vineri, 19 martie 2010

Viitorul lui Anghel


Nu vreau să scriu prea multe acum despre drama pe care o trăieşte Cristian Anghel. Poate voi avea timp de aşa ceva pe viitor (dacă tot vom fi colegi de pârnaie). Am să vă spun însă ce ar trebui să se întâmple cu el în următoarea perioadă, conform legilor care reglementează lumea penitenciară...
Primele 21 de zile de închisoare se numesc ”carantină”. Acestea, Anghel le va petrece probabil la penitenciarul Gherla, deoarece Baia Mare nu dispune acum de o secţie de carantină. În această perioadă Anghel trebuie să se obişnuiască cu detenţia, să înveţe regulamentele interne, drepturile şi obligaţiile care îi revin ca persoană privată de libertate. După 21 de zile, o comisie a închisorii îi va stabili regimul de executare a pedepsei pentru primele şase luni. Conform legii 275/2006, cei care au o pedeapsă cuprinsă între 1 an şi 5 ani de închisoare vor fi încadraţi la regimul ”semideschis”. Anghel are 2,6 ani, deci va fi încadrat la ”semideschis”... Următorul pas este transferarea lui la cel mai apropiat penitenciar de domiciliul său care are secţii de deţinere pentru deţinuţii încadraţi la ”semideschis”. Acesta este cel din Baia Mare... Aici, la penitenciarul Baia Mare, va fi depus într-o cameră în care îşi va executa pedeapsa. Având în vedere statutul său (de fost primar şi profesor universitar, doctor etc...) probabil nu va fi înghesuit alături de toţi analfabeţii închişi pentru tâlhărie sau crimă, ci i se va găsi o rezervă în care să poată sta liniştit, eventual alături de alte câteva persoane mai educate.
Conform legii, până la comisia de liberare condiţionată va trebui să execute efectiv 1 an şi 8 luni de închisoare. Dacă munceşte în această perioadă, va beneficia de încă o reducere a pedepsei de aprox 3-4 luni. Deci, tot îi vor mai rămâne de executat vreo 16 luni.
Cam asta e pe scurt situatia sa la început. După 6 luni de pedeapsă va fi din nou analizat pentru regim şi ar putea beneficia de o încadrare mai favorabilă, la regimul ”deschis”, fapt care îi va da mai multe libertăţi, inclusiv posibilitatea de a merge mai des în oraş, liber, sau de a obţine regulat învoiri şi permisii.
Drepturile sale la vizită sunt limitate la 4 întâlniri lunare. De asemenea, poate primi lunar un pachet cu alimente de max 10 kg (plus 6 kg de legume şi 20 litrii de suc). În schimb, dacă primeşte bani de acasă poate efectua cumpărături de la magazinul unităţii de max. 3 milioane lei/săptămână...
Voi reveni cu alte detalii pe parcurs, în funcţie de cum va evolua starea sa.
Cornel SABOU

8 comentarii:

Anonim spunea...

domne, ai uitat un aspect important:cum rămâne cu cazierul simpaticului doctor inginer?? e un element important având în vedere aspirațiile lui politice. ei??
ps m-ash semna cu drag cornele dar procedura de nashpa(k viitoru viitorului tau coleg).deci te pup. ;) revin pt detaliile cerute.
o colega

Fulgerică spunea...

Ce bine ca esti in puscarie, ca poti sa ai discutii fratesti cu Anghel. Ati ajuns amandoi unde va era locul.

Cornel Sabou spunea...

anonim 1, eu n-am uitat, dar de cazierul lui Anghel prea puţin îmi pasă!
dle ”Tartor Principal”, după numele pe care ţi l-ai ales e clar... lucrezi la penitenciar si te mănâncă în fund să mai dai cu bulanu, dar de când sunt eu pe acolo nu prea poţi. Tu ştii că dacă faci o greşeală şi calci pe bec, te ”ard”! Este? Să ai o zi bună la noapte!..

Anonim spunea...

Ete na.Referitor la comentariul lui sabou.Mare mincinos si laudaros mai esti.Esti cumva directorul penitenciarului si nu stim noi?Pe cine arzi?Mai bine te-ai spala sa nu mi mai cada parul din nas cind iti fac perchezitie.Si lenjeria intima la fel.Chiar nu am nimic cu tine,dar deja prea sari calul.Cine naiba te crezi de ameninti pe toata lumea?Sper ca intr-o zi sa-ti demonstrez ca nu mi-e frica de tine si de blogul tau.

Anonim spunea...

suntem tare rai oameni buni, fiecare din noi avem o particica de rautate in noi si nu e bine sa ne bucuram de necazurile altora ca vorba aia azi mie si maine tie

Anonim spunea...

cum poti tu mai sabou sa te compari cu anghel??????????

Tartor Principal spunea...

Esti absolut deplasat - nu sunt in puscarie nici macar in calitate de "paznic" al tau. Cat despre gura ta mare, chiar ai senzatia ca ii pasa cuiva de ceea ce scrii aici? Chiar iti faci impresia ca un puscarias are VREO credibilitate in fata opiniei publice? Care e pregatirea ta in ale jurnalisticii? Ai idee ce inseamna a fi JURNALIST? In primul rand integritate. Or tie iti lipseste cu desavarsire. Restul, orice ai spune, nu e decat gargara.

Cornel Sabou spunea...

Cat de mare credibilitate am eu se vede usor din faptul ca foarte multa lume imi citeste blogul. Diferenta foarte mare dintre mine si criticii mei este ca eu, desi sunt inchis, la cheremul lor, am curajul, taria si caracterul de a-mi asuma toate parerile pe care le fac publice. Ei, nu sunt in stare nici sa-mi dea macar o replica, ce sa astept altceva? Si nu, nu ma compar cu anghel, nu sunt atat de murdarit ca el...