miercuri, 16 martie 2011

CBN TV Baia Mare semnaleaza un abuz al directorului Horia Chis

Am fost aseara invitat in emisiunea colegului meu Ciprian Dragos, la Cinemar TV (CBN) Baia Mare. In rezumat (pentru cei care nu au putut urmari acest post) a fost vorba despre un caz special, legat de penitenciarul Baia Mare. Concret, directorul acestei unitati, dl Horia Chis, a refuzat (in scris, sub semnatura) accesul jurnalistului in unitate. Ciprian Dragos dorea sa intervieveze doi detinuti. Este vorba despre cei doi care trebuiau sa libereze marti, 8 martie, odata cu mine, dar care au fost intorsi de pe drumul lor spre libertate dupa ce au fost informati ca Parchetul a facut recurs la liberarea lor conditionata. Directorul Chis a refuzat sa-i permita jurnalistului accesul la cei doi detinuti, fapt care contravine atat legii 275 din 2006, cat si Constitutiei Romaniei.

Pornind de la acest eveniment, am descris in amanunt care este parcursul unui dosar de liberare, care sunt procedurile normale si unde s-a gresit in cazul celor doi. De fapt, nu vorbim aici de o greseala vis-a-vis de lege, ci de o maniera de lucru noua, pe care parchetul nu a mai folosit-o deloc in ultimii 20 de ani, dar care acum devine regula. Am analizat cat de temeinica este decizia directorului Chis de a refuza accesul presei la cei doi privati de libertate, si am ajuns la concluzia ca acesta si-a depasit atributiile atunci cand s-a interpus intre detinuti si mass-media, legea garantand libera exprimare a persoanelor private de libertate. In trecere, si la rugamintea colegului meu, am amintit de alte cateva probleme care au ramas nesolutionate in viata penitenciara recunoscand totodata progresul inregistrat de aceasta institutie in ultimii ani.

Incercarea lui Ciprian Dragos de a-i contacta telefonic pe Horia Chis sau Crina Suciu (purtatorul de cuvant al unitatii) a fost sortita esecului, cei doi nedorind nici macar sa raspunda la telefon.

Cam aceasta a fost, in linii mari, desfasurarea emisiunii de ieri seara... Asupra subiectului dezbatut voi reveni si eu zilele urmatoare, pe acest blog. Pe curand...

Cornel SABOU

5 comentarii:

REXMAX spunea...

Stimate Cornel.

am urmarit emisiunea de ieri realizata de Ciprian Dragos. Remarc stilul echilibrat, abordarea cerebrala si obiectiva, capacitatea de a nu derapa intr-o vendeta!
Va recomand sa scrieti o carte cu titlul posibil"Demnitatea de dupa gratii"!

Anonim spunea...

sant f multe ilegalitati ce se intampla in tara lumea trebuie sa stie si sa ia atitudine e bine ceea ce faceti deoarece si ei sant oameni si trebuie sa-i apere cineva

Cornel Sabou spunea...

Rexmax, multumesc pentru apreciere si pentru sfat... Parerile sincere si pozitive, exprimate simplu si inteligent inseamna mult pentru mine! Imi demonstreaza ca sunt oameni care merita mai mult, inclusiv mai mult adevar si profesionalism. Si ca merita sa continui...

anonim, nu e vorba sa-i aparam noi, ci doar sa le dam lor ocazia sa se apere singuri. de aceea trebuie sa fie liberi sa vorbeasca!

respect,

Cornel Sabou

Cornel Sabou spunea...

am aflat azi ca directorul Horia Chis i-ar fi fortat pe cei doi detinuti sa dea cate-o declaratie prin care sa afirme ca refuza dialogul cu presa. Daca e asa, e trist pentru domnia sa. Asemenea masuri nu fac decat sa amplifice tensiunea dintre reprezentantii mass-media si administratia unitatii pe care o conduce. In mod gratuit! Pentru ca subiectul nu era domnia sa, dar ar putea sa devina! Ce sa mai zic... Niciodata nu poti sti cine-si doreste in ascuns sa devina "vedeta"!!! Sa speram ca nu e cazul lui Horea Chis...

Cornel Sabou spunea...

Ca sa intelegeti mai bine absurdul situatiei... Directorul Horia Chis le-a luat cate o declaratie celor doi detinuti care trebuiau sa fie intervievati in care le-a cerut sa spuna ca nu s-au facut presiuni asupra lor din partea administratiei unitatii! Dle Chis, declaratia asta trebuia s-o luam noi, ziaristii! Altfel, aceasta precizare pe care ai cerut-o din partea lor te incrimineaza! Iei prin presiune o declaratie prin care se spune ca nu faci presiuni? Daca nu ai facut nici o "magarie" de ce nu ne lasi pe noi, ziaristii, sa consemnam asta? Pacat... Te-ai bagat, stimate domn, intr-o problema care te depaseste... Inca o data spun... PACAT!