miercuri, 6 martie 2019

Cine e si cine nu e... JURNALIST?

De cand spatiul online este accesibil tuturor a devenit tot mai greu sa faci o deosebire corecta intre jurnalist si simplul "amator" de pareri personale. Tot mai greu PENTRU UNII! Pentru ca altfel nu e greu deloc!

Internetul este arhiplin de conflicte de "idei" intre sustinatorii uneia sau alteia din taberele politice care compun Romania. In aceste conflicte sunt atrasi vrand-nevrand si jurnalistii. PRIMA acuzatie care apare intotdeauna impotriva jurnalistilor este: "asta nu e jurnalist/jurnalism"! Sau "jurnalismul e altceva, nu ce faci tu"! Contestatarii sunt uneori chiar ei jurnalisti, alteori (cel mai adesea) sunt simplii bagatori in seama care stiu ei asa, brusc si dintr-o data, cine e si mai ales cine nu e jurnalist!

Mi-as dori sa intelegeti usor faptul ca jurnalisti sunt toti aceia care se manifesta constant pe teritoriul comunicarii publice, informand si luand atitudine (de orice fel) fata de evenimentele care ne compun viata! Da, jurnalisti sunt si cei de la Antena 3 chiar daca ei servesc interesele PSD, si cei care sunt pro sau contra guvernului, jurnalist e si Malin Bot si condamnatul Sorin Rosca Stanescu! Ei SUNT JURNALISTI si pentru a fii asta ei nu au nevoie de o patalama care sa le fie pusa de fiecare comentator de Facebook! SUNT pur si simplu...

Acuma, da, se poate comenta pe seama orientarii politice, dar asta e deja altceva. Se poate ca unii sa nu va placa, dar asta nu inseamna ca din acest motiv ei nu sunt jurnalisti! Tot asa cum pe altul nu-l face jurnalist strict faptul ca-ti place tie cum scrie sau vorbeste!

In viata publica, aproape orice om care este atacat reactioneaza in acest fel, acuzandu-si criticii ca nu sunt jurnalisti! Eu cred ca atitudinea asta are la baza o explicatie logica. In primul rand se pleaca de la ideea ca JURNALISTUL beneficiaza de o mare credibilitate in randul publicului larg. De aceea, pentru a atenua o critica ce iti este adresata prima reactie este sa incerci sa-l decredibilizezi pe autorul criticii luandu-i calitatea care il face credibil, aceea de jurnalist! Apoi, de multe ori cel atacat nu are argumente in apararea sa si singurul mod in care se poate apara este sa atace la randul sau, iar cel mai "ieftin" atac (care nu cere dovezi sau argumente) este sa-l acuzi pe X ca nu e jurnalist, desi, pe fond, asta nu te salveaza cu nimic! In fine, mai este vorba si de frustrari aici (le simt si eu uneori!). Nu-ti place atitudinea pe care o au unii ziaristi (cazul Antena 3, Cristoiu etc) si atunci iti versi supararea acuzandu-i ca nu sunt ceea ce sunt :)

Textul acesta l-am scris pentru cei care vor sa ramana ancorati in realitate, indiferent ce culoare are realitatea asta! Pentru cei care iubesc ADEVARUL mai presus de "adevarul meu" sau "adevarul tau"! Pentru oameni inteligenti...

S-auzim de bine! Pe curand...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: