joi, 28 iunie 2012

Adriane nici nu ştii...


Ştiu că Adrian Năstase are mulţi avocaţi pe care probabil îi plăteşte cu bani grei. Aceştia cunosc cu siguranţă toate legile şi pot să-i facă fostului premier cele mai bune recomandări. Cu toate acestea, avocaţii au un mare “handicap” în această chestiune: nu au cunoscut viaţa de dincolo de gratii, din spatele uşilor închise! De acolo extrag experienţă doar cei care ajung să fie condamnaţi şi închişi. Strict în baza acestei experienţe, îmi permit să fac acum şi aici câteva RECOMANDĂRI pentru prietenii, familia sau avocaţii lui Adrian Năstase privitoare la starea sa de detenţie... Acestea pot fi sau nu luate în seamă de cei interesaţi.

1. Trebuie să vă asiguraţi de faptul că Adrian Năstase are bani în contul său de deţinut. Aceşti bani pot fi depuşi pe numele său cu ocazia vizitelor familiei sau persoanelor autorizate. Atenţie însă: nu depuneţi sume mari de bani! Dacă deţinutul se mută în alt penitenciar, mutarea sa se face în câteva ore însă banii se transferă în câteva săptămâni! Drept urmare, dacă Năstase va fi mutat, în noul penitenciar nu va avea la dispoziţie timp de două săptămâni nici un leu din contul său.  
2. Sumele de bani pot fi folosite în primul rând pentru cumpărarea de hrană (mâncarea pe care o dă penitenciarul, cu foarte mici excepţii, este imposibilă!) dar şi pentru convorbiri telefonice. Puţini ştiu că un deţinut are dreptul să dea zilnic telefon acasă, familiei, dar asta numai dacă are bani în cont pentru a-şi acoperi contravaloarea convorbirii. 
3. Nu îi duceţi deţinutului toate lucrurile personale, hainele etc la o singură vizită. Spaţiile de depozitare pe care le are un deţinut sunt foarte mici, în unele penitenciare acestea neexistând decât pe hârtiile administraţiei. Mai bine vorbiţi cu el şi cu ocazia fiecărei vizite faceţi schim de lucruri. El să vă dea acasă ce are de spălat şi voi să îi daţi un alt rând de haine, cărţi, ziare etc...
4. Vorbiţi cu el şi spuneţi-i neapărat să se ferească de următoarele “tentaţii”:
- să refuze orice “afacere” care i se propune de vreun interlop, coleg de detenţie. 
- să refuze orice propunere de a folosi vreun telefon mobil!
- să refuze orice propunere de a cumpăra vreun telefon mobil!
- să nu primească mâncare, sucuri, apă sau alte “consumabile” de la colegi deţinuţi pe care nu îi cunoaşte. 
- să nu se încreadă în gardienii care îi propun mici sau mari favoruri!

ATENŢIE: Dacă cineva va dori să îi întindă vreo capcană, se va folosi de aceste tertipuri. De exemplu, un deţinut îi poate oferi un telefon mobil ca să sune acasă. Telefoanele mobile sunt interzise în închisoare, dar ajung acolo pe diferite filiere. În momentul în care va folosi mobilul, un gardian avizat din timp poate veni peste el cu camera video pornită, îl surprinde folosind un obiect interzis şi apoi îi întocmeşte un raport de incident. Efectul: câteva luni în plus de închisoare deoarece orice incident consemnat pe timpul executării pedepsei duce automat la amânarea liberării condiţionate!

E bine de ştiut:
legea executării pedepselor conţine FOARTE MULTE drepturi şi avantaje pentru persoanele private de libertate! Sistemul penitenciar românesc nu le prea acordă pentru că nu are toată logistica necesară. Totuşi, cu o abordare inteligentă se pot obţine măcar o parte din aceste drepturi, fapt care ar putea îmbunătăţii foarte mult “calitatea” detenţiei persoanei închise!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: