sâmbătă, 2 aprilie 2011

Frumoasele minciuni


Nu o data ne-a fost dat sa vedem sondaje de opinie comandate de partide, de candidati, cu scopul de vedea care sunt optiunile de vot ale populatiei. De cele mai multe ori insa, aceste sondaje nu reflecta realitatea. Ele servesc unui scop diversionist, "ajuta" (intr-o falsa conceptie despre "sanse") anumiti candidati sa obtina mici-mari favoruri de la partid sau de la alte organizatii. Daca intr-un asemenea sondaj fals, candidatul X pare creditat cu 30% din optiunile de vot, el poate sa isi negocieze in partid o pozitie mai buna, sa obtina finantari pentru campania electorala, sa obtina sprijin "extern" partidului etc... Apoi, daca rezultatele din alegeri nu confirma sondajul, se va spune ca intre timp optiunile de vot ale populatiei s-au schimbat, si... asta e! Tot populatia e de vina pentru ca n-a votat asa cum dorea candidatul!

M-am intrebat deseori cum se face ca anumite organizatii, partide, anumiti oameni (importanti in peisajul acesta electoral) "pun botul" la falsele sondaje? N-am gasit un raspuns care sa ma satisfaca pe deplin, dar cred ca la toata aceasta situatie se poate raspunde prin lipsa totala de experienta a oamenilor nostri in actiuni si atitudini civice, prin ruperea clasei politice de realitatile in care traieste poporul si - pana la urma - prin dezinteresul manifestat fata de soarta acestuia! In momentul in care iti incepi ascensiunea politica bazandu-te pe minciuna (pentru ca falsul sondaj este o minciuna) atunci ce pretentii sa mai avem de la acesti candidati pe viitor, cand obtin functiile pentru care lupta? Ei mint, inseala si prostesc lumea de la bun inceput, joaca "murdar" pentru a-si atinge scopul, e normal ca dupa ce castiga sa procedeze la fel! Au deja puterea in mana, au "painea si cutitul", de ce sa nu-si taie felii doar pentrru ei? De ce sa nu fie la fel de ignoranti, de nepasatori fata de soarta poporului, la fel cum au fost inainte, atunci cand ne minteau cu zecile lor de procente?

Baia Mare se afla in pragul unei lupte politice importante. Este vorba de alegerea primarului, vechiul primar fiind condamnat si arestat (acum eliberat). Fiecare din cei care si-au anuntat intentia de a candida vine cu cate un sondaj de opinie. In care, evident, "EL" este castigatorul! Adica, dupa sondajele astea, avem candidatul si primarul! Trei candidati, trei primari. Evident, numai unul spune adevarul. Pentru ca numai unul va castiga. Vom vedea care va fi acesta atunci cand campania se va termina, cand va fi stabilit noul primar. Sa nu uitati atunci, voi cei multi, de ceilalti care ne-au (v-au) mintit fara rusine! Care au incercat sa va insele transmitandu-va tot felul de gogosi despre "sansele" lor, despre capacitatile lor. Eu voi incerca sa fiu, in aceasta lupta politica locala, un aparat de depistat minciuni! Si acolo unde cred eu ca se minte, am sa vin si-am sa spun deschis acest lucru. Indiferent care este culoarea politica a candidatului (oricum, pana acum, toti cei trei inscrisi in cursa au pornit ca independenti!).

O intrebare lipseste intotdeauna din sondajele de opinie comandate de candidati. Care sunt sansele reale ca populatia sa traiasca mai bine daca...? De 20 de ani se traieste tot rau, mai rau, putin mai bine decat mai rau, iar rau etc... Nimic nu se schimba cu adevarat. Dar, cine stie, poate... Nu asa se spune, ca speranta moare ultima? Deocamdata, speranta asta a noastra e tinuta in viata de minciuni electorale. Poate ca ne-am saturat de minciuni. Sau poate ca nu! Poate ca pungile colorate din campanie au mai multa valoare. Sau galetile. Sau poate vor avea idei noi, "originale", poate vor imbraca minciuna in alte haine. Sunt curios sa aflu toate astea... pentru voi! Sa ne distram "suferind" impreuna. Pe curand...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: