miercuri, 5 mai 2010

Un deţinut refuză liberarea

Deţinutul PAVEL IOAN VASILE, de la secţia ”deschişi” a penitenciarului Baia Mare, mi-a mărturisit că va cere zilele acestea, pentru a doua oară, amânarea liberării sale condiţionate! În urmă cu o lună de zile Pavel trebuia să libereze deoarece se împlinise fracţia de pedeapsă pe care trebuia s-o execute pentru a fi admis de comisia de liberare condiţionată. Atunci el se afla în Penitenciarul-spital Dej, şi a şocat comisia de liberare declarând că nu vrea să meargă din închisoare până nu i se rezolvă dosarul de pensionare de boală. La cererea sa, Penitenciarul Dej a amânat eliberarea lui Pavel cu 30 de zile. Aceste zile se împlinesc în curând, moment în care el trebuie să fie din nou analizat de Comisia de liberare, şi întrucât nu sunt motive pentru a-l mai reţine se preconiza eliberarea acestuia. Pavel a şocat însă spunându-le ofiţerilor unităţii că nu vrea să libereze nici de data asta pentru că dosarul său de pensionare încă nu s-a rezolvat. Exasperată (şi probabil temându-se de... ineditul acestui caz), conducerea unităţii a hotărât să-l transfere din nou, de data aceasta la penitenciarul Jilava-spital pentru ca medicii de acolo să hotărască dacă Pavel se poate (sau nu) pensiona pe caz de boală. Precizez că acesta are vreo 14-15 ani de muncă în subteran (în minele din Maramureş) şi este în mod clar suferind, el abia reuşind să se mişte pentru a mânca sau pentru a face deplasările strict necesare. Luni la rând Pavel s-a ”luptat” cu administraţia penitenciarului băimărean pentru a obţine actele de care avea nevoie pentru pensionare, dar a fost mereu plimbat de ici-colo fără să i se rezolva nimic. În consecinţă, acesta a afirmat că va sta în puşcărie până i se va rezolva problema şi – dacă va fi cazul - va refuza explicit liberarea. În cursul zilei de mâine Pavel va fi transferat de la Baia Mare la Jilava...
Cornel SABOU

3 comentarii:

Anonim spunea...

Daca toti ca detinutul Pavel ar vrea sa se pensioneze pe motive de boala, dupa numai 15 ani de munca,si avand in vedere ca ar fi inceput munca pe la 20 ani,ar rezulta un pensionar tinar...pe care cine sa-l plateasca domnule ziarist?
Cat a contribuit acest detinut la fondul de pensii?
Cat a cheltuit statul nostru cu el pe perioada cat a fost in detentie?
N-o fi avand mai multi ani de puscarie decat de munca?
Intrebati-l definitia muncii!!!
Soarta lui de pensionar pe caz de boala o hotareste o comisie de medici la Spitalul Judetean,dupa niste legi clare.
De ce nu s-a pensionat pana a ajunge sa fie inchis?
Raspundeti va rog domnule ziarist de ancheta...
Vrea detinutul cumva sa i se considere vechime in munca,statul prin puscarie?
Cam de mult n-am vazut brigazi de detinuti la munca.
La toti v-ar place de ziaristi,telefonisti,secretari,etc.
Mai puneti mina la treaba stimabililor si abia apoi sa va ganditi sa va intoarceti in societate!!!

Cornel Sabou spunea...

Stimate anonim, din câte ştiu eu un om nu se pensionează DE BOALĂ pentru că aşa vrea el, ci pentru că boala l-a adus într-o asemenea stare fizică sau psihică încât îi este imposibil să muncească. Drept urmare, nu se cade să-i judecăm pe oamenii pensionaţi de boală după criterii de genul ”cât a contribuit la fondul de pensii?”... Pe de altă parte să ştiţi că omul s-a pensionat de boală, dar i-a expirat perioada aceea de valabilitate a pensiei, şi urma să se prezinte din nou în faţa Comisiei de medici. De altfel, asta a cerut el tot timpul, să fie analizat de comisia de medici pentru a i se stabili starea de sănătate. În fine... Eu nu fac aici lobby pentru cazul PAVEL. Mi s-a părut doar interesant, inedit faptul că un om (indiferent de motivele pe care le are) refuză să se libereze din închisoare! Asta era ideea materialului meu... Cât despre faptul că ”la toţi v-ar place de ziarişti” vreau să-ţi spun că... nu ştiu alţii cum sunt, dar mie chiar îmi place!

Anonim spunea...

Ok!
Si pentru mine ramane interesant doar faptul ca nu vrea sa plece din penitenciar.
S-a tot vorbit in media ca sunt foarte multi care se dau bolnavi...si beneficiaza de pensie,iar omul dvs. cu siguranta daca,,avea asul in maneca'' il juca si nu trecea in ziua de azi la acest,putem sa-i zicem santaj!!!
Conform legii,va beneficia de pensie,daca are dreptul,indiferent ca este acum inchis sau dupa ce se va elibera.
Deci eu asta n-am inteles: de ce nu se duce acasa sa-si rezolve problemele?
Atii s-ar bucura de libertate,dar el se pare ca este obisnuit acolo...ii place,se complace...
Da o nota de harnisag,eu mai ca l-as angaja sa numere oamenii care trec pe strada...
Vreti d-le Pavel? Ca nu e greu !Reorientati-va spre alt fel de munca,nu mai comiteti fapte care sa va duca iar la puscarie...
Cam atat d-le Sabou,in rest s-auzim numai de bine!