dezolant. Constant in afirmatiile pe care le face, dar contradictoriu in actiunile sale, se straduieste sa descifreze "complotul" care sta in spatele demersului meu jurnalistic. Pana acum, eforturile sale nu au dat nici un rezultat. Nu a aflat nici sursele mele de informare, nu poate patrunde nici in tematica viitoarelor mele articole, nu poate nici macar estima corect ce va urma sau care va fi finalitatea demersului meu. Este intr-o ceata totala...Oricum, fata de colegii sai, are cel putin meritul ca INCEARCA sa faca ceva, si asta uzand de mijloacele pe care i le ofera inteligenta si nu forta bruta. Desigur, ii va lua si lui ceva timp pana sa inteleaga ca argumentele cu care reusea sa convinga pana acum detinutii de drept comun NU functioneaza in cazul meu! Un om care a acceptat in mod constient sa-si piarda ANI din viata in libertate pentru ca nu s-a umilit si nu s-a supus unui sistem profund corupt nu se va "indoi" acum, pentru doua-trei luni de puscarie in plus sau minus. Eu detin in mod legal o CONSTIINTA care ma ajuta sa "evadez" in fiecare zi din mediul acesta si sa traiesc LIBER chiar daca sunt dupa gratii. In fata unei asemenea structuri de personalitate, NICIO masura de forta sau amenintare nu produce efecte. Indiferent ca voi fi lovit cu bata, cu sentinta judecatoreasca sau cu alte masuri "legale" de constrangere imi voi pastra mereu treaza constiinta si nu voi accepta sa pierd niciodata singurul lucru valoros pe care il am: LIBERTATEA INTERIOARA singura capabila sa produca liniste si pace chiar si in momente de restriste...
Hm...Stiti care e paradoxul acestei situatii? Si cei din libertate, din societate, si-au pus aceiasi problema: cum sa il controleze pe Cornel Sabou? Si pentru ca nu au gasit raspunsul corect m-au aruncat in puscarie. Lumea moderna este obisnuita sa-si cumpere toate nevoile imediate. Ca moneda de schimb sunt oferite tot felul de avantaje materiale. Ramane insa mereu neachitata polita respectului pentru om! Culmea imposibilului in societatea moderna este sa obti printr-o strangere de mana barbateasca ceea ce nu poti obtine prin oferte materiale consistente!
In fine...Pana cand Horia Chisu, si altii asemenea lui, vor "invata" sa fie BARBATI nu-mi ramane decat sa asist, uneori amuzat, la tot acest spectacol pe care mi-l ofera viata. Multumesc lui Dumnezeu pentru ca mi-a dat privilegiul acesta!!!
- Ligia Petrut este - ca sa zic asa - sefa mea directa in penitenciar. Ea coordoneaza activitatea de la Clubul unitatii, unde lucrez si eu. In ultimul timp a fost acuzata, chiar prin presa, ca m-ar manipula , ca ea ar fi de fapt la originea dezvaluirilor mele, ca s-ar folosi de mine pentru a lovi in colegii ei, etc.
In primul rand, vreau pe aceasta cale SA-I MULTUMESC Ligiei Petrut pentru ca NU a facut lucrurile de care este acuzata! Sunt chiar uimit sa descopar in aceasta femeie "barbatul" de care vorbeam adineaori, persoana capabila sa ofere respectul pentru OM fara sa pretinda nimic in schimb! Stiu ca, intr-un fel, ii fac rau Ligiei scriind aceste lucruri, pentru ca "laudele" mele vor fi in ochii mediocrilor "dovezi" ale "manipularii" sale. Plec insa de la premisa ca daca a reusit sa faca fata pana acum mizeriei penitenciare nu se va impiedica de un banal exercitiu de recunostinta din partea unui om condamnat aspru de soarta. Ligia contabilizeaza multe asemenea atitudini pe care sunt convins ca nu le exploateaza mediatizandu-le sau povestindu-le colegilor. Este, daca vreti, bucuria, dar si "chinul" omului drept. Nu as fi facut niciodata in mod public aceste aprecieri, daca nu s-ar fi intamplat ca ea sa fie in mod public acuzata de chestiuni in care sunt si eu implicat. Si pentru ca acuzatiile care i s-au adus sunt FALSE, este de datoria mea sa fac precizarile cuvenite...Nu ma astept la reactii normale din partea comunitatii penitenciare, dar in acelasi timp afirm cu toata responsabilitatea ca putin imi pasa de eventualele reactii anormale! Pana la urma, ma pot lipsi si de munca de la acest Club sau de alte asa-zise avantaje care rezulta din iesirea la munca! Prefer sa raman OM si sa ma bucur de respectul unui alt OM, decat sa fiu animal si sa traiesc in jungla morala a populatiei animalice de aici! Pana la urma, noi, OAMENII, ne vom intalni si ne vom recunoaste mereu indiferent de locul pe care il ocupam in societate, de uniforma pe care o imbracam sau de cutumele sociale...
Inchei aici articolul de azi si va doresc o zi buna in continuare. Bucurati-va de libertatea din voi...
CORNEL SABOU
P.S. in episodul urmator vom povesti alte exemple concrete de abuzuri savarsite in penitenciar, cu nume si date reale, usor de verificat...Pe curand!

3 comentarii:

Calin spunea...

Esti un gunoi pe care alt gunoi il linge in fund.Boule ai grija de tine.

Calin spunea...

Daca TU, SI EI erau niste oameni integri dar asa... vezi-ti de ce ai tu mai scump

Unknown spunea...

O tara de kkt cu multi oameni de kkt.
Cornel SABOU suntem alaturi de tine!
Asteptam cu nerabdare urmatorul articol.