luni, 25 martie 2013

Desluşiri politice


Iar traversăm (de câteva zile) o perioadă de zăpăceli politice fără rost! Chiar dacă acestea nu sunt deloc plăcute la "consum", pentru că fac parte din viaţa noastră şi ne influenţează oarecum prezentul trebuie să le acordăm importanţa de rigoare. Motiv pentru care vin să desluşesc parţial lucrurile şi să le pun într-o oarecare ordine. Aşa cum v-am obişnuit, în mod imparţial, detaşat, fără patimi şi partizanate!
Au fost alegerile din PDL, furia lui Băsescu la aflarea rezultatelor, despărţirea definitivă a acestuia de tot ce înseamnă acum PDL şi în final reacţia unor USL-işti care invocă din nou suspendarea. 
Să clarificăm mai întâi ultimul lucru. Eu cred că declaraţia lui Băsescu cu privire la despărţirea de PDL este o declaraţie politică. Pentru declaraţii politice până şi cel mai pârlit parlamentar are imunitate, cu atât mai mult preşedintele! În niciun caz nu putem vorbi de o acţiune îndreptăţită de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte. Asta chiar dacă declaraţia în sine a acestuia demonstrează de-acum fără nicio îndoială că Traian Băsescu a fost întotdeauna un partizan politic al PDL-ului şi n-a fost niciodată un echidistant politic, aşa cum îi impune Constituţia. Dar Constituţia spune explicit doar că preşedintele nu poate fi membru unui partid politic, ori această condiţie este împlinită. Dincolo de asta, faptul că preşedintele are simpatii politice concrete ţine de caracterul său şi va plăti (sau nu) pentru asta în simpatia publică, nu altfel. A spune deci că "se impune" o nouă suspendare pentru că acesta şi-a afirmat clar ruperea de PDL abia acum (fapt care, în opinia susţinătorilor ideii de suspendare înseamnă că Băsescu a încălcat Constituţia nefiind echidistant pe timpul mandatelor sale) e deplasat şi total nepotrivit. Băsescu, ca preşedinte, are dreptul să-i placă sau nu orice partid şi această atitudine favorizantă pentru unii nu poate fi invocată pentru o suspendare. Poate, cel mult, să-i aducă prejudicii de imagine... Dar asta e strict treaba lui!
Legat de alegerile din PDL şi victoria lui Blaga. S-au făcut multe speculaţii cu privire la ruperea PDL după acest vot şi chiar dacă înainte de alegeri concurenţii se codeau să recunoască deschis asta, acum, după consumarea votului, se vede deschis faptul că PDL se va scinda. Băsescu vrea o nouă formaţiune "de dreapta", iar partea din PDL din jurul Elenei Udrea (poate şi din jurul Monicăi Macovei) se va alătura acestei idei prezidenţiale. Din acest punct de vedere, eu cred că va fi un proiect sortit pieirii! La nivel naţional, pedeliştii sunt foarte impopulari din cauza modului defectuos în care au condus ţara. Nu există niciun posibil argument care să poată sta la baza revenirii în prim plan a PDL sau a unei mişcări noi ATÂTA VREME CÂT LA VÂRFUL ACESTOR FORŢE POLITICE SE VOR AFLA GUVERNANŢII HULIŢI AI PDL! Toţi oamenii politici de vârf ai PDL sunt nişte decedaţi politici la nivel naţional. Ei pot şi vor mai putea încă să obţină mici victorii la nivel local căci acolo multe aranjamente se pot face şi lumea poate fi prostită într-un cadru restrâns, dar asta nu se poate întâmpla la nivel naţional! În primul rând şi din cauza abordării defectuoase în mesajul public pedelist. Tot poporul ştie că pedeliştii au fost nişte corupţi, iar liderii PDL vin şi ne spun într-una că ei au greşit DOAR pentru că nu au informat suficient populaţia despre criză şi despre necesitatea luării unor măsuri specifice. Total iresponsabil! Într-un joc nebunesc de-a comunicarea, ei vin şi acum să spună că toate măsurile guvernelor PDL erau necesare, că România era în prag de colaps, că ei de fapt au salvat România tăind pensii şi salarii şi bătând manifestanţii din pieţe cu jandarmii. Nu fac decât să-şi bată alte şi alte cuie în coşciugul lor politic. E treaba lor, eu nu fac decât să constat asta...
Traian Băsescu trăieşte mai departe în lumea lui, foarte rupt de realitate. El încă nu vrea să recunoască faptul că are susţinere zero în popor şi că acum cuvântul lui nu mai contează aproape deloc! Dacă preşedintele iese acum şi cere poporului să iasă în pieţe la mari adunări populare, în lipsa susţinerii politice a unui partid şi a mobilizării pe care un partid o poate face, doar pe baza apelului lui Băsescu n-ar ieşi în pieţe decât vreo doi cerşetori şi trei babe lihnite de foame! Nimic şi nimeni altcineva! Asta este realitatea în privinţa "popularităţii" lui Traian Băsescu în an 2013! Dar el planează undeva deasupra realităţii... El încă vorbeşte convins că milioane îl urmăresc cu sufletul la gură. Mai râde încă ironic şi crede că glumele sale sunt gustate. Ar trebui cineva mai de încredere din jurul său să-i deschidă ochii!!! Să-i explice că atunci când apare la TV nouă din zece români înjură şi blastămă! Al zecelea schimbă canalul... Dacă te aşezi solid pe această realitate atunci... poate că şi acţiunile tale vor fi altele, mult mai apropiate de ce are nevoie acest popor şi nu de ce ai nevoie TU, preşedinte falimentar al României!
Atât am avut să povestesc pe tema politică actuală. Avem un PDL în prag de rupere care va dispărea cu totul în viitorul apropiat. Avem un preşedinte inconştient care încă mai visează că va construi în jurul său o mare forţă politică de dreapta. În anul 2000, cineva i-a spus lui Emil Constantinescu aşa: "Domnule preşedinte, popularitatea dvs este undeva în jurul a 1%". "Da? Şi ce-mi recomandaţi?". "Să vă retrageţi din viaţa publică, altfel veţi fi înjurat de tot poporul, tot restul vieţii dvs!"... Şi Constantinescu s-a retras. Fără să mai încerce un al doilea mandat, la care avea dreptul conform Constituţiei, fără să "reconstruiască dreapta" prin tot felul de manevre înşelătoare. Băsescu nu are această forţă. De aceea, Băsescu pe această iresponsabilitate va pieri din punct de vedere politic! Şi alături de el, în "mormânt" îi va duce pe toţi cei care-l vor urma!
Pe curând...

Cornel SABOU  

Niciun comentariu: