marți, 29 martie 2011

Simon Gabriel, un betiv la conducerea puscariei Baia Mare

Am mai spus-o, si o s-o mai spun: nu am nici o revansa de luat, nici o razbunare de implinit! Daca scriu despre puscarie, despre anumite abuzuri care se petrec acolo, atunci o fac - intai - pentru ca sunt ziarist, si asta e meseria mea, apoi pentru ca eu cunosc realitatea acelor locuri. O cunosc chiar mai bine decat o cunoaste directorul unitatii, in unele privinte! Militez, prin publicarea acestor articole, pentru o schimbare de atitudine, de maniere, si - pe alocuri, unde este nevoie - de personal. Penitenciarul nu mai trebuie sa fie azi un loc de tortura, un loc de distrugere si ingropare a omului, un loc de pierzanie. Penitenciarul trebuie sa-si implineasca "menirea" de centru de reeducare, sau macar de conservare a tot ce e bun in fiecare om inchis acolo. Pana cand unitatea nu se profesionalizeaza cu adevarat, pana cand nu se elibereaza de metehnele trecutului nu va putea face pasi inainte in sensul celor spuse de mine.

Am sa va fac cateva portrete. De ofiteri si agenti. De functionari publici cu statut special. De oameni carora putin le pasa de meseria pe care trebuie sa o presteze, dar care nu se dau in laturi de la nimic atunci cand e sa-si reprezinte propriul interes. De la astfel de oameni pleaca "Raul" care trebuie schimbat.

Comisarul sef GABRIEL SIMON este cel mai flagrant exemplu de incompetenta! Multa vreme a fost seful serviciului de interventie psiho-sociala si educativ, cu post echivalent de director adjunct. A fost dat putin mai jos dupa ce am facut cateva "presiuni" pe acolo, ramanand in prezent "doar" sef al serviciului psiho-social, insa, din cauza diferitelor persoane care mai pleaca prin concedii, inlocuieste frecvent alte persoane din conducere, continuand sa-si manifeste incompetenta la varful ierarhiei penitenciare baimarene.

Din punctul meu de vedere, acest Simon nu este decat un boschetar! Mic si indesat, cel mai adesea vine la servici deja rupt de beat. Daca, din intamplare, vine treaz, atunci e beat cand pleaca! A fost vazut nu o data dormind, pisat pe el, pe casa scarii blocului in care sta. Nu mai gasea drumul spre casa! Spre puscarie, insa, l-a gasit mereu. Cand ocupa functii mai mari, executa orbeste tot ce-i spun sefii, semneaza cu ochii inchisi indiferent ce inseamna semnatura sa. Nici nu stiu daca el stie citi ceea ce i se baga sub nas! Doar aceasta "calitate" (slugarnicia) l-a tinut la suprafata in sistemul penitenciar. Sefii au avut nevoie de un astfel de "ofiter", care sa execute orbeste ordinele, indiferent cat de ilegale pot fi acestea. Tocmai pentru ca isi serveste sefii fara scrupule, Simon se asteapta sa fie protejat atunci cand are probleme. Eu am facut o data o plangere penala impotriva sa, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj. Am avut atunci parte de presiuni din partea directorului Horia Chis sa-mi retrag plangerea. Am retras-o, dar am cerut inlocuirea sa din postul de mare sef. Mai greu, cu ezitari, pana la urma Chis n-a avut de ales si l-a schimbat, dar l-a pastrat intr-o alta functie pentru ca sa-l poata folosi in continuare.

Gabriel Simon poate influenta, printr-o semnatura, soarta oamenilor inchisi acolo. Nefiind capabil sa decida singur ce e bine, si ce e rau, Simon nu face decat ceea ce i se ordona. Prin toata activitatea sa, betivul acesta se face unealta pentru diferite diversiuni in unitate, diversiuni puse la cale, gandite, de directorul Horia Chis, care este mare maestru in astfel de jocuri. Chis are diferite scopuri, toate legate de putere si influenta. Cauta sa-si instaleze oameni sai in functiile cheie, sa-i indeparteze pe cei incomozi, sa-si extinda influenta si sa acapareze puterea aceea penitenciara doar pentru el. Ceilalti, nu trebuie sa fie decat scule minuscule aflate la cheremul sau. Chis se bazeaza pe un sprijin puternic care ii vine dintr-o zona oculta despre care vom mai vorbi. Simon Gabriel este o astfel de scula, fara personalitate, fara gram de profesionalism, fara caracter, fara... nimic. De-alungul altor episoade voi descrie mai multe intamplari din trecut, pentru a completa acest profil bahic. Si voi continua sa va descriu profilul directorului Horia Chis, care si-a privatizat puscaria, impunand legi proprii, peste legile adevarate. Pe curand....

Cornel SABOU

2 comentarii:

Anonim spunea...

daca ai fi corect ai permite unele comentarii.bineinteles nu injuraturile sau cuvintele vulgare.am mai scris la comentarii.dar daca nu ti au convenit nu au aparut.sa vad daca apare ce am scris acum.

Cornel Sabou spunea...

poti vedea la multe articole ca am permis comentariile chiar daca unele erau critice. Nu am permis, si nu voi permite injuraturile, amenintarile, jignirile gratuite. E suficient ca le citesc eu, nu-i musai sa le citeasca toata lumea... spor la argumentatie, pro sau contra!