duminică, 13 noiembrie 2016

DOVADA: În România traiul minim e mediu imposibil

E vorba de un calcul simplu, la îndemâna oricui, dar pe care nu îl face nimeni! Şi pentru că nimeni nu vede EXACT și CORECT problema, evident că nimeni nu are soluţia!

Să luăm ca exemplu o familie "standard" din România formată din trei persoane, doi adulţi (care muncesc) şi un copil... Şi să ne raportăm la datele oficiale privitoare la venitul mediu şi coşul minim de consum, apoi să vedem ce ne dă.

Salariul MEDIU (nu minim) în România este de 1.892 lei net (adică "în mână"). Sursa: http://www.calculator-salarii.ro/salariu-mediu-pe-economie/

Ştiţi că foarte mulţi angajaţi din ţara noastră lucrează pe salar minim şi acolo problemele sunt mult mai grave, dar noi ne vom referi acum la un "standard" de plată mai ridicat, respectiv la "normalitatea" românească, adică salariul mediu. În familia de care vorbim, veniturile totale LEGALE vor fi de 1.892 x 2, adică un total de 3.784 lei, plus 84 lei alocaţia de stat a copilului. Asta ne duce la un total de venituri lunare pe familie de romăn de 3.868 lei. Ok, pornim de la suma asta şi ne raportăm mai departe la tot ceea ce are nevoie omul ca să trăiască. Luăm ca reper Coşul minim de consum stabilit de Guvern. După cum puteţi vedea şi în linkul poe care vi-l prezint mai jos...



Astfel, conform celor publicate pe infolegal.ro, "în luna iulie 2015 valoarea coşului minim de consum lunar ar fi de 4,48 x 1.050 = 4.704 lei pentru o gospodărie de mărime medie, considerată de 2,804 persoaneşi de 4.704 lei : 2,804 = 1.678 de lei pe o persoană"

Aşadar, să sintetizăm: o familie formată din trei persoane, în care ambii părinţi muncesc şi sunt plătiţi cu salariul mediu pe economie, încasează lunar 3.868 lei cash, iar pentru A TRĂI, conform calculelor făcute de Guvern, are nevoie de un total de 4.704 lei. La calcule ne dă cu minus 836 lei!

Concluzia concluziei: Ca să poată TRAI, o familie de trei persoane din România trebuie să mai aducă în casă, în afară de veniturile sale legale, încă 836 lei. De unde va aduce acești bani? Da, ati ghicit. Dacă nu de la mătușa sau de la bunica atunci din mită și alte activități criminale! Acest lucru este CERT! Pentru că indiferent de valorile morale la care românii aderă, ei trebuie să poată trăi, să poată exista, laolaltă cu toate celelalte popoare, nu? De acord, se poate trece cu capul sus printr-o perioadă mai dificilă, făcând sacrificii, dar asta nu poate dura la infinit, nu poate fi o regulă! Regula ar trebui să fie cea GARANTATĂ de Constituție:

ARTICOLUL 47(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

Ceea ce oferă Statul Român, ca ”peisaj” general de viață și dezvoltare economică, tocmai v-am prezentat mai sus. O economie care oferă un anumit nivel de salarizare medie, nivel care însă nu e capabil să asigure nici măcar MINIMUL necesar pentru trai! Asta ați votat VOI, asta avem TOȚI!

Ce-mi rămâne să vă doresc în încheiere? Să aveți parte de cât mai multă mită sau... minte? Hotărâți voi căci acum cel puțin o faceți în cunoștință de cauză! Numai bine!

Pe curând...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: