joi, 15 decembrie 2011

Sondaj: USL stă în zona 40%

Am efectuat timp de o lună un sondaj de opinie pe blogul meu... Întrebarea care a fost pusă cititorilor a fost următoarea:

Daca acum ar avea loc alegeri parlamentare, cu ce formatiune politica ati vota?

Iată acum şi situaţia voturilor exprimate în ordinea procentelor obţinute:

USL (PSD+PNL) 60 (42%)
PDL 30 (21%)
PRM 13 (9%)
PP-DD 8 (5%)
PNG 3 (2%)
UDMR 0 (0%)

Alt partid... 10 (7%)
Voi vota, dar nu m-am hotărât cu cine 6 (4%)
Nu voi vota 10 (7%)

Voturi: 140

Ce îmi spune acest sondaj? În primul rând trebuie să precizez că rezultatele nu sunt neapărat foarte relevante în ceea ce priveşte intenţia de vot la scară naţională, dar ele cred că arată cât de cât corect speranţa de vot a oamenilor care sunt "activi" în preocupări informative, politice şi de interes public.
Avem "celebra" alianţă PSD+PNL situată la "graniţa" celor 40 de procente cu care o creditam eu în urmă cu mai multe luni, atunci când toţi liderii liberali şi pesedişti se lăudau cu peste 60%! În realitate, în acest moment, USL nu poate trece de 40%, iar trendul este descrescător! Situaţie dramatică pentru opoziţie, deoarece aceasta reuneşte cam TOATĂ forţa politică din afara puterii, ori pe acest fond general de instabilitate financiară şi economică, de erodare a puterii, opoziţia ar trebui să crească în preferinţele electoratului, nu să scadă! Dacă situaţia este ACEASTA atunci conducerile PSD şi PNL ar trebui să fie extrem de îngrijorate deoarece este grav afectat scopul declarat al alinaţei de a prelua puterea în România!
Sigur, în ipoteza că acestea ar fi rezultatele în alegeri, USL ar forma guvernul, fiind clasată pe primul loc, dar nu ar avea majoritate parlamentară, ori acest lucru ar duce la falimentul guvernării sale! Cele 14 procente aşa-zis "populiste" (PRM şi PP-DD) ar conta foarte mult!

Să remarcăm şi faptul că un sfert din cei chestionaţi refuză deocamdată oferta principalelor partide politice din România, aspect destul de grav dacă luăm în calcul faptul că în acest sondaj au votat doar persoanele foarte active în plan social!

Cornel SABOU

2 comentarii:

durel spunea...

esti basist, mirosi de la o posta

Cornel Sabou spunea...

"miros" a basescu??? :))) nu e cazul sa cauţi iz de băsescu la mine pentru că eu am afirmat-o foarte deschis, clar şi concret că îl prefer de 10 ori pe Băsescu decât pe Crin sau Ponta! Ăştia doi uslaşi deocamdată nu au demonstrat NIMIC în viaţa lor politică şi sunt lideri foarte slabi!