luni, 26 aprilie 2010

La picnic...

Săptămâna care a trecut a fost una mai deosebită pentru noi, cei aflaţi în Penitenciarul Baia Mare la regimul ”deschis”. Pentru prima oară în ”istoria” acestei unităţi s-a organizat un program de ieşire zilnică în comunitate, program de care au beneficiat 11 persoane private de libertate. Penitenciarul s-a asociat cu alte 20 de unităţi şcolare şi ONG-uri din municipiu într-un program numit simbolic ”VOLUNTARIADA”. Prin seria de manifestări organizate cu această ocazie s-a urmărit conştientizarea comunităţii locale în ceea ce priveşte importanţa responsabilităţii sociale. Manifestările au avut un impact însemnat, iar Baia Mare s-a detaşat faţă de alte oraşe incluse în program prin amplitudinea acţiunilor şi numărul mare de participanţi.
Luni s-a organizat o conferinţă de presă (la care am fost prezenţi şi noi, deţinuţii), mass-media fiind informată asupra scopului urmărit pe parcursul ”săptămânii voluntariatului”. Marţi am fost prezenţi la o acţiune de igienizare a zonei turistice ”Usturoiul”. Miercuri am participat la o alta igienizare in mijlocul orasului, la Casa Tineretului. Amintesc in mod deosebit aceasta zi de miercuri deoarece atunci au participat la acţiune zece deţinuţi de la regimul descis. Aceştia au fost insoţiţi doar de un singur cadru-coordonator, iar comportamentul persoanelor condamnate a fost ireproşabil, înlăturând astfel temerile ofiţerilor din conducerea unităţii. S-a dovedit că legiuitorul n-a greşit atunci când a hotărât să acorde încredere unor deţinuţi cu comportament exemplar! Nu mai trebuie decât ca oamenii din sistem să aibe curajul de a aplica legea şi să permanentizeze asemenea acţiuni... Pentru că, prin astfel de ieşiri se obţin efecte pozitive mult mai însemnate decât zeci de prelegeri sofisticare care s-ar putea organiza între patru pereţi după gratii.
Vineri am fost cooptaţi la un marş desfăşurat pe bulevardele Băii Mari alături de o mulţime de elevi de la mai multe licee şi şcoli. Astfel, ideea voluntariatului a fost purtată şi promovată de două segmente sociale ”extreme”, copii şi deţinuţi, într-o ”armonie” perfectă!
Săptămâna a fost încheiată sâmbâtâ printr-o ieşire la picnic! Fermecătoarea zona ”Usturoiul”, cu desele sale păduri de fag, a fost străbătută la pas de aceiaşi copii şi deţinuţi până în Poiana Mărului (în paranteză fie spus, în Poiana Mărului e plin de nuci!). Acolo am fript slănină, am făcut poze, ne-am relaxat. Dacă drumul încolo a fost greu (uneori trebuind să urcăm pante destul de abrupte) întoarcerea a fost chiar plăcută.
Participarea noastră la acţiunile din timpul ”săptămânii voluntariatului” a fost posibilă datorităă muncii depuse de psihologul Mihaela Pintea, din cadrul Penitenciarului Baia Mare, care a pus în ordine toată birocraţia necesară obţinerii aprobărilor şi asocierii unităţii la manifestare. Tot Mihaela Pintea e la baza unui alt program special (cu finanţare europeană) care va fi demarat în curând şi care urmăreşte calificarea în muncă a deţinuţilor, în mai multe meserii (construcţii, legumicultură, tâmplărie etc)... Dar despre acţiuni viitoare voi scrie mai multe cu altă ocazie... Acum, odată întors de la picnic, vă salut şi vă asigur că ne revedem curând!
Cornel SABOU

2 comentarii:

Anonim spunea...

Punem pariu ca nu trece 1 luna si, dupa limba aplicata acum, psihologul in cauza va deveni arsice sub pana deontologului/violator?

Cornel Sabou spunea...

Stimate anonim(ă), pun pariu că ai pierdut multe pariuri la viaţa ta! Ştiu că te enervează faptul că şi eu (alături de alţi colegi) am beneficiat de aceste ieşiri în comunitate, că există cadre în unitate care - spre deosebire de tine - mai şi muncesc (şi iată efectele concrete!), că la putere nu e clica ta de oportunişti etc... Oricum, constat că mi-ai rămas o cititoare (pardon, UN cititor) fidel. Măcar mie să-mi fii fidel(ă), nu? S-auzim de bine...