luni, 6 mai 2013

Jurnal francez - 2 - Fontainebleau

Castelul regal din Fontainebleau are o distinctie aparte! Aici s-au nascut, au trait si au murit multi din regii Frantei, dar mai presus de asta a fost locatia preferata a imparatului Napoleon! De altfel, forma actuala a domeniului este cea data de Napoleon in anii sai de domnie. El a largit considerabil spatiile interioare pentru ca trasura sa imperiala sa aiba acces peste tot.
Astazi, Castelul este vizitat de mii si mii de turisti. Nu in interior ci pe spatiile componente. Imensul parc, lacul, curtile interioare etc. Te "loveste" frumusetea locului! Si linistea, calmul si starea de bine pe care ti-o dau locurile astea. Am vazut acolo oameni care nu fac nimic altceva decat vin la Castel, se aseaza pe o banca dintr-o curte interioara si toata ziua stau, citesc, mananca sau admira peisajul. Se incarca astfel cu atmosfera imperiala pe care Castelul ti-o transmite indiferent ca vrei sau nu!
Pentru doar 4 euro poti sa faci o plimbare cu barca pe lacul interior. In lac, pesti foarte mari! Pe lac, rate, gaste si barci cu vizitatori. Oameni de toate natiile. Daca nu m-a inselat privirea, am vazut chiar si un chinez negru!
Am tras la vasle pe rand, eu si fratele meu. In mijlocul lacului troneaza o "resedinta" impunatoare in care se refugia probabil Napoleon cand vroia singuratate. Constructia mai pastreaza inca "N"-ul imperial sculptat pe fatada!
Daca vrei poti face chiar o plimbare cu caleasca pe domeniul parcului inteior. Doi cai negri, foarte frumosi, sunt legati la trasura si asteapta cuminti clientii...
Lumea se uita, admira, se plimba, face fotografii, dar toate astea intr-o atmosfera extrem de linistitoare, placuta. Am stat acolo cateva ore, dar n-am auzit o voce ridicata si nici sunete de manea!
Ce sa mai spun? Castelul din Fontainebleau are personalitate si daca ii patrunzi frumusetile se va impune in fata ta, oricine ai fi! Merita sa ai parte de experienta asta! E frumos sa poti pastra o amintire vie despre locul in care Napoleon statea si planifica istoria lumii. Pana la urma, ceea ce am pastrat eu mai mult decat toate celelalte a fost senzatia de respect la care locul te obliga! N-am fumat o tigara in tot periplul acesta, iar eu sunt fumator "batran".  In plus, cura de liniste si pace interioara de care ai parte este extrem de benefica! Cred ca pe la Castelul regal/imperial de la Fontainebleau am sa mai trec!
Pe curand...

Cornel SABOU

P.S. - un set de fotografii cu vizita de la Fontainebleau puteti gasi pe profilul meu de Facebook.

Niciun comentariu: