luni, 11 decembrie 2017

Cârpele sistemului

Să zicem că a murit mătușa ta bogată! Dumnezeu s-o odihnească în pace, bine c-a murit, iar tu ai moștenit o avere frumușică. Te decizi să investești banii, pentru că altfel, doar cheltuindu-i, într-o zi se vor termina și vei reveni în sărăcie, ceea ce nu-ți dorești, nu-i așa? Îți construiești o fabrică!

În fabrică produci... orice! De dragul discuției, să zicem că produci șervețele! De cea mai înaltă calitate! Ok, care-i pasul următor? Să le vinzi. Cui? Celor care consumă regulat șervețele, nu? Mergi la ei să le propui produsul tău...

Dar consumatorii ăștia cumpără de mult timp șervețele de la alți producători, corect? Pe când ascultai tu poveștile mătușii, rupt de sărăcie, ăștia produceau șervețele și le vindeau. Deci, cum îi convingi să cumpere șervețelele tale?

Vei face niște discount-uri, vei oferi termene de plată mai mari etc. Adică oferi clientului niște facilități. Dacă reușești, atunci începi să-ți vinzi produsul, iar concurentul tău (celălalt producător de șervețele) va rămâne cu producția sa pe stoc, sau și-o va diminua. 

Buuuun. Până aici am vorbit de relația standard de pe piața economică, dar.... să ne gândim puțin la cel pe care l-ai ”păgubit” cu afacerea ta! Acel producător vechi de șervețele care încet-încet iese de pe piață pentru că ai apărut tu cu produsul tău, mai bun și mai ieftin. Ce va face el? Va asista senin la propriul faliment? NU! Va reacționa! Cum va reacționa???

Are două căi prin care poate s-o facă. Una cu efect pe termen lung înseamnă să-și modernizeze producția, să obțină un alt produs, mult mai bun și mai ieftin decât al tău, apoi să recâștige piața. Problema e că durează, are costuri mari și... e o metodă nesigură! Dacă și tu faci același lucru între timp...???

A doua cale e mai subversivă, dar poate avea efect imediat! Producătorul acela vechi a avut timp să-și facă ”relații” peste tot. În Poliție, Justiție, Organe de control etc. Poate că în firma sa a angajat multe rude ale unor inspector, ofițeri sau magistrați. Poate a sponsorizat niște politicieni. Toți ăștia îi sunt cumva... ”datori”! Așa că va apela la ajutorul lor... În ce constă acesta?

Păi, ăștia vor încerca să te scoată de pe piața economică în care ai început să te afirmi și o vor face prin metodele lor subversive, experimentate deseori de-a lungul timpului! Faci o greșeală mică? Ei vor spune că e mare! Ca și în cazul ”violenței împotriva copilului”. Îi dai o pălmuță copilului care a fugit de la școală ca să-i corectezi comportamentul și ei vor zice apoi că ”maltratezi minori”. Te cerți cu nevasta, e ”violență domestică”, ”abuz împotriva drepturilor femeii” etc . Toate dogmele cu care am fost spălați pe creier în ultimele decenii se vor prăbuși asupra ta! Vor apărea știri cum că produsul tău e rahat pe băț, de proastă calitate, că s-a înnecat unu cu șervețelul tău, și până umbli tu după dovezi că toate sunt minciuni imaginea ți-e terfelită. Deși n-ai făcut nimic rău, te trezești citat la Poliție, Parchet, DNA ca ”suspect”. Dacă n-ai făcut nimic, cu siguranță ai vrut tu să faci ceva! Ia să vedem ce! Sau vei face cândva, iar ”noi” tocmai facem prevenție, nu?

Gata, ai intrat deja într-un mecanism programat să distrugă cele mai tari caractere! Mari oameni au căzut în fața acestor presiuni. Milionari care se sinucid din cauza unor datorii??? Zău? Oameni cunoscuți ca echilibrați, manierați, atenți etc, și care dintr-o dată-s ”infractori”??? Oameni bogați care... fură??? Oameni săraci, dar demni, care refuză să fie cumpărați cu bani grei și care, peste noapte, sunt ”prinși” că ar fi delapidat, înșelat sau păgubit pe cineva de niște valori infime??? NU VEI REZISTA!

Mai devreme sau mai târziu vei ceda și tu și vei ajunge acolo unde se adună toate victimele sistemului, pe la periferia societății, sărac din nou, tulburat, lovit, rănit, furios și incapabil să înțelegi ce s-a-ntâmplat! Ai ”jucat” corect, ai investit frumos, ai creat calitate și.... ce s-a întâmplat???

Produsul tău va dispărea de pe piață, vor reveni șervețelele de proastă calitate, lumea le va consuma fără să-și pună vreo clipă problema că tu ai ”murit” pe frontul războiului nevăzut dus pentru dezvoltare, progres, civilizație... Toți mucoșii se vor șterge la nas cu cârpele producătorului agreat de sistem... inclusiv TU!!!

Bine ai venit în lumea reală, omule bun! Ți-a murit mătușa? S-o ierte Dumnezeu, bine c-a murit! Ți-a lăsat o avere frumușică. Și..? Ce mai faci?... Bine, sănătos?

Pe curând...

Cornel SABOU

P.S. - În imagine aveți cârpe de diferite culori. Orice asemănare cu vreo culoare politică NU este întâmplătoare!

Niciun comentariu: