vineri, 28 octombrie 2011

Băsescu, Number One

Indiscutabil, dacă e să-l compar cu foştii preşedinţi postdecembrişti, îl prefer pe Băsescu! Ion Iliescu este (pentru mine) imaginea comunistului ilegalist, oportunist, malefic, incompetent, complotist etc. Constantinescu a fost doar depăşit de funcţia pe care a deţinut-o şi pe care nu a ştiut cum s-o gestioneze. Nu-l suspectez de rea-credinţă ci de o anumită “subţirime” a inteligenţei sale politice şi nu numai. Băsescu, în schimb, e un om foarte deştept care s-a debarasat (ideologic vorbind) de comunismul pe care l-a slujit o bună vreme, care are o personalitate puternică şi care încearcă să găsească soluţii. Este slab însă (chiar foarte slab!) când vine vorba de REZULTATE! Semn că inteligenţa sa este oarecum limitată doar la activitatea de comunicare publică, ironie şi atac la persoană. Acolo este foarte eficient! În domeniul concret al relaţiilor politice, în probleme de administrare publică a intereselor naţionale şi în chestiuni de guvernare naţională mai mult dă cu bota-n baltă! Rezultate zero! Îmi pare rău de el...
Mandatul lui Traian Băsescu se termină azi-mâine şi el nu a găsit nici o cale de a rezolva anumite probleme care influenţează puternic societatea noastră. Nu a putut genera o adevărată profesionalizare a justiţiei. Avem, la această oră, cea mai coruptă justiţie din Uniunea Europeană, cea mai lipsită de credibilitate şi cea mai ineficientă. Nu a găsit căi de a reorganiza justiţia pe principii de eficienţă. Avem o armată slabă. Băsescu nu a găsit modalităţi concrete de a o moderniza. Submarinul Delfinul încă stă în radă, fără baterii, navele de luptă abia au combustibil să iasă pe mare, avioanele de vânătoare cad din cer pentru că le expiră perioada de funcţionare, tancurile din dotare sun încă cele fabricate de ruşi în urmă cu 50 de ani. Băsescu nu a reuşit să relanseze economia naţională care încă funcţionează pe principii PCR-iste, banii de la buget intrând mai departe în buzunarele pilelor, cunoştinţelor şi relaţiilor politice. Băsescu nu a combătut corupţia. A acuzat câteva cazuri reale din opoziţie, dar a tolerat o mega-corupţie pedelistă! Băsescu nu a schimbat în bine practic nimic în ţara asta! Se ia însă mereu de jurnalişti! Mi-l şi imaginez uitându-se până noaptea tărziu la toate talk-show-urile televizate şi înjurându-i de mama focului pe cei care-l critică. Asta cu reacţia furioasă la critică e o consecinţă a trecutului comunist de care nu a putut scăpa.... Pe de altă parte însă, nici criticii săi nu dau pe afară de inteligenţă şi profesionalism. Băsescu are dreptate când îi acuză pe aceştia de demagogie, de lipsă de argumente şi populism ieftin. Asta ne este însă clasa politică şi – aparent – nu avem ce face.
Dacă nu a făcut nimic, atunci de ce spun că-mi place Băsescu? În primul rând îmi place prin... excludere, prin comparaţie! Dacă pun în “oală” toţi liderii politici importanţi pe toţi ceilalţi trebuie să-i elimin din preferinţele mele pentru că sunt mult prea slabi! Crin Antonescu e dezamăgirea cea mai mare! Cred că e un tip uşor coruptibil şi chiar corupt! Dacă pânâ şi Kake al nostru (primarul băimărean Cătălin Cherecheş) a reuşit să-l corupă, atunci e clar că nu e mare lucru de capul lui Antonescu! Ponta e doar o piţipoancă politică ce face gargară populistă. Un om politic mai demagog ca şi Ponta nu am văzut! Adrian Năstase (cu toată corupţia sa) e cu zece clase peste acest Ponta. Vadim e acelaşi bolnav care uită să-şi ia pastilele. Becali... doamne feri! E dus rău cu pluta şi uşor şantajabil. Pe cine draq să mai votezi???
În comparaţie cu aceste figuri, Băsescu e un adevărat lider! Apoi, dacă renunţ la comparaţii aş putea evidenţia aspectele care efectiv îmi plac. Îmi place ideea de “preşedinte-jucător”. Acuma, că el joacă prost e o altă problemă. Dar ideea de a te implica efectiv şi de a influenţa cumva lucrurile este foarte sănătoasă. Îmi place că nu dă în spate din faţa unor conflicte. Carater tipic bărbătesc. Din păcate îşi concentreazo TOATĂ atenţia şi îşi cheltuie toată energia în aceste conflicte în loc să se mai detaşeze de războaiele personale pentru a se ocupa mai mult de poporul ăsta amărât. Îmi place că ştie să vorbească fără să citească de pe o foaie! Asta vezi mai rar la politicieni. Nu se întâmplă asta întotdeauna, dar se întâmplă des la Băsescu. Vorbeşte mult, ideile îi curg, frazele se leagă. Apasă pe unele cuvinte, se vede încrâncemarea. Eu cred că lui Băsescu îi lipsesc nişte aliaţi puternici! Are alături nişte marionete ascultătoare, dar cam atât. I-ar mai fi trebuit, cred eu, încă vreo doi-trei “Băsescu”, mai mici dar la fel de activi şi bătăioşi. A greşit că nu a căutat să promoveze asemenea politicieni. Putea s-o facă extrem de uşor! Dacă nu i-a găsit în curtea PDL putea căuta simplu, în popor, căci avem aici personalităţi excepţionale! S-a mulţumit cu trompetele care îi cântă în strună şi pe limba lor va muri!
A făcut un lucru extraordinar promovând-o pe Elena Udrea şi pe alte câteva femei foarte active pe scena politică. Femeile din România, crescute pe ideea că toată viaţa trebuie să stea la bucătărie, au nevoie de asemenea imagini, cu femei puternice care conduc “lumea”! Predecesorii săi au ignorat femeia sau au promovat nişte persoane extrem de dezagreabile (nu dau nume ca să nu fiu considerat nesimţit, deşi...).
În fine, Băsescu este “number one” în prezent, dar avem nevoie de un lider mult mai bun decât el! Asta e ideea... Unde îl găsim???

Cornel SABOU

Niciun comentariu: