sâmbătă, 1 septembrie 2012

Genaraţia Învingătorilor

Textul de mai jos l-am preluat de pe internet. L-am găsit undeva, fără semnătura autorului. Îl postez aici pentru că îmi place şi chiar cred că exprimă o realitate! Citiţi despre Generaţia Învingătorilor! (Cornel SABOU)


Născuţi în anii 70-80, vedem acum, în anul 2012, cum casa părinţilor noştri este de 50 de ori mai scumpă decât atunci când au cumpărat`o ei, şi realizăm că noi o să plătim pentru casele noastre în jur de 50 de ani.

Nu avem amintiri despre primii paşi pe lună, nici despre războaie sângeroase, dar ne pricepem la istorie şi la politică mai mult decât cred bătrânii, care bombăne în spatele nostru că "noi nu ştim nimic".

Suntem ultima generaţie care a jucat `scunsea, Castel, Raţele şi Vânătorii, Ţară ţară vrem ostaşi, Prinsea, Sticluţa cu otravă, Lapte gros, Pac Pac, Hoţii şi vardiştii, ultimii are au strigat "Un doi trei la perete stai", ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care ne-am jucat pe jocurile video (remember Mario?) şi primii care am văzut desene animate color.

Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazaţi, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Diesel era deja lider de gaşcă.

Baieţii şi-au scris numărul fotbalistului preferat cu pastă de dinţi pe tricouri, iar fetele şi-au cusut pe blugi steluţe şi inimioare.

Noi nu am dat Capacitate, nu am dat grile la admitere şi am fost ultimii Şoimi ai Patriei, cu costumele alea groaznic de nepotrivite cromatic.

Am învăţat poezii în româneşte la grădiniţă, nu în engleză, şi am cântat MULŢI ANI TRĂIASCĂ nu HAPPY BIRTHDAY la aniversări.

Spuneam "mişto" şi "fain" în loc de "cool".

Am sorbit din ochi Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas .. şi cine zice că nu s`a uitat ori minte ori nu avea încă televizor.

Ne uitam la desenele animate de la italieni şi ne era ciudă că nu avem şi noi subtitrare să înţelegem de ce naiba s`a certat Mila cu Shiro.

Reclamele de pe posturile străine ne înnebuneau, şi abia aşteptam să vină şi la noi îngheţata Magnum, sau puştile alea absolut superbe de apă. Între timp, ne consolam cu Tango cu vanilie şi ciocolată şi clasicele bidoane umplute cu apă de la robinet, care turnate în cap ne provocau pneumonii. Şi uite un motiv bun să nu mergem la şcoală..

Noi am ascultat şi Metallica, şi Ace of Base, şi DJ Bobo, şi Michael Jackson, şi Backstreet Boys, şi Take That, şi încă nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu ştia paşii, dar toţi dansam. Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atât de Abba, şi de Queen, cât şi de noile nume gen 50 Cent şi Britney Spears. Pe ei daca îi întrebi, "muzica a început cu Backstreet Boys, care nici nu mai sunt cool acum, orikum!"

Am citit Licurici, Pif şi Hercule (care aveau cadou nişte jucării bestiale) şi am băut Cico şi sucuri de la tec fără să ne fie teamă că au prea multe e`uri, iar la şcoală beam toată clasa dintr`o sticlă de suc fără teamă de viruşi.

Noi am înjurat arbitrul care ne`a furat la meciul cu Danemarca, şi poate ca tot noi i`am trimis 10000 de "mailuri" de "dulce".

Noi nu ne dădeam bip`uri, ne fluieram să ieşim afară, noi nu aveam dolby surround, tăceam toţi ca să auzim acţiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris şi jocuri de televizor, de care ne plictiseam la o lună după ce le cumpăram şi le uitam pe dulap, pline de praf.

Abia aşteptam la chefuri să jucăm Fântâniţa, sau "Flori, fete sau băieţi", sau Sticla, sau Adevăr sau Provocare, sau orice ne dădea un pretext să pupăm !pe gură! pe cine "iubeam".

Noi suntem cei care încă au mai "cerut (sau li s`a cerut) prietenia", care încă roşeam la cuvântul "SEX", care dădeam cu banul care să intre în farmacie să cumpere prezervative, pe care apoi să le umplem cu apă şi să le aruncăm în cap la colegi, care am completat mii de oracole, sperând că iubitul sau iubita va citi acolo unde scrie "De cine îţi place?" că ne place de el/ea.

Este uimitor că încă mai suntem în viaţă, pentru că noi am mers cu bicicleta fără cască, genunchiere şi cotiere, nu am avut scaune speciale în maşini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cădeau din greşeala pe jos, nu am avut pastile cu capac special să nu fie desfăcut de copii, nu ne`am spălat pe mâini după ce ne`am jucat cu toţi câinii şi toate pisicile din cartier, nu am băut doar apă îmbuteliată, ne-am tăvălit şi bălăcit prin toate bălţile şi nu am ţinut cont de câte lipide şi glucide mâncam.

Noi am auzit cum s`a tras la Revoluţie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote şi monede, noi am râs la bancuri cu Bulă, noi am fost primii care au auzit`o pe Andreea Esca, noi suntem cei care mai ţinem minte emisiunea "Feriţi`vă de măgăruş".

Suntem o generaţie de învingători, de visători, de first-timers...Daca eşti de`al nostru... Felicitări!


Niciun comentariu: