luni, 25 februarie 2013

3 ani de închisoare pentru Caltaboşul Remeş

Astăzi, luni 25 februarie 2013, fostul ministru de Finanţe al României, Decebal Traian Remeş, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru infracţiuni de corupţie. Iată ştirea:


Cei 5 judecători ai instanţei supreme au decis luni, 25 februarie, să îi condamne definitiv pe Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboşul”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotarat luni condamnarea la trei ani de închisoare cu executare a foştilor miniştri ai Agriculturii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş în dosarul “Caltaboşul“. Decizia Completului de 5 judecători este definitivă.
Decebal Traian Remeş a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă, transmite Agerpres. Conform rechizitoriului DNA, în septembrie 2007, fostul ministru Ioan Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, pentru ca acesta să favorizeze firmele lui Ciorbă la licitaţii publice organizate de instituţii aflate în subordinea sa.
Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei “Construct Europromt” SRL Certeze – aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă – la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea.
În cursul lunilor februarie şi martie 2008 au avut loc mai multe runde de audieri la DNA a celor doi foşti miniştri. La 10 martie 2008 s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului din municipiul Baia Mare al lui Decebal Traian Remeş, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.

Imediat după primirea iinformaţiei legate de condamnare, Decebal Traian Remeş şi-a luat bocceluţa în spinare şi s-a prezentat la Poliţie pentru executarea pedepsei (foto stânga - sursa foto: http://www.actualmm.ro/wp-content/uploads/2013/02/decebal-traian-remes-arestare.jpg). Iată ştirea:

Fostul ministru Decebal Traian Remeş s-a predat poliţiei în această dimineaţă, după ce a aflat de condamnarea sa în dosarul Caltaboşul. Remeş, care locuieşte la Baia Mare, a ieşit din casă însoţit de fiul său, iar după 10 minute, cei doi au ajuns la sediul Poliţiei Maramureş.
Decebal Traian Remeş a intrat în clădirea Poliţiei, s-a prezentat şi a spus că a venit să se predea.
Fostul ministru  nu a dorit să facă declaraţii şi nici să comenteze decizia ICCJ.
Conform procedurilor, în primele 2-3 zile Remeş va sta în arestul IPJ Maramureş după care cel mai probabil el va fi transferat la penitenciarul din Baia Mare.

Faţă de această situaţie vreau să fac două-trei precizări... Consider pedeapsa mult prea mică raportat la gravitatea faptei şi mai ales la calitatea infractorului. Un ţigan primeşte 7 ani închisoare pentru că fură o găină pe motiv că e recidivist. Un Ministru, dacă fură statul primeşte 3 ani. Nu e o logică dreaptă în asta. Trebuie ţinut cont însă că în România justiţia adevărată este în chinurile naşterii, drept urmare putem aprecia ca fiind benefică ideea de CONDAMNARE a infractorului ministru şi să ignorăm faptul că pedeapsa este mult prea blândă. 
Remeş săracul s-a şi prezentat la Poliţie disperat fiind să nu-l caute poliţia acasă. Nu cred că va executa mai mult de un an de închisoare. O să ne trezim că va scrie şi el o carte care îi va scădea din pedeapsă şi va fi eliberat la prima judecată a comisiei de liberare. Asta va fi maxim peste un an (pentru că are peste 60 de ani va executa doar o treime din pedeapsă).  
Caltaboşul Remeş poate spune că a scăpat ieftin. A furat statul cât a putut timp de mulţi ani, iar acum, la bătrâneţe, face poate mai puţin de un an de închisoare şi a scăpat... Iată un liberal şmecher!
Din câte ştiu eu, după 21 zile de carantină, urmează să i se stabilească regimul de executare a pedepsei. Va fi stabilit, conform legii, la regim semideschis. Asta înseamnă că îşi va executa pedeapsa la penitenciarul din Baia Mare. Voi reveni cu ştiri despre modul în care Remeş îşi execută detenţia pentru că... ştiţi că am surse acolo! :) Pe curând!

Cornel SABOU

2 comentarii:

popan s. popa spunea...

dar din sursele tale ai aflat daca patrusel s-a intalnit cu deiu prin puscarie si daca s-a lasat cu reglari de conturi?

poate remes o sa stea la regim deschis.

Cornel Sabou spunea...

nu am aflat pt că nu m-am interesat. de regulă, aştept să mă contacteze ei, cei de acolo, nu îi caut eu...

Conform legii, PRIMA repartizare la regim se face pe baza condamnării! Legea spune că la regimul deschis se repartizează persoanele condamnate până la maxim un an închisoare. Începând de la a doua repartizare (care se face după 6 luni) poate fi mutat la regim deschis. În Baia Mare au fost mutaţi la "deschis" de-a valma, şi criminali, tâlhari şi oameni cu pedepse mari (10, 13 sau 15 ani închisoare). Deci, orice e posibil după 6 luni...
Doar dacă nu s-a schimbat legea între timp, altfel nu-l pot pune pe Remeş la "deschis" din prima...