marți, 13 decembrie 2011

Păcat...

Din păcate, indiferenţa generală a guvernanţilor României din ultimele decenii a făcut ca satul românesc să rămână ancorat (până azi) în practicile evului mediu. În urmă cu vreo patru-cinci ani, o televiziune naţională a intervievat pe uliţa unui sat un ţăran ce "conducea" o căruţă. Omul a fost întrebat "cine este preşedintele României?" şi a răspuns dând din umeri a indiferenţă: "Cum cine, Nicolae Ceauşescu!"... Cam la acest nivel de "interes" se limitează preocuparea multor ţărani români chiar şi în ziua de azi...

În unele mijloace de informare în masă o să mai vedeţi ştiri de genul "primarul X introduce curent în satul Y" sau "lucrări de canalizare în satul Z" etc. Sunt lucrări publice pe care statele occidentale le-au făcut în satele lor încă înainte de începerea celui de-al doilea război mondial şi pe care "NOI" abia le executăm acum... Ţăranul român stă pe prispa casei sale, îşi lucrează pământul, îşi invidiază vecinul, se închină în faţa preotului, mai bea o pălincă (dimineaţa, la prânz şi seara), îşi bate nevasta şi bârfeşte. Nu ştie ce-i progresul (excludem excepţiile)... El mai crede în vrăjitoare, foloseşte leacuri băbeşti şi cântă din frunză. Partidele ştiu în ce hal e ţara noastră de la ţară şi se folosesc de asta. Cei mai vânaţi sunt primarul, preotul şi medicul satului. Odată înregimentat politic, un astfel de "intelectual" poate foarte uşor mobiliza sătenii să meargă la vot şi să pună ştampila pe unul sau altul dintre candidaţi. Ţăranii, în majoritatea lor, nu prea ştiu pe cine votează de fapt! Şi nici nu-i prea interesează! Vaca să meargă la ciurdă, calul la păscut şi porcul să fie gras de Crăciun! Astea-s lucrurile care contează pentru ei!

Trist... La fel de trist ca un... pahar gol când ţi-e sete! Avem atâta nevoie de implicarea concretă a oamenilor în viaţa comunităţii, de creativitate şi iniţiativă, de curaj şi de modele sănătoase de oameni de caracter, iar bezna în care se scaldă satul românesc ameninţă să ne întunece pe toţi! Pentru că manipularea votului de către "intelectualii" satului menţine la putere un partid (sau mai multe) care nu fac, nu "implementează" decât politici anti-româneşti! Păcat...

Politica de "la ţară" nu e politică. E doar o batjocură prin care ţăranul român e menţinut mai departe în evul mediu. I se dă apă, eventual gaz, şi restul nu mai contează. Tinerii de acolo mai vin pe la oraş şi încearcă să iasă din "sistem". E greu, pentru că nu-i ajută nimeni şi rămân de foarte tineri "pe drumuri", adică rupţi de tradiţiile medievale ale satului şi aruncaţi în vâltoarea primejdioasă a oraşelor. De aici şi până la "coruperea" definitivă a moravurilor lor nu mai e decât un pas şi acesta se face - de regulă - primul! Din nou, păcat!

România nu se poate ridica prin forţe proprii pentru că nu are aceste forţe. România doar supravieţuieşte pentru că doar asta a făcut de atâtea şi atâtea secole şi altceva nu ştie!
Cei care prin forţe proprii se ridică... uitaţi-vă la ei... ne părăsesc imediat! Pleacă în occident! Să-ţi "deschizi ochii" în România înseamnă să îţi dai seama că trebuie să pleci! Iar noi rămânem tot cu ţăranii noştri de la oraş, cu politicienii noştri de la ţară şi cu sufletul pustiit!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: