vineri, 8 aprilie 2011

8 aprilie - Ziua Rromilor

- Ziua Internationala a romilor este sarbatorita anual in 8 aprilie, cu scopul de a constientiza societatea cu privire la problemele cu care romii se confrunta

- Habitat for Humanity Romania alaturi de partenerii sai este implicata la nivel national in programe de integrare comunitara a familiilor roma

- Romii din Romania lupta pentru supravietuire - speranta de viata a romilor din Romania este cu 15-20 de ani mai mica decat a majoritatii*

Organizatia non-profit Habitat for Humanity saluta celebrarea Zilei Internationale a Romilor, un eveniment marcat anual la data de 8 aprilie, sustinand ca marginalizarea comunitatilor roma poate fi rezolvata doar daca organizatiile nonprofit, institutiile publice si mediul de afaceri lucreaza impreuna pentru a sparge "cercul vicios al saraciei".
A lucra doar in domeniul locuirii sau al sanatatii reprezinta doar o parte a puzzle-ului si credem ca numai proiectele complementare pe termen lung, pot schimba discriminarea si marginalizarea romilor, care se agraveaza de la an la an.

Habitat for Humanity a sustinut in mod repetat initiativele din tara noastra vizand combaterea discriminarii romilor si facilitarea integrarii lor sociale. Alaturi de partenerii sai, organizatii cu experienta in abordarea si solutionarea problemelor comunitatilor marginalizate, Habitat a derulat si deruleaza proiecte de integrare comunitara, cu accent pe componenta de locuire.
Habitat considera ca la baza principalelor probleme cu care romii se confrunta (marginalizarea sociala, abandonul scolar, lipsa unui loc de munca sau lucrul necalificat, veniturile financiare mici si nesigure, bolile etc.) se afla locuirea deosebit de precara in care traiesc. Lipsa unei locuinte adecvate, imposibilitatea de a-si construi un fundament al vietii este inceputul unui cerc vicios al saraciei si segregarii foarte dificil de spart.
Ignorarea continua a importantei fundamentale pe care o are locuirea adecvata duce de multe ori la anularea eforturilor in celalte domenii. De aceea Habitat for Humanity considera ca orice abordare holistica si integrativa in situatia comunitatilor sarace rome, trebuie sa contina si elementul locuirii si a evitarii segregarii.

Se estimeaza ca:
- 77% din copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani frecventeaza gradinita in Romania, in comparatie cu aproape 50% din copiii romi din acelasi grup de varsta
- 22% din toti membrii gospodariilor rome cu varsta de cel putin 14 ani sunt analfabeti, fata de 2% din esantionul comparativ.
- Procentul romilor care presteaza munca ocazionala este de aproape patru ori mai mare decat cel al ne-romilor.
- 15% din gospodariile rome traiesc fara electricitate, fata de 2% din ne-romi, 36% din gospodariile rome trebuie sa aduca apa din afara curtilor, fata de 9% din ne-romi, iar 53% din romi au frigider in casa, fata de 92% din ne-romi. Densitatea din locuinte este de peste doua ori mai mare in cazul gospodariilor rome.


Habitat for Humanity incearca sa gaseasca solutii problemelor cu care comunitatea roma se confrunta, prin proiecte dedicate si derulate cu sprijinul autoritatilor locale si partenerilor sai din domeniul privat si non-guvernamental. La Oradea, Bihor, Habitat for Humanity a construit in 2008 alaturi de ASCO si cu ajutorul voluntarilor locali si internationali, 20 de locuinte simple si decente pentru tot atatea familii roma care locuiau in conditii de nedescris. Cu sprijinul autoritatilor locale si al Fundatiei Soros Romania, Habitat deruleaza incepand din 2009 un proiect similar pentru familiile de roma din Baltesti, Prahova si Vanatori, Neamt.

"Dupa 35 de ani de activitate in 100 de tari din lume, asociatia Habitat pentru Umanitate demonstreaza cum o locuinta decenta schimba radical si ireversibil viata unei familii sarace. Copiii sunt mai sanatosi, stima de sine a parintilor creste si acestia acorda mai multa atentie educatiei copiilor si a pozitiei lor sociale. Cheltuielile scad, familiile incep o noua viata, cu speranta si demnitate. Insa, pentru a reusi sa aducem 100% schimbarea in viata familiilor, avem nevoie de parteneri puternici, pe care ii asteptam alaturi de noi in toate comunitatile in care lucram" declara Zamfir Todor, manager programe HFHR.

Din punct de vedere istoric, 8 aprilie marcheaza uniunea la nivel international a organizatiilor romilor din lume in cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, in 1971. In cadrul sau au fost puse bazele Uniunii Internationale a Romilor, s-a adoptat drapelul precum si imnul international al romilor.


* conform raportului Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, 1992
**"Incluziunea si excluziunea romilor in societatea romaneasca de astazi", realizata in cadrul proiectului PHARE "Consolidarea capacitatii institutionale si dezvoltarea de parteneriate pentru imbunatatirea perceptiei si conditiilor romilor", implementat de Secretariatul General al Guvernului (studiu cu esantion reprezentativ)


Habitat for Humanity este o asociatie non-profit dedicata eliminarii conditiilor improprii de locuit si lipsei de adapost din intreaga lume. Materialele si banii provin din donatii iar munca este facuta cu voluntari. Cei care beneficiaza de ajutorul Habitat pentru a avea o locuinta trebuie sa munceasca la constructia casei lor si a celorlalti aflati in nevoie. Locuintele Habitat sint simple, decente si sanatoase dar mai ales usor de construit.
Mai mult de 1700 de familii din Romania au beneficiat pina acum de sprijinul asociatiei Habitat for Humanity.
Impreuna cu companii-partener, Habitat for Humanity si-a asumat misiunea de a da o noua sansa pentru integrarea sociala si ridicarea nivelului de trai al unor familii care traiesc la limita subzistentei.

Contact

Petruta Pacuraru, coordonator comunicare
0728 979 939
Petruta.pacuraru@habitat.ro
www.habitat.ro
petruta.pacuraru@habitat.ro
http://www.habitat.ro

Niciun comentariu: