sâmbătă, 26 aprilie 2008

REACTII SI CONTRA REACTII LA PENITENCIARUL BAIA MARE

Bun gasit dragi cititori si SARBATORI FERICITE! Fie ca sarbatoarea Invierii lui Isus Hristos sa va aduca in suflete pacea, in inimi bucuria si in familie bunastare si liniste! Evident, pentru mine este mult mai greu sa ma bucur de acest Paste, avand in vedere ca sunt despartit de copiii mei si ca sistemul acesta penitenciar nu-mi permite nici macar sa-i iau in brate atunci cand acestia vin la mine in vizita. Atunci cand am intrebat un cadru superior de ce nu mi se permite sa-mi imbratisez normal copiii (motivand ca la varstele lor-9,10 si 17 ani- ei nu inteleg regulamentele, ci vor doar sa vina in brate la TATI ) mi s-a raspuns ca exista pericolul de a mi se trasmite astfel droguri! Adica, acesti copii ai mei ( Darius-9ani, Flaviu-10 ani si Dana-17 ani) ar putea “profita” de imbratisarea mea strecurandu-mi in buzunar stupefiante! Am ramas si eu stupefiat de o asemenea explicatie, dar n-am avut ce face decat s-o accept. Imi exprim totodata speranta ca sistemul penitenciar va “produce” cadre mult mai deschise la minte deoarece metodele acestea penibile de gandire fac mult rau famililor si asa necajiti pentru ca un om drag lor este inchis. Oricum, dupa ce vor trece sarbatorile de Paste imi propun sa protestez oficial (chiar si prin metode extreme!).
Sa revenim insa la probleme specifice locului meu de detentie…Din pacate, am observat ca toate sesizarile facute de mine in articolele precedente se confirma! Dupa ce am reclamat indolenta si nepasarea cu care medical-sef Calauz isi face datoria, acesta s-a pus serios pe treaba si rezultatele s-au vazut imediat. Au fost depistati detinuti bolnavi de TBC si au fost izolati de colectiv, au fost depistate cadre cu TBC si au fost transferate in posturi mai isolate. Calauz mi-a confirmat ca exista mai multe cadre bolnave de hepatita, dar mi-a precizat ca aceasta boala nu se transmite decat prin contact sexual sau prin sange, “ceea ce nu este cazul”…Cauzele atator imbolnaviri ar fi conditiile proaste de detentie. Calauz spune ca toate incercarile sale de a moderniza spatial medical din incinta penitenciarului au fost sortite esecului “din cauza lipsei fondurilor”…Pe de alta parte, domnia sa mi-a declarat ca peste doua luni va pleca din aceasta unitate deoarece este scarbit de atmosfera existenta aici, de dusmaniile dintre diferitele grupuri si grupulete care se “sapa” unul pe altul din cauza unor interese obscure. Daca inainte, Calauz abia putea fi zarit prin incinta unitatii, de la aparitia articolului meu acesta a venit zilnic la lucru, s-a implicat personal in toate problemele specifice postului sau demonstrand astfel ca, daca vrea, poate!
O alta experietnta interesanta a fost “confruntarea” pe care am avut-o cu C.I.-stul unitatii (ofiterul cu contrainformatiile) Horia Chis. Dupa toate criticile pe care i le-am adus , am crezut ca acesta va reactiona dur, violent. N-ar fi fost o problema, toata viata m-am confruntat cu tipi duri, asa ca eram “antrenat” pentru a face fata provocarilor daca ar fi fost nevoie. N-a fost insa cazul. Chis mi-a demonstrat ca este suficient de inteligent pentru a trata “conflictul” dintre noi prin maniere elegante, normale de altfel. Am avut un dialog constructive, util si interesant. Nu a contestat explicit nimic din ceea ce am scris, m-a avertizat doar ca sunt manipulat de anumite cadre pe care el le urmareste de mult timp. Nu l-am contrazis, ba i-am explicat explicat chiar ca noi, jurnalistii, mereu suntem manipulati de unii sau altii, in baza unor interese personale sau de grup. E treaba SISTEMULUI sa produca oameni de calitate care sa nu poata fi atacati, santajati sau corupti. ACESTI oameni trebuie sa faca ordine in sistem si nu noi, jurnalistii. I-am multumit dlui Chis pentru atitudine si l-am asigurat de buna mea credinta in toate materialele pe care le scriu. Nu am scopuri caudate, nu apar pe cineva si nu reprezint interese obscure. Scriu si reclam doar lucrurile care reflecta un comportament abuziv, ilegal sau situatiile anormale din cadrul sistemului care ma gazduieste. De astfel, foarte multi sunt impresionati de ceea ce ei numesc CURAJUL meu de a lupta impotriva sistemului penitenciar tocmai din penitenciar, din postura de detinut! Sper ca prin actiunile sale viitoare, Horia Chis sa demonstreze ca este un cadru eficient si sa obtina REZULTATE CONCRETE in actiunea sa de combatere a curuptiei din penitenciar. Este foarte mult de lucru in acest domeniu, iar vorbele goale (fara acoperire in fapte si rezultate) nu fac doi bani! Eu voi continua sa-l “ajut” in munca sa semnaland public toate neregulile pe care le voi constata si-l asigur, pe aceasta cale, ca am suficienta experienta in materie de investigatii, informatori, diversiune si protectie informativa pentru a nu scrie “prostii”.
O alta stire interesanta este intentia directorului logistic ANP, BOGDAN COSTAS, de a ma da in judecata pentru ca am scris aici despre aventurile sale sexuale cu angajate ale penitenciarului Baia Mare. Il provoc s-a faca, si il informez ca in cariera mea am avut zeci de procese de calomnie , castigandu-le pe toate! Sunt prea puternic pe zona asta, a presei, pentru a ma speria de un obsedat care se da rotund doar in fata femeilor. Daca este barbat si in afara patului sa se confrunte cu mine in justitie! Il astept….
Ca un fapt divers, precisez ca de cand am inceput sa public articole despre penitenciarul Baia Mare in unitate s-a produs o anumita tulburare. Cadrele care se simt cu musca pe caciula se intreaba, stresate, daca nu cumva vor aparea mentionate in urmatorul meu articol, cele curate, cinstite, fac ironii pe seama stresatilor, se amuza deschis si ma incurajeaza (chiar si numai din priviri) sa continui dezvaluirile. Un exemplu negativ in acest sens, este purtatorul de cuvant al unitatii, d-ra CRINA SUCIU. Aceasta blonda cu pretentii de “Elena Udrea” (dar departe de inteligenta originalului) se comporta ca un mic “faraon” local. Este de-a dreptul sensibila cand afiseaza aere de recidivist notoriu, se inconjoara de criminali si talhari pe post de sluga, pretinde onoruri si inchinare si se simte in al noualea cer cand “armatele” de analfabeti ii dedica ode si psalmi! Trec peste nenumaratele minciuni pe care le promoveaza prin comunicatele si declaratiile sale publice (le voi proba intr-un articol viitor, acum mi-e cam sila sa ma ocup de ea) ca si peste diversiunile pe care le patroneaza printre detinuti si cadre si am sa va spun doar ca in ultimul timp este foarte stresata pentru ca “frumusetea” sa nu mai este apreciata, asa cum se astepta, de barbatii cu functii de conducere din unitate!
Tot mai multe persoane (cadre si detinuti) ma cauta pentru a-mi expune diverse probleme solicitandu-ma pentru a le face publice. Eu incerc, atat cat pot, sa documentez problemele care imi sunt semnalate si sa discern intre “bine” si “rau”. Sper ca acele cazuri pe care le voi semnala sa fie luate in seama, analizate si solutionate, de factorii competenti pentru ca in sistemul penitenciar se petrec foarte multe drame REALE si, de multe ori, cadrele care ar trebui sa le resolve le trateaza cu indiferenta si nepasare.
Astazi, am sa dau exemplul detinutului LUCA TEOFIL, condamnat la 8 ani de inchisoare. A fost consilier local in Baia Mare si a fost arestat dupa un flagrant cu prostituate. In penitenciar, omul a desfasurat o activitate creativa rar intalnita printre detinutii de drept comun. “Am participat la toate activitatile socio-educative primind, in 4 ani, 18 recompense. Am luat o diploma in urma cursului EDUCATORI INTRE EGALI si am publicat o carte de poezii compuse aici, intitulata ARUNC UN ULTIM ZAR. Sunt detinatorul a doua brevete de inventie si in prezent lucrez la un alt brevet, cu un program zilnic de 7 ore” mi-a declarat Luca Teofil. Pe aceasta cale, detinutul solicita ANP Bucuresti sa-i aprobe prelungirea programului de lucru la 50 ore/saptamana si , de asemenea, sa primeasca de acasa un calculator care ii este absolut necesar pentru elaborarea proiectelor de inventie si pe care sa il foloseasca strict in timpul programului de lucru si la Clubul unitatii. “Pentru a realiza inventia, in prezent lucrez in conditii rudimentare, folosind doar creion si radiera, la fel ca in urma cu 50 de ani” spune Luca. Incercarile sale de a obtine aprobari de la conducerea penitenciarului Baia Mare au fost, pana acum, sortite esecului.
Personal (daca imi permiteti o apreciere subiectiva) nu vad nicio problema in a i se aproba detinutului Luca Teofil minimele conditii necesare unei munci creative eficiente. Intr-o lume bolnava, orice intentie sau demers lucrative, intelligent sau creative ar trebui incurajat si apreciat, nu blocat si impiedicat! Desigur, in astfel de cazuri, este necesar ca problema sa fie analizata competent de oameni bine pregatiti, maturi si inteligenti nu de cadre a caror viziune nu depaseste sarma ghimpata din jurul unitatii! Luca Teofil nu a gasit intelegere aici si nu cred ca cererea sa merita macar discutata, analizata la un nivel superior.
Aceste fiind spuse, ma opresc deocamdata aici. Imi propun ca, pe viitor, sa vin mult mai des in fata dvs. cu articole noi atat despre viata penitenciara cat si cu chestiuni extrem de interesante din viata publica locala (politica, afaceri, justitie etc.). Dumnezeu sa va ajute!
Cornel SABOU

5 comentarii:

Anonim spunea...

iti sgriu draga coleg in graba...te admir...te respect si te salut.Revin in curand mai pe larg:)...cu deosebita stima si admiratie...Istvan Safar

Anonim spunea...

bai fraiere nu te/ai legat de cine trebuie , sua parasuta de ligia te/a convins cu privire la roscatul .
esti un fraier daca ai pus botul la asta , iar esti un pacalici
poate acolo pe la club iti facer ceva ca la stefanoiu

Anonim spunea...

Ai promis dezvăluiri despre decesul unui cadru.

Anonim spunea...

Mare,si mai mare,foarte mare GUNOI esti si tu si cel sau cea care te adulmeca din penel.

Anonim spunea...

Samir Muresan putea fi si azi intre noi si alaturi de familia lui!!! Ce-ati avut cu el stimata conducere,de nu l-ati lasat in pace acolo unde isi facea serviciul,linistit si fara probleme,fara armament,asa cum au stiut cei dinaintea voastra? Ce zici d-le sef de tura Cozma? Cine te-a pus? A venit vremea sa dai seama...De ce ascundeti faptul ca nimeni, nici un procuror NU A STAT DE VORBA CU OAMENII SCHIMBULUI, CU CEI CARE L-AU VAZUT IN ULTIMELE CLIPE DE VIATA, SI CE AU VORBIT CU EL??????