duminică, 28 martie 2010

Noua viata a lui Cristian Anghel

Odata inchis, optiunile pe care le are la dispozitie Cristian Anghel pentru a-si petrece timpul “liber” s-au restrans foarte mult. El trebuie acum sa se incadreze in programele existente, pentru ca viata de aici de dupa gratii este strict reglementata, pana in cele mai mici detalii, in toate aspectele ei.
Dimineata, Anghel se trezeste la ora 6, cand i se serveste micul dejun. Un „ospatar” amabil (in general condamnat pentru infractiuni usoare) il serveste pe fostul primar cu trei biscuiti, o lingurita de margarina si una de marmelada, plus o cana de ceai (care nu este altceva decat apa fierbinte putin colorata). Anghel are posibilitatea de a-si prepara propria cafea, daca are un fierbator sau un filtru de cafea.
La ora 8 vine apelul de dimineata, cand detinutii sunt numarati. Atunci se poate inscrie la raport la unul din numerosii sefi din unitate. Dupa apel, are un program relativ liber, in care poate iesi la plimbare, poate citi sau viziona programe tv sau poate face miscare in sala de sport. Daca este cazul, va primi vizite din partea educatorului, psihologului sau sefului de sectie.
Anghel poate purta imbracaminte de orice fel. Daca ii lipseste ceva, poate apela la magazia unitatii, care are mai multi saci de haine de toate marimile (inclusiv pentru bebelusi) primite ca ajutoare de la tot felul de organizatii.
Intre orele 13 si 14, Anghel poate servi masa de pranz. Felul I este o supa de macaroane sau, mai rar, de fasole. Felul doi, de regula, e format din cartofi cu ingrosala de faina, plus renumitele „jangale”, bucati de faina fiarta. Carne nu exista decat in hartii. Conform actelor, ni se servesc zilnic 30 – 40 kg de carne. Tot conform actelor, unitatea plateste catre omul de afaceri liberal Ioan Fodo cele 30 – 40 kg carne pe zi.
Farfuriile noastre, insa, pot fi spalate cu apa rece, pentru ca mancarea din ele nu contine deloc grasime. Apropo de farfurii, Anghel va trebui sa primeasca de acasa vesela, pentru ca unitatea nu ii pune la dispozitie nici farfurii, nici lingura sau furculita.
Dupa masa, Anghel va reveni in patul sau pentru a medita la intamplarile nefericite care l-au adus aici. Din nou program liber, pana la ora 18, cand vine masa de seara. De obicei tot cartofi, varza sau macaroane. La ora 20, apelul de seara, dupa care, de regula, somnul apare doar tarziu, in noapte.
Cam asa arata o zi petrecuta dupa gratii de Cristian Anghel si acest stil de viata se prelungeste de-a lungul intregii perioade de pedeapsa.
In penitenciar, moneda deschimb intre detinuti este tigara. Cu tigari, Anghel poate cumpara orice are nevoie: lenjerie de pat, haine, hrana etc. Tot cu tigari poate plati un detinut mai sarac sa munceasca in locul sau. Deocamdata, ofertele de munca pentru primarul arestat nu sunt foarte onorabile. El ar putea impinge tomberoanele de gunoi, ar putea face curatenie pe sectii sau sa distribuie hrana. Daca Anghel isi va descoperi un talent de jurnalist, ar putea ocupa vechiul meu loc de munca, la Clubul unitatii. Acolo va trebui sa realizeze emisiuni de radio si o revista lunara.
In alta ordine de idei, merita mentionat faptul ca pana in prezent, comportamentul lui Anghel este unul exemplar. Nu manifesta deloc aere de vedeta, raspunde la orice salut, acorda respect neconditionat tuturor cadrelor si colegilor de detentie cu care intra in contact. Se supune fara comentarii tuturor procedurilor interne, desi unele, cum ar fi perchezitia corporala, pot fi considerate umilitoare.
Cativa detinuti tigani l-au invitat pe Anghel la un fotbal. Iar el a promis ca va veni, cu conditia sa nu fie faultat. Una peste alta, Anghel are o atitudine demna, care in specificul vietii penitenciare chiar merita semnalata.
Zilele urmatoare va fi transferat la Penitenciarul Gherla, unde, cand va implini 21 de zile de detentie, i se va stabili regimul de executare, care nu poate fi decat semideschis sau deschis. Voi reveni curand cu alte detalii.
Cornel Sabou

2 comentarii:

Anonim spunea...

"Ti-am pregatit un pat la noi in celula"
Mai demult rula la tv o reclama cu titlul de mai sus. Cam asta e si ideea articolelor pe tema C.A.
In fond, cei 2 apostoli si 1/2 ai regimului deschis, boho si sabou (+ atarnatorul Tzoca) amintesc de versatii recidivisti din reclama respectiva.
Desi tonul articolelor te-ar putea amagi, fondul e altul (vezi si emisiunea-interviu) cu alt "ziarist" Cip (&Dale) Dragos. La probabila ajungere a lui Anghel la deschis, in ei o sa gaseasca sprijinul, nu!? Ei o sa-l invete dedesubturile puscariei, smecheriile, cum sa ascunzi telefoanele prin pereti, frigidere, usi, wc, etc. Sa ce nu face "omu" pentru un salam, un pac de tigari, etc...
Apropos de Cip... Interesant interesul lui pt. Sabau... Ca fosti colegi de scoala, presupun, ii acorda ditamai impartialitatea. Vax!
Mai bine ne spui cum ai scapat de dosarul cu violul...

Cornel Sabou spunea...

comentariu de taca-paca... ma intreb, oare cum puteti vorbi atat de mult voi, cei care nu spuneti nimic???