vineri, 24 septembrie 2010

O tacere, nimic mai multMotto: Fugit irreparabile tempus (timpul fuge fara sa se mai intoarca)


Exista undeva, in societatea voastra libera, un om pe care l-am dezamagit fara ca el sa stie acest lucru. Ceea ce am spus pare un non sens, dar veti vedea ca lipsita de sens a fost doar tacerea mea, ceea ce NU am spus atunci cand trebuia sa vorbesc.
         
Radu Dancs are 25 de ani, si a fost o vreme detinut in penitenciarul Baia Mare. Undeva, in 2008, cand a vrut sa protesteze s-a urcat pe puscarie. Atunci, impotriva ordinelor primate de la garda, i-am dat apa sa bea si tigari. Ca sa reziste. Si a rezistat el prin puscarie pana prin 2009 cand a protestat din nou, dar in alt fel, prin greva foamei. De aici incolo am sa-i dau cuvantul lui Radu, caci am de la el o declaratie scrisa…..
         
“Subsemnatul DANCS RADU….declar ca in data de 15.05.2009, in jurul orei 10:30 am fost chemat de dl. FILIP DANIEL sa merg la birou, iar eu am refuzat. Am fost chemat la birou si de dl. TIPLE IULIAN pentru a mi se aduce la cunostinta ca mi s-a intocmit un raport de incident in data de 12.05.2009, dar eu am refuzat sa semnez si sa dau declaratii. M-am indreptat catre camera 25 unde eram cazat in refuz de hrana.

Ajuns acolo, i-am cerut dlui agent TAUT GRIGORE sa-i transmita dlui Tiplea ca vreau sa vorbesc cu dl director HOREA CHIS, deoarece vreau sa ies din refuz. Agentul LIVIU BODEA mi-a spus ca nu ies din refuz cand vreau eu, si m-au bagat in camera. M-am dus la geamul din camera si am strigat dupa dl. director de doua ori. In acel moment au intrat in camera urmatorii: sef tura Florentin Cozma, agentii Liviu Bodea si Taut Grigore, inspectorul Iulian Tiplea si inca un agent. Dl Tiplea mi-a spus sa ma dau jos din geam. M-am dat jos, iar dl Tiplea a inchis geamul, dupa care m-au luat toti la bataie.

Mentionez ca am fost batut de toti cei aratati mai sus cu pumnii si picioarele in stomac si in spate mai mult timp. Dupa circa 15 minute am fost legat de pat cu catusele de maini si amenintat ca voi fi omorat daca spun ceva. Un detinut care lucreaza la Club, Cornel Sabou, trecand pe sub geamul camerei, m-a auzit strigand in timp ce eram batut. A mers si l-a anuntat pe director ca un detinut este batut in camera 25. A venit dl. Director in camera si m-a gasit legat de pat. A intrebat ce este cu mine acolo si i-am spus ca am fost batut de subordonatii sai. L-am rugat sa ma dezlege, sa-i arat vanataile de pe corp.

Cand a vazut ca eu chiar sunt lovit, m-a dezlegat si a spus sa astept ca ma trimite la Medicina Legala. Acolo am fost prezentat la Urgenta, iar pe urma la medicul legist care m-a vazut si a consemnat ceea ce se vedea pe mine, pe corp. La acest incident au fost martori si detinutii Cornel Sabou, Costache Florin si Boca Gavrila Gheorghe”. Aceasta a fost declaratia lui Radu Dancs…
         

Da, am fost martor direct la acest caz de tortura. Stateam sub geamul camerei 25 si ascultam cum 4-5 brute in uniforma il maltrateaza pe detinut. Am auzit vocile care injurau si gafaielile celor care oboseau de atata lovit. L-am auzit pa Radu Dancs cu vocea strangulata la propriu  de mainile care-l pazeau sa nu mai traiasca. Tot ce-am putut face atunci a fost sa-l chem pe “domnul” director in speranta (naiva) ca el va face dreptate.


Horia Chis a venit, si cand a auzit de ce l-am chemat s-a suparat!
“Am crezut ca e ceva mai serios” mi-a spus el, de parca o tortura e o gluma. I-am spus ca voi mediatiza cazul, moment in care s-a agitat promitand ca va lua masuri. Si a luat…..a musamalizat ancheta! I-a salvat pe toti cei care participasera la tortura cu o concluzie de genul “Radu Dancs s-a batut singur”! Ce sa mai spun? Mai spun ca nu am mai mediatizat cazul.

Atat m-a costat pe mine prima permisie (invoire): O TACERE, nimic mai mult! Nu-mi caut scuze, desi daca as face-o as putea sa-mi gasesc pentru ca eu nu sunt, pana la urma, decat un alt detinut, nimic altceva. Nu pot gasi scuze, insa, in fata lui Radu, caci pe suferinta lui mi-am construit atunci fericirea de a-mi vedea copiii acasa. Nu eu am decis asa, eu doar am acceptat. Decizia a luat-o calaul sef pe care Radu il numeste in declaratia sa “Domn”. Pentru ca (intre timp am aflat) tortura a fost ordonata de Horea Chis….
         

Ar trebui, oare, sa-mi fac o autocritica mai accentuata pentru ca timp de un an nu am vorbit nimic despre acest incident? Poate ca da, dar mai bine nu! Prefer sa fiu sadic de realist si sa spun: “multumesc” Radule, si iarta-ma! Dincolo de asta, te asigur, omule, ca voi trai pentru ca ei sa plateasca! Nu cu sangele cu care ai platit tu, ci pentru acest sange. Daca anul trecut nu ai avut parte de vorbele, de cuvintele mele, ai acum cuvantul meu. Si la propriu si la figurat!        Pe curand………

Cornel SABOU  

2 comentarii:

thor spunea...

Fabulezi deja, Dancs nu a spus nici unui cadru "domn", deoarece avea ceva lipsuri cu cei 7 ani de acasa, urla ca din gura de sarpe din te miri ce, ce mai, era un ticalos, si daca s-au intamplat cele relatate de tine, si-a meitat soarta, prin comportamentul sau cerea sa fie sa fie imobilizat. Nu trebuie sa-ti ceri iertare lui, nu merita, cere iertare lui Dumnezeu

Anonim spunea...

excellent article. But I need more written