marți, 8 iunie 2010

Criminal favorizat

Vorbim din nou de ofiterul Flore Gavris, angajat al Penitenciarului Baia Mare, dar si de alte cadre care in ultimii ani se organizeaza tot mai bine in structuri de timp criminal, si veti vedea ca afirmatia mea e valabila atat la propriu, cat si la figurat. Pentru ca anumiti ofiteri si agenti nu mai apara de mult interesele legitime ale statului, ci si-au construit propriul stat, cu legi proprii, cu interese strict personale, cu ierarhii artificiale, toate acestea scapate de sub orice control.

Am sa va dau cateva exemple… Vreau sa intelegeti insa ca nu e decat un nou inceput de drum, in incercarea de a scoate de sub presul uitarii mizeria ascunsa a vietii penitenciare. Sper ca oamenii competenti, educati si de caracter din ANP sa inteleaga demersul meu…

In luna aprilie, sectia a V-a (deschisi) a Penitenciarului Baia Mare a avut parte e o perchezitie generala. Aceste perchezitii se organizeaza periodic, cadrele unitatii incercand astfel sa gaseasca eventuale obiecte interzise aflate in posesia persoanelor private de libertate (telefoane mobile, bauturi alcoolice etc).

In timpul perchezitiei, detinutii sunt scosi din camere impreuna cu tot bagajul personal si sunt controlati foarte amanuntit. La fel s-a intamplat si la actiunea de care vorbeam, perchezitia fiind coordonata de domnul Filip. Cu aceasta ocazie, asupra detinutului Grigor Ioan (mai precis in bagajul sau personal, intr-o lada in care acesta isi tinea alimentele) a fost gasit (ascuns intr-o paine) un telefon mobil.

Domnul Filip a fost chemat imediat, a luat telefonul si a dispus (conform legii), intocmirea unui raport de incident pe numele detinutului. A doua zi, directorul adjunct Iulian Tiplea a venit personal pe sectia noastra si l-a informat pe Grigor Ioan ca permisia de 3 zile care ii fusese aprobata anterior a fost anulata.

Pana aici, totul s-a desfasurat dupa litera legii si a regulamentelor interne. Pasul imediat urmator trebuia sa fie intrunirea Comisiei de Disciplina pentru analizarea si aprobarea raportului de incident, pas care trebuia totusi sa fie precedat de o mica ancheta interna, care sa lamureasca circumstantele care i-au permis lui Grigor Ioan sa aiba asupra sa un telefon mobil.

Totodata, comisia de disciplina trebuia sa stabileasca si pedeapsa care se va aplica detinutului, pedeapsa care putea merge pana la 10 zile de izolare, plus schimbarea regimului de executare a pedepsei, de la „deschisi” la „inchisi”. ANP a emis recent o decizie care prevede sanctionarea drastica a detinutilor prinsi cu telefoane mobile, inclusiv incadrarea acestora la un regim mai restrictiv de executare a pedepsei.

Avem in acest sens un exemplu in cazul detinutului Danci Dumitru, care a fost sanctionat cu trei rapoarte de incident pentru detinerea de telefoane mobile. Chiar daca acesta avea o pedeapsa mica (un an si cateva luni) pentru o infractiune usoara (furt) a fost mutat la Penitenciarul Gherla la regimul „inchis”, iar libertatea sa a fost amanata 6 luni, urmand ca detinutul urmand sa-si efectueze pedeapsa in termen (adica integral).

In cazul lui Grigor Ioan, insa, legea si decizia ANP nu au mai fost aplicate! Pentru a „analiza” raportul sau de incident, Comisia de disciplina s-a intrunit de patru ori, dar nu ca sa aprobe o sanctiune, ci ca sa gaseasca o cale prin care sa musamalizeze cazul, sa anuleze raportul si sa-l scape, astfel pe detinut de consecintele legii. Grigor Ioan este condamnat la 15 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor, a executat deja 10 ani, iar in luna august a acestui an, trebuie sa fie analizat in Comisia de liberare conditionata.

Daca raportul de incident i-ar fi fost aprobat, nu mai ramanea timp pentru un RMD (ridicarea masurii disciplinare), fapt care ar fi obligat Comisia de liberare sa-i amane cu mult timp liberarea conditionata. Aceasta Comisie de disciplina care l-a favorizat pe criminalul Grigor a fost condusa de subcomisarul Flore Gavris (S. S. A. R. P.), ofiterul cel mai „specializat” in matrapazlacuri de acest fel.

El a gasit, a conceput caile, mijloacele, prin care raportul de incident putea fi anulat. In acest scop, Gavris a apelat la un alt cadru fara scrupule, agentul Ionica Ghilvaci, pe care in trecut l-a salvat de mai multe ori de la sanctiuni disciplinare sau administrative. Ghilvaci, oricand bucuros sa dea o mana de ajutor in actiuni de musamalizare a unor abuzuri, a acceptat sa dea o declaratie absurda si falsa, in care spunea ca el l-ar fi obligat pe detinutul Grigor sa scoata afara din incinta sectiei acea lada in care se afla telefonul mobil, iar detinutul s-ar fi supus fara sa stie ca ia asupra sa „un mort” (obiect interzis).

De-a lungul celor patru sedinte ale Comisiei de disciplina, studiindu-se diverse varianta de musamalizare a cazului, s-a optat pentru versiunea aceasta, iar Grigor a fost invatat sa dea declaratii in acest sens, pentru a putea fi folosite in favoarea sa (in paranteza fie spus, daca s-ar accepta aceasta masura drept adevar, agentul Ghilvaci ar trebui sanctionat, pentru ca obligand un detinut sa iasa la perchezitie cu un bun care nu-i apartine, comite un abuz, dar cine sa-l sanctioneze cand vorbim aici de o structura criminala a cadrelor din Penitenciarul Baia Mare?).

Mai departe, nu s-a facut nicio ancheta interna pentru a se afla cum a ajuns acel telefon in unitate, si apoi intr-o lada, ascuns intr-o paine, desi in asemenea cazuri, intotdeauna se face (chiar si doar formal) o ancheta. Astfel, raportul de incident a fost anulat, iar criminalul Grigor Ioan a scapat de pedeapsa. Absurdul, insa, de-abia acum incepe!

Bucurosi ca au gasit solutia optima de musamalizare a cazului, simtindu-se in acelasi timp perfect stapani pe situatie si stiind ca oricum nu dau nimanui socoteala pentru faptele lor, Gavris si ai lui l-au revitalizat imediat pe tristul criminal Grigor.

La doar cateva zile de la inchiderea dosarului, Grigor a fost repartizat la munca in exteriorul unitatii. Fiind la regimul deschis, el pleaca in fiecare dimineata la munca, neinsotit de cadrele unitatii, nesupravegheat, si se intoarce seara. Avantajul acestei situatii este dat de faptul ca in perioada in care se afla in afara unitatii, poate detine asupra sa, legal, un telefon mobil.

Mai mult decat atat, tot imediat dupa inchiderea cercetarilor asupra raportului sau de incident, lui Grigor Ioan i-a fost aprobata o invoire de 24 h! Propunerea de recompensare a acestuia a fost facuta de seful sectiei a V-a (deschisi), Bogdan Neagos, un alt cadru care participa activ la toate masinatiunile obscure ale lui Flore Gavris, indiferent daca acestea incalca sau nu legea.

Acesta este un caz evident, clar si concret de favorizare a unui infractor, si nu vorbim de un infractor oarecare, ci chiar de un criminal condamnat la 15 ani inchisoare. Nu doar ca a fost salvat de la o sanctiune binemeritata, a fost ajutat sa ajunga intr-o situatie care ii permite acum sa detina legal asupra sa un telefon mobil; in loc sa fie pedepsit cu izolare, a fost recompensat cu invoire, iar in august, va fi eliberat la prima sa analizare in Comisia de liberare, ca doar e un om muncitor, nu?

Cunosc perfect cazul Grigor (ca doar omul e langa mine!), atat in aspectele sale oficiale si frauduloase, cat si in cele neoficiale si la fel de frauduloase. Stiu tot traseul pe care l-a avut telefonul sau mobil pana pe masa de judecata a domnului Gavris. Stiu si legaturile construite in timp intre Flore Gavris (plus alte cadre) si structuri reale de criminalitate organizata.

Stiu ca acum pornesc un altfel de razboi, mult mai periculos decat toate cele pe care le-am dus, pentru ca adversarii imi sunt acum si de-o parte si de alta a „baricadei” penitenciare, dar nu ma tem, pentru ca il am pe Dumnezeu! Pana la urma, ce am de pierdut, viata? Oricum traiesc doar ca sa mi-o dau. Revin curand…

Cornel SABOU

Niciun comentariu: