luni, 10 septembrie 2012

Aceiaşi mizerie...

Cunoaşteţi fără îndoială vorba aceea veche a românului care zice: "aceiaşi Mărie, cu altă pălărie!". Vorba se poate aplica în politica românească fără teama de a greşi în vreun fel.

La ora aceasta avem în viaţa politică autohtonă o UNIUNE politică "doctrinară" care a acaparat şi puterea şi opoziţia. Nu vorbim de fapt de forţe politice antagonice, ci vorbim de... "aceiaşi Mărie cu altă pălărie!".

USL este o uniune de social-democraţi (PSD) şi liberali (PNL). Este la putere şi conduce ţara aşa cum vrea. În opoziţie este PDL, dar - atenţie! - şi PDL este o uniune de social-democraţi (fostul PD) şi liberali (fostul partid liberal al lui Stolojan). Aşadar, în loc să vorbim de o putere şi o opoziţie care să fie clar diferite nu doar sub aspect doctrinar, dar şi în privinţa programelor guvernamentale concrete, vorbim de o putere şi o opoziţie IDENTICE în componenta doctrinară şi guvernamentală!

Partidele "mamă" sunt PSD şi PNL... Acestea ar fi trebuit să se războiască pe scena politică, să lupte pentru putere şi în dulcele stil românesc să o tot schimbe între ele la patru ani. Din PSD, însă, s-a desprin "aripa" PD, iar din PNL s-a desprins "aripa" Stolojan. În timp, cele două aripi s-au unit în PDL şi au preluat puterea în România, fapt ce a generat apropierea "împotriva firii" dintre greii PSD şi PNL, care au format USL şi se pregătesc acum să revină la puterea totală pe care au mai deţinut-o cândva...

Acum, circuitul "firesc" ar fi ca puii care s-au fript la guvernare să revină la "mamele" lor. Probabil asta se va întâmpla după alegerile din toamnă-iarnă, când PDL va obţine un scor slab şi PP-DD va intra în Parlament. Parlamentarii PDL se vor integra în PSD şi PNL, iar acestea vor conduce provizoriu în această uniune social-liberală paradoxală. PP-DD va constitui opoziţia...

Probabil, după vreo doi ani de guvernare şi după ce se vor înteţi conflictele de interese, PNL şi PSD se vor despărţi! Nu ştiu care va pleca de la guvernare, dar - din nou paradox - cel care va abandona guvernarea va fi ulterior câştigător! Pentru că la putere va rămâne un guvern minoritar (au mai fost de astea), iar opoziţia (PP-DD plus PSD sau PNL, respectiv partidul care va abandona guvernarea) se va uni pentru a câştiga următoarele alegeri. Astfel, peste patru ani vom găsi la guvernare PP-DD-ul lui Dan Diaconescu alături de jumătate din şmecherii USL! Din nou o coaliţie împotriva naturii şi care va funcţiona pe aceiaşi schemă, scopul fiind compromiterea PP-DD astfel încât la şi mai următoarele alegeri USL să se refacă pentru a zdrobi intrusul diaconist!

Cât de previzibilă poate fi politica românească!!! :)

Cornel SABOU

Niciun comentariu: