sâmbătă, 18 iunie 2016

Protectia NATO, doar o amagire


Celebrul articol 5 al protocolului NATO spune ca toate tarile membre vor apara cu fortele lor militare orice membru NATO care este atacat de o putere „straina”. Pe hartie lucrurile sunt clare. De fapt, aceasta HARTIE (si acest articol 5) confera siguranta Romaniei, protectie impotriva unei eventuale agresiuni externe. Eu vin si va spun, insa, ca aceasta siguranta nu este, in realitate, decat tot HARTIE, nimic altceva! Si vin si va argumentez...

Teoretic, daca un inamic ar ataca Romania toti ceilalti „colegi” din NATO ar trebui sa sara in apararea noastra. Dar... Sa le luam pe rand...
Care ar fi inamicul care ar putea ataca Romania? Teoretic si Practic, doar RUSIA ar putea face asta. I-ar fi cam greu Chinei sa ne atace, nu? Bun, si daca Rusia ar ataca Romania... cum ar face-o? 
Va provoc la un exercitiu de imaginatie. Ar ataca cu un batalion de recruti? Vorbim de un ATAC ipotetic in toata regula, nu de o cearta la frontiera intre doi graniceri beti! Atacul presupune elaborarea anterioara a unui plan bine gandit si pregatirea unor forte militare corespunzatoare. Astfel, cred ca nu gresesc daca spun ca in eventualitatea unui atac rusesc vom avea parte de o combinatie masiva de forte aeriene, navale si terestre rusesti care se vor abate asupra tarii noastre din toate directiile si cu forta maxima! Specialistii in tehnica moderna de lupta spun ca astazi, in mileniul trei, un razoi se castiga in primele 15 minute de lupta! Adica, aviatia, rachetele, artileria si trupele aeropurtate anihileaza din prima lovitura punctele forte ale inamicului dupa care urmeaza ocuparea mai lenta a teritoriului. Ok, si daca Rusia ataca prima, ce sanse are Romania cu fortele militare de care dispune ACUM sa opreasca un atac total rusesc? NICI UNA! Vom incasa romaneste toate loviturile si vom striga dupa ajutor catre NATO. Si NATO va incepe sa-si mobilizeze fortele (asta in cazul in care se respecta punctul 5 si statele membre NATO doresc sa sara in apararea noastra!) pentru a reactiona. Sa fim sinceri... Daca teritoriul romanesc va fi OCUPAT militar de fortele rusesti nu mai avem nici o sansa sa vedem fortele NATO eliberand Romania!

In primul rand, NATO nu va ataca niciodata teritoriul Rusiei pentru ca asta va permite „inamicului” sa foloseasca focoasele nucleare si nu ma refer aici neaparat la rachetele care au ca tinta orasele ci la acele proiectile imbunatatite (de artilerie si aviatie) care cu o lovitura pot anihila o divizie intreaga generand pe campul de lupta explozii de genul celei de la Hiroshima! Practic, NATO ar trebui sa atace pe teritoriul tarii noastre, dar dupa ce rusii ocupa pozitii de aparare sunt foarte slabe sansele ca acestia sa mai fie izgoniti de aici! Asta pentru ca, ATENTIE, vorbim de Rusia reala, nu de Coreea, Vietnam sau alte surogate „sovietice”! Rusia aceea pe care nici Napoleon, nici Hitler nu au fost capabili s-o ingenuncheze! Si mai vorbim de un potential militar rusesc impresionant, de o comanda unica si armament ultramodern. In timp ce in tabara NATO vor trebui luate decizii separate in toate tarile membre, in Parlamente, Guverne si Presidentii, ceea ce va diminua enorm capacitatea de reactie in timp rapid.

Concluziile sunt foarte simplu de tras. In acest moment, tara noastra nu are nici o sansa (NICI UNA) de a face fata unui atac rusesc, nu se poate apara, iar „ajutorul NATO” ar putea fi primit, eventual, abia dupa ce tara noastra ar fi deja ocupata de inamic!
Tot ce ne protejeaza in acest moment este POLITICA. In lumea reala nu se ataca un stat doar asa, ca in jocurile de pe calculator, de plictiseala sau la distractie. Toate discutiile, negocierile si atitudinile publice europene fac ca Rusia sa stea rezervata, in banca ei, fara sa atace pe nimeni. Bine, asta pe langa faptul ca Rusia probabil nici nu are ca SCOP in sine atacarea vreunei tari Europene. Eu faceam doar un calcul strict teroretic, raportat la prevederile scrise din tratate. Acestea spun ca daca suntem membri NATO suntem protejati. Aiurea, suntem protejati doar din punct de vedere POLITIC, atat! Militar suntem tot varza si incapabili in acest moment sa ne aparam teritoriul national daca s-ar pune problema vreunui atac din partea RUSIEI!

Eu zic asa... Ca sa PUTEM face fata unui teoretic atac rusesc ar trebui sa avem pe teritoriul tarii noastre forte militare impresionante! Cu baze aici, in Romania, reale si functionale, nu active doar pe hartie! Nu conteaza daca aceste forte sunt doar romanesti sau multinationale, cu trupe aduse din toate statele membre. Doar sa fie! Ca sa fie, sa existe, si posibilitatea REALA de a ne opune unui atac. Altfel, toata siguranta noastra atarna numai de un fir de par. Acest fir este politica americana si lauda noastra ca suntem „nepotii” lu’ unchiu’ Sam! Ati inteles ideea??? Va bazati mult pe aceasta „relatie” pe care o avem cu „vecinul” american? Credeti ca ne va ajuta? Atunci e ok, nu-i stres... dar DACA ISTORIA SE REPETA??? Romania a mai fost vanduta la masa negocerilor, nu o data! A mai fost lasata in plata Domnului si de americani si de europenii occidentali. Ceea ce s-a intamplat o data se poate intampla din nou oricand!

O sa spuneti ca nu-i adevarat, ca vremurile s-au schimbat. Mda... Spuneti asta Georgiei si Ucrainei. Ambele ocupate militar de Rusia. Nu discut acum cine a avut „dreptate” in conflictele astea. Spun doar ca S-A INTAMPLAT! Ambele dorind sa adere la NATO. Si ambele neutralizate scurt si rapid de armata rusa. FARA NICI O REACTIE DIN PARTEA NATO! O sa spuneti ca n-avem noi treaba, nu erau membri NATO deci sa se descurce. Mda... nu erau. Noi suntem, AVETI DREPTATE, dar totusi, sa nu uitati: SUNTEM MEMBRI NATO DOAR PE HARTIE! In plan militar nu avem nici o capabilitate, nici o forta, NU AVEM NIMIC! In realitate, daca am fi atacati, cu ce avem acum pe teritoriul tarii noastre NU NE PUTEM APARA!

Daca am trece de blocajul acesta psihic, cum ca „suntem membri NATO”, atunci, poate, am evolua la nivelul urmator, care ar suna cam asa: SUNTEM NATO! Si daca suntem NATO, atunci ar trebui sa fim capabili sa OFERIM protectie, nu sa o cersim! Si atunci am avea ARMATA in adevaratul sens al cuvantului. Nu MiG-uri cazatoare, tancuri de jucarie si „blindate” ARO! Nu „trupe” insumand cateva batalioane apte de lupta... Nu generali corupti si bataiosi doar in licitatii trucate sau promovati de politicieni fara sa fie si posesori de competente militare! Am investi in cercetare si modernizare, am cumpara numai tehnica de lupta de ultima generatie, nu rebuturile altor tari! Am face multe... dar acum noi nu facem nimic. 
Doar ne amagim...

Pe curand...


Cornel SABOU

Niciun comentariu: