Încerc să vă ţin la curent cu ultimele ştiri despre posibilul război din Iran. În acest sens, am cules de pe internet cele mai noi articole publicate pe această temă (Cornel SABOU)
Riscuri mari în livrările mondiale de petrol
www.zf.ro spune că Riscurile pentru livrările de petrol la nivel mondial sunt la fel de mari ca în anii ’70.
Riscurile privind livrările de petrol la nivel mondial, în special avertizarea Iranului că va închide strâmtoarea Ormuz, nu au mai fost atât de mari de la Revoluţia iraniană şi războiul dintre Iran şi Irak cu trei decenii în urmă, se arată într-un raport al Deutsche Bank... "În opinia noastră, nu a mai fost o ameninţare atât de serioasă la adresa aprovizionării cu petrol de la sfârşitul anilor 1970, începutul anilor 1980. Concluzia se datorează în parte ameninţării Iranului că vă închide strâmtoarea Ormuz", scrie Soozhana Choi, analist la Deutsche Bank.Cea mai mare îngrijorare o reprezintă, totuşi, strâmtoarea Ormuz prin care ies zilnic din Orientul Mijlociu 15 milioane de barili de petrol. Limita nordică a strâmtorii este Iranul. "Potenţiala întrerupere a transportului de petrol prin strâmtoare are o probabilitate foarte mică, având în vedere impactul considerabil pe care l-ar avea chiar asupra Iranului. Totuşi, simpla exprimare a unei astfel de ameninţări este o îngrijorare gravă pentru piaţă datorită importanţei strategice a strâmtorii Ormuz la nivel mondial", explică Choi. i-a avertizat pe cumpărătorii europeni că ar putea întrerupe livrările cu petrol înainte ca aceştia să impună embargo. SUA au făcut presiuni asupra Italiei, Franţei şi altor ţări europene pentru a impune un embargo oficial asupra petrolului iranian, deoarece Iranul a continuat desfăşurarea unui program nuclear care, în opinia statelor occidentale, poate permite Teheranului să dezvolte arme de distrugere în masă. Cotaţiile petrolului au crescut dramatic în ultimele săptămâni. Preţul ţiţeiului destinat pieţei americane a crescut miercuri cu peste un dolar, la maximul ultimelor şase luni, din cauza unui anunţ al televiziunii de stat iraniene că Iranul a întrerupt livrările către şase ţări europene ca răspuns la sancţiunile recente aplicate de UE. Ministrul petrolului din Iran a negat informaţia. Este foarte probabil ca un preţ mai mare al petrolului să se reflecte într-un preţ ridicat al benzinei la pompă. Astfel, cotaţiile petrolului afectează practic toate aspectele economiei americane.
Iranul, acuzat de colaborare cu Al Qaeda
www.b1.ro ne spune că Statele Unite acuză Iranul de practici barbare în Siria
Statele Unite au acuzat, joi, Iranul că susţine reţeua Al-Qaida şi că exportă "practici barbare" de încălcare a drepturilor omului în Siria, informează AFP.
"Ministerul iranian al Informaţiilor şi Securităţii încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor şi exportă practici barbare pentru susţinerea acţiunilor odioase de reprimare din Siria", consideră Departamentul american al Trezoreriei, acuzând regimul de la Teheran că susţine "grupuri teroriste, printre care reţeaua Al-Qaida, organizaţia Al-Qaida din Irak, mişcarea şiită Hezbollah şi Hamas".
Administraţia SUA a adăugat Ministerul iranian al Informaţiilor şi Securităţii pe lista entităţilor sancţionate în virtutea mai multor decrete prezidenţiale americane.
Terorist iranian prezentat la TV în Thailanda
www.mediafax.ro ne informează că unul dintre cei trei iranieni arestaţi după seria de explozii produse la Bangkok a fost prezentat la televiziune, autorităţile thailandeze afirmând că ţintele vizate erau în mod sigur diplomaţi israelieni. Mohammad Kharzei a fost prezentat încătuşat, iar şeful poliţiei thailandeze, Prewpan Dhamapong, a declarat că suspectul şi-a mărturisit faptele şi că îl cunoştea pe Saeid Moradi, un complice al cărui picior a fost retezat din cauza exploziilor, informează Sky News.
Sistemul video cu circuit închis a surprins momentul în care suspecţii părăseau o clădire după prima explozie.
Kharzei nu a făcut nicio declaraţie în faţa camerelor de luat vederi, însă un oficial a declarat că el este foarte tensionat şi nu poate mânca.
Europa se descurcă şi fără petrolul iranian
www.adevarul.ro scrie că Europa este pregătită pentru posibila suspendare a exporturilor iraniene de ţiţei
Karel De Gucht, şeful comisiei de comerţ a Uniunii Europene, a anunţat astăzi că U.E. se va adapta unei potenţiale suspendări a exporturilor iraniene de ţiţei, declarând că Uniunea Europeană îşi va menţine opoziţia faţă de achiziţionarea de arme nucleare de către Iran.
Iran este pe locul cinci în topul exportatorilor de ţiţei, cu 2,6 milioane de barili exportaţi zilnic, dintre care o parte semnificativă către statele U.E, care este totuşi hotărâtă să se împotrivească ambiţiilor nucleare ale Iranului.
U.E. a anunţat că urmează să ia măsuri împotriva desfăşurării programului nuclear al Iranului imediat după ce Iran a anunţat progrese în cercetarea nucleară, inclusiv în ce priveşte o nouă metodă de îmbogăţire mai rapidă a uraniului.
Press TV, postul de televiziune iranian de limbă engleză a anunţat că Iran a oprit exporturile de ţiţei către Franţa, Portugalia, Italia, Grecia, Olanda şi Spania, cei mai mari consumatori U.E., ca reacţie la impunerea embargoului asupra țițeiului iranian, embargou ce urmează a fi aplicat în iulie, notează Reuters.
Autorităţile iraniene au negat această afirmaţie. Karel De Gucht a spus că U.E. rămâne fermă în ce priveşte atitudinea faţă de programul nuclear al Iranului. „Dacă opresc exporturile mai repede, ne vom adapta mai repede”, a spus el oamenilor de afaceri şi jurnaliştilor din Hong Kong după o vizită la Beijing.
Iran a refuzat să încetinească desfăşurarea programului nuclear, argumentând că este destinat numai uzului civil, în principal pentru acoperirea cererii tot mai mari de energie electrică din partea populației.
Exportul de ţiţei al Iranului şi facilitarea de către banca centrală a tranzacţiilor întâmpină tot mai multe obstacole din partea statelor vestice, care încearcă să izoleze Iranul şi să îi obsctrucţioneze accesul la fonduri, astfel încât programul nuclear să nu poată continua.
Administrația Obama insistă pe lângă Uniunea Europeană și SWIFT, organizația globală care facilitează plățile transfrontaliere, să excludă băncile iraniene din cadrul rețelei sale, un pas adițional în procesul de a priva Iranul de fondurile necesare susținerii programului său nuclear.
4 comentarii:
ESTE MANA AMERICANILOR CARE SUNT AVARI DUPA PETROL!!! DE LA AMERICANI VINE TOT RAUL IN LUME!!! VA INCEPE AL- 3- LEA RAZBOI MONDIAL!! DOAMNE AJUTA!
JIDANI SI AMERICANI SUNT DIAVOLI PE PAMANT DE LA IEI VINE RAUL!! NICI O TARA ARABA NU A COTROPIT VREO TARA DIN EUROPA!!! NICI O TARA ARABA NU A FACUT RAU!!! LUMEA ESTE CONDUSA DE AMERICANI SI UNELTIRILE LOR !!!DIAVOLUL!!! DACA DETI CONTROLUL MANCARI SI A BANULUI CONDUCI LUMEA!!!
Dle Bogdan, vă înţeleg supărarea. Într-un fel şi eu simt aşa. Suntem puşi în faţa voinţei jandarmului mondial şi dacă acesta vrea să bage cu forţa "democraţia" într-un stat nimeni nu i se poate opune. Iranul nu va fi decât următoarea victimă. Apoi va urma alta şi apoi iarăşi alta şi tot aşa. Până când? Dumnezeu ştie...
Fiti fara grija ca si atentatul de la 11 sept. 2001 tot americanii au facuto .Si cu Turnurile Gemene tot ei servicile secrete le-a pus la pamant.Sa ales praful de ele cu moloz si otel.A intrat niste avioane banale in ele dar cum putea sa intre intr-un schelet masiv de otel? Betonul numai la o explozie f. puternica putea facut " faina " si sa cada toata cladirile numai in 10 secunde.Acel timp si daca aruncai o piatra tot atata era de la inaltimea de 400 metri.
Trimiteți un comentariu