joi, 10 martie 2011

Extraterestrii mei

Nu vreau sa spuneti ca sunt "dus cu sorcova", dar m-am amuzat putin cand am vazut in presa locala de azi ca in noaptea de luni spre marti, deasupra localitatii Recea din Maramures, a fost vazut (si filmat) un OZN! Cand am vazut stirea, primul gand care mi-a venit in minte a fost "uite, au venit si extraterestrii sa salute liberarea mea"! Marti m-am liberat, iar locuinta mamei mele (si a copiilor mei) era chiar in comuna Recea... In fine, sa-i lasam pe extraterestrii cu bucuriile lor, pentru ca noi avem "necazurile" noastre, foarte pamantesti si concrete...

Am batut orasul in sus si-n jos vizitand diversi prieteni... Nu mi s-a parut chiar asa de "strain". Am fost imediat pus la curent cu "problemele" specifice locului, cu sforile care se mai trag pe ici, pe colo, cu aspectele neoficiale, dar adevarate, ale vietii politice si administrative, cu... culisele mass-media (care, oricum, nu-mi erau straine), si cu multe altele. Incerc sa ma pozitionez si eu undeva, in peisajul acesta. Stiu cum functioneaza sistemul. Stiu care sunt "regulile". Incerc sa-mi "reactivez" vechii colaboratori, din toate paturile sociale. Sa stiu pe ce teren umblu, sa stiu care sunt curentii de putere care strabat micul meu oras. Baia Mare nu e New York. Aici, daca esti o persoana cat de cat importanta, nu se poate sa maschezi ceea ce faci, mai ales daca "faptele" tale sunt si oarecum ciudate. Pentru ca eu spre asemenea informatii ma strecor, spre partile mascate, invizibile ochiului liber, dar reale ale celor care ne conduc destinele. Cat timp ma mai documentez nu voi stresa pe nimeni cu "dezvaluiri"... Nu imi e dor de "probleme"... dar mi-e dor sa scriu cum scriam candva, si chiar mai mult decat atat!

Puscaria mi-a iesit relativ repede din cap. Nu stiu altii cum sunt, dar eu... privesc mai mult spre viitor, iar din viitorul meu nu face parte nici o puscarie! E drept, inca imi amintesc de cativa oameni care au facut parte din trecutul meu relativ recent, dar acele chipuri sunt o amintire placuta! Ii pastrez in gand si-n suflet doar pe cei care m-au facut sa privesc cu respect viata intr-un moment cand altii ma-ndemnau sa n-o mai traiesc!

Keo cu piesa "Liber" ramane imnul meu de liberare. Va invit s-o ascultati... Pe parcurs am sa va propun (si eu) alte clipuri. Sa ne mai si destindem... Va pup... Pe curand...

Cornel SABOU

4 comentarii:

vlaicu spunea...

cornel.

probabil pentru multi dintre cei pe care-i vei intalni vei fi pe viata un puscarias. si vor folosi asta ca sa te jigneasca sau sa te atace. depinde numai de tine cat de tare vei fi ca sa treci peste sau sa ignori.

vor fi altii care iti vor da o sansa. va tine iar numai de tine daca o vei confirma sau nu.

vor fi altii care probabil iti vor da a doua sansa. iar depinde de tine cat de credibil vei redeveni.

nu pot decat sa iti urez mult succes si multa bafta in tot ceea ce vei face.

cat despre puscarie, ar fi un bestseller o carte cu si despre viata de acolo. nimeni nu a vorbit deschis vreodata despre asta.

ps este adevarat ca inchis fiind ai fost martorul unui viol? nu cel despre care a scris ciprian dragos pe blogul lui.

Cornel Sabou spunea...

vlaicu,
multumesc pentru comentariul tau frumos! cateva detalii...

nu prea depind eu de "sansa" pe care mi-o dau altii. imi construiesc singur destinul profesional (daca la asta te refereai). nu ma ating deloc "jignirile" legate de faptul ca am fost inchis. imi cunosc bine calitatile si defectele, nu-mi trebuie o recunoastere "oficiala"!

voi scrie o carte despre puscarie. si voi spune cam tot ce e de spus, te asigur de asta!

la faza cu "violul" am ramas... blocat! despre ce vorbesti acolo? cipri a scris despre un caz pe care eu i l-am dat, dar asta a fost prin 2008. de atunci nu au mai fost cazuri reclamate, nicidecum sa fiu MARTOR la asa ceva! poti sa fii mai explicit? de unde ai scos zvonul asta?

vlaicu spunea...

reclamate nu. dar musamalizate da. iti dai seama ca eu doar am auzit asta. nu am nume. de aia te-am intrebat. ;)

Cornel Sabou spunea...

cand am scris "reclamate" m-am gandit la posibilele victime. un caz nu poate fi "musamalizat" fara sa fie mai intai reclamat de cineva, apoi sa se faca o ancheta, chiar si cu scop de musamalizare. pentru a verifica asemenea zvonuri trebuie obligatoriu pornit de la un nume (de victima sau agresor). tu ai pomenit doar un nume (al meu) si asta doar ca potential "martor". NU, nu am fost niciodata martor la asa ceva! Nu as fi acceptat un asemenea abuz, nicidecum sa permit o musamalizare! Te asigur de asta! Sa stii ca puscaria nu mai este ce-a fost candva (legat de astfel de abuzuri sexuale). Detinutii, de orice fel, sunt foarte bine protejati de lege si de regulamentele detentiei, iar repercusiunile impotriva celor care abuzeaza, in orice fel, sunt foarte grave. Acum, si daca dai o palma la cel mai "fraier" detinut risti sa nu mai iesi din puscarie! De altfel, sunt numeroase cazurile in care detinutii mai "neglijenti" cu comportamentul lor au luat mandate noi de executare, care s-au adaugat la cele pentru care fusesera arestati.

Daca pot contribui la eliminarea de pe "piata" a unor zvonuri false cu privire la viata penitenciara o s-o fac oricand cu cea mai mare placere. Am trait acolo trei ani, cunosc cam tot ce "misca" prin zona, si am multi "prieteni" care sunt inca inchisi, si cu care pot tine legatura. De asemenea, nu voi ezita niciodata sa confirm eventualele zvonuri care reflecta posibile abuzuri, cu conditia ca acestea sa plece de la un sambure de realitate!