marți, 14 septembrie 2010

Putregaiul

Indiferent ce pot crede unii sau altii, eu scriu aceste articole fara vreo patima sau manat de "interese" obscure si personale. Chiar daca pare "absurd", am si eu o meserie, si aceasta este cea de JURNALIST! Asa cum unele cadre imi cer sa le respect meseria lor (si eu o fac) le cer si eu sa-mi respecte meseria si sa se obisnuiasca mai repede cu gandul ca activitatea lor (mai mult sau mai putin eficienta) poate fi reflectata in mass-media, la fel ca activitatea celorlalti functionari publici, di alte institutii.
Am scris de Ionel Kardos, seful serviciului evidenta muncii din Penitenciarul Baia Mare, pentru ca acest personaj chiar este o problema pentru unitate. In timp, s-a specializat in tot felul de smenuri tipice sistemului, s-a lingusit si lipit de toate "generatiile" de ofiteri care au condus unitatea, a inventat situatii care sa-l avantajeze, a musamalizat alte situatii "speciale" si sfideaza fara teama ca ar putea fi pedepsit legile si regulamentele detentiei. Eu am avut un episod "celebru" cu el, cand am muncit un an jumate fara sa fiu repartizat la munca deoarece el astepta sa-i dau spaga. N-am facut-o, am dat unitatea in judecata si am castigat procesul, instanta acordandu-mi retroactiv zilele-castig meritate. Ar fi trebuit atunci sa-l reclam la Parchet pentru abuz in serviciu, dar m-am oprit la rugamintea directorului Horea Chis... si rau am facut! Chis l-a protejat pentru ca n-a vrut sa tulbure prea mult "apele" din interiorul unitatii, si s-a gandit ca poate construi in timp o noua mentalitate de lucru in sistem. N-a reusit pentru ca el a uitat sa lucreze mai intai la propria sa mentalitate, care ar fi trebuit sa-i spuna ca impreuna cu oameni corupti nu poti lupta impotriva coruptiei!
Nu am nimic personal cu Kardos, desi acesta a incercat de-a lungul timpului sa-mi faca rau cat mai mult, blocandu-ma in comisia de munca oridecate ori a avut ocazia. Dar nici nu pot ramane, la nesfarsit, impasibil in fata stilului sau jenant de mafiot de taraba! Kardos este un putregai care face sistemul sa puta! Kardos va atrage, cu incompetenta sa, multe repercusiuni asupra penitenciarului baimarean. Personal, ii sfatuiesc pe ofiterii care pana acum s-au complacut intr-o colaborare oportunista cu acest cadru corupt, sa-l lase din brate! Altfel, vor aluneca impreuna pe toboganul care duce la pierzanie.... Tocmai vorbeam foarte serios! Pe curand...
Cornel SABOU

2 comentarii:

stoica spunea...

Zolt Erli este fostul tau coleg de la ziar? este vorba despre acelasi caz? am auzit ca a fost si el condamnat! poti sa comentezi asta?

Cornel Sabou spunea...

zsolt erli a fost un copil... l-am "crescut" de pe vremea in care era la liceu. l-am tinut pe langa mine si l-am "promovat" redactor-sef la ziarul meu ca sa-i cresc notorietatea si sa fac din el, in timp, un ziarist bun. dupa condamnarea mea insa a luat-o razna. s-a pierdut in atitudini care demonstreaza ca are ceva probleme psihice. nu stiu ce a facut, pentru ce e arestat. stiu insa ca e p[rea prostut ca sa invete ceva din asta. la mine a ramas cu o datorie mai mult decat morala... cu timpul, mi-o va achita!