marți, 30 octombrie 2012

Angajăm politicieni!


Am auzit recent un lider politic naţional vorbind pe un post TV şi spunând următoarele: "OK, aducem de mâine în partid cei mai mari şi mai buni profesori universitari, oameni de cultură şi de ştiinţă, îi punem pe liste ca şi candidaţi, dar... nu-i votează nimeni! Poate să explice cineva de ce?" DA, pot EU să explic!
Discuţia respectivă pleca de la faptul că în alegerile parlamentare care urmează vom vedea cam aceleaşi figuri care ne-au populat atmosfera şi în ultimii 20 de ani. Cum clasa politică românească este extrem de deficitară la capitolul imagine şi mai ales încredere publică se punea problema unui adevărat schimb de generaţii şi/sau a unui schimb categoric de oameni politici. Aici, liderul respectiv venea şi spunea că acest schimb nu se poate face pentru că oamenii aceia extrem de bine cotaţi în mediul lor academic şi profesional nu vor fi votaţi de populaţie, drept urmare niciun partid nu îşi va permite să rişte includerea lor pe liste. "Îi punem pe liste şi obţinem sub 3%, nu intrăm în Parlament şi pierdem tot. De aceea clasa politică nu se va schimba profund" mai spunea liderul respectiv. 

Răspunsul la această dilemă nu este foarte complicat şi doar faptul că liderii politici români nu se preocupă cu adevărat de schimbarea calităţii clasei politice autohtone face ca această problemă să rămână în ceaţă, neexplicată. Vă lămuresc eu asupra acestei chestiuni şi o fac pentru că m-am gândit la acest subiect mult timp şi gândindu-mă cu adevărat nu mi-a fost greu să găsesc explicaţiile reale ale fenomenului aparent paradoxal...

Da, este adevărat că dacă acum un partid ar include pe listele sale numai oameni extraordinari, elite în domeniile lor de activitate, nu ar obţine voturi. Dar asta se întâmplă dintr-un motiv foarte simplu! Şi liderii noştri nu înţeleg acest motiv deoarece se află într-o gravă eroare de apreciere. Ei încă nu ştiu că... politica este o meserie! Nu este un capriciu, un hobby, o pasiune sau o ocazie! Este o meserie la fel ca şi cea de zidar-zugrav, mecanic, profesor sau scriitor. Teoretic vorbind, să fii politician înseamnă să practici meseria de politician şi atât! Să te specializezi în politică, să mănânci zilnic politică pe pâine! Noi, în România, nu avem oameni care de meserie să fie politicieni! Ăsta este un lucru foarte grav! Noi avem politicieni care sunt de fapt doctori, avocaţi, profesori, oameni de afaceri etc, numai politicieni nu! Dacă mâine îl aduceţi pe cel mai mare pictor în viaţă şi îl puneţi pe liste nu-l va vota nimeni pentru că pictorul nu este politician de meserie. La fel dacă aduceţi cel mai mare academician sau profesor universitar sau om de cultură etc! 
La fel de bine întrebarea s-ar putea pune şi altfel. L-aţi angaja pe cel mai mare scriitor din lume să vă zugrăvească în casă? Sau să vă schimbe instalaţia sanitară? Nu cred... Pentru aşa ceva aţi căuta un meseriaş în domeniu, aţi aduce un zugrav sau un instalator! La fel stau lucrurile şi în politică! "Noi", poporul ăsta care compunem naţiunea română, aşteptăm să "angajăm" în politică politicieni adevăraţi, oameni care să fie "meseriaşi" în acest domeniu. Ce înseamnă să fii de meserie politician? Păi...

Să fii politician veritabil înseamnă în primul rând să ştii să vorbeşti oamenilor. Plecând de la o vastă cultură politică şi de la un caracter onest, politicianul de meserie va găsi întotdeuna cele mai potrivite mesaje către naţiunea sa. Va simţii mereu care sunt priorităţile, urgenţele, lucrurile care dor şi care contează. Va acţiona întotdeuna venind cu adevărat pe aşteptările reale din popor, acoperind nevoi şi rezolvând probleme. Tocmai pentru că meseria lui este politica, el va şti mereu ce soluţii politice să aplice fiecărei perioade prin care trece ţara sau comunitatea. Politica în sine este un domeniu extrem de vast, cu secole de experienţă în spate, cu mii de modele anterioare. Nu trebuie inventată roata în politică! Trebuie doar să avem oameni conştienţi că pentru a performa în acest domeniu trebuie să fie foarte bine pregătiţi... pe acest domeniu! Nu avem azi aceşti oameni! Azi, România nu are oameni politici de elită! Avem meseriaşi foarte buni în toate domeniile vieţii, mai puţin în politică. Suntem printre cei mai buni pe plan mondial în multe meserii, primim diplome şi premii, dar în meseria numită politică suntem ultimii din lume! Noi am adus în politică toate ciurucurile din fiecare meserie. Pe ăştia îi doare-n cot de politică. Ei sunt mai departe avocaţi, doctori, actori şi ce meserii or mai fi având la bază, dar nu sunt politicieni! Ei nu au soluţii, nu găsesc rezolvări la problemele politice şi economice curente pentru că nu au studiat aceste noţiuni şi nu s-au specializat pe acest domeniu. De aceea ei taie salarii, pensii şi ajutoare sociale. Pentru că "politica" pe care o practică ei este falimentară! Şi politica lor este falimentară pentru că ei sunt nişte incapabili pe acest domeniu. Ei or fi buni în agricultură, învăţământ, medicină etc, dar nu în politică. Asta este explicaţia pe care n-o avea liderul politic ce-şi punea întrebarea de ce nu ar obţine voturi dacă ar include pe liste cei mai buni oameni din toate meseriile! Simplu, pentru că în meseria de politician trebuie angajaţi politicieni de meserie! Poporul va şti să-i descopere. La fel cum un mecanic bun este întotdeauna descoperit şi apreciat de clienţi. La fel un profesor, doctor etc. Cât timp vă ia oricăruia dintre voi să descoperiţi un meseriaş bun în orice domeniu al vieţii? Nu cred că v-ar lua mult timp. Tot aşa de uşor l-aţi descoperi şi în politică! Ne dăm seama imediat când un politician minte, când este slab pregătit, semianalfabet sau rău intenţionat. Îi votăm acum pentru că avem la promoţie toţi incapabilii din România trecuţi pe liste! Aşa că, ori stai acasă şi te joci pe internet, ori - dacă mergi la vot - n-ai de ales pentru o funcţie politică decât un doctor, avocat, profesor, de cele mai multe ori indivizi pescuiţi din meseriile lor ca să fie unelte simple în mâinile liderilor. 

Cam asta ar fi problema... Când o să vedeţi pe undeva vreun meseriaş în politică (la orice nivel) să mi-l semnalaţi şi mie, ok? Numai bine!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: