luni, 1 iulie 2019

O lupta imposibil de castigat

Societatea umana moderna nu este una dreapta. Nu conduce spre un progres real in sensul protejarii Omului si a bunastarii lui. Societatea moderna este aceiasi societate veche, structurata pe diferite niveluri de putere. Diferenta este doar de detaliu, de forma nu de fond. In trecut, puterea apartinea celui mai solid, mai puternic fizic, apoi celui mai bine inarmat, a celui care are o armata mai mare etc. Azi, puterea e a celui care are mai multi bani, iar cel care are azi putere este de neatins. Nu exista impotriva lui Justitie sau Institutie care sa-l poata pedepsi pentru abuzul de putere.

Avem cazul cel mai elocvent al Statelor Unite. In 2003, fara sa aiba un Mandat ONU, SUA ataca Irakul si-l indeparteaza de la putere pe Saddam Hussein. De ce a facut asta? Pentru ca poate! De aia! Daca maine SUA vrea sa indeparteze de la putere orice alt sef de stat trimite armata si cine i se poate opune? Nimeni! Ce valoare au protestele internationale, trimiterea la valori, justitie si alte principii "democratice"? Nimic nu mai are valoare in fata fortei brute sustinute de miliarde de dolari!
In fine, nu impotriva SUA vreau sa vorbesc acum. Pornisem de la o idee si doar exemplificam. Spuneam ca societatea moderna nu este una dreapta. Criminalii invingatorilor sunt declarati eroi, iar eroii partii care pierde sunt declarati criminali. Cei mai multi insa asista nepasatori sau neputinciosi la aceasta falsa viata democratica in care oamenii multi sunt sclavi moderni ai celor putini care conduc dictatorial. 

In timpul razboiului rece, de teama proliferarii comunismului, statele vestice au adoptat unele masuri economice care sa permita clasei muncitoare un trai mai confortabil. Adica, acum muncitorul putea sa-si cumpere o casa, eventual o masina mai ieftina si sa plece undeva intr-un concediu. Atat. Nu mult, dar suficient pentru majoritatea oamenilor ca sa li se adoarma orice sentiment revolutionar de lupta contra sistemului. Ideea e valabila peste tot in lume, dar nu se mai aplica nicaieri! Miliardelor de oameni saraci de peste tot nu li se mai dau azi nici macar aceste conditii minime de trai "decent". Bogatii zilei acapareaza tot si nimeni nu se mai teme de nimic, caci comunismul a cazut.
A cazut si pentru ca n-a aplicat niciodata cu adevarat doctrina aceea a egalitatii si fraternitatii. Omul in comunism a fost mai batjocorit ca niciodata si de aceea, cand s-a putut asta, popoarele s-au ridicat masiv impotriva asupritorilor comunisti. 

Che Guevara a fost poate singurul exemplu de luptator inflexibil pentru dreptate si libertate din istoria umanitatii. In anii aceia, '50-'60, el a asociat eliberarea popoarelor conduse prin interpusi de oligarhi americani cu aderarea acestora la familia comunista condusa pe plan international de Uniunea Sovietica. A preluat comanda rebelilor cubanezi condusi doctrinar de Fidel Castro si a invins prin lupta armatele regimului pro-american de la Havana. A primit posturi de ministru in noul stat cubanez, dar dupa scurt timp a renuntat la functiile care-l obligau sa stea in fotoliu si a luat din nou arma in mana pentru a merge si a lupta la propriu pentru eliberarea altor si altor popoare. A chemat intreaga lume la un razboi mondial impotriva SUA si in acelasi timp a condamnat URSS pentru politica sa aservita banului si altor interese care n-aveau legatura cu ideile de dreptate si libertate in care Che credea. Toata lumea politica a timpului sau l-a urat in ascuns, dar milioane de oameni din intreaga lume se identificau cu lupta sa si-l idolatrizau. Chiar si dupa ce a fost omorat, zeci de ani nimeni n-a avut curajul sa-si asume uciderea sa, sau - ma rog, emiterea ordinului de ucidere. Caci Che Guevara a cazut in lupta, in Bolivia, dupa ce toti tovarasii sai de arme au fost ucisi, el ranit si arma sa distrusa. A fost, la vremea aceea, cel mai de "lux" prizonier de razboi din lume!
Che Guevara nu a avut parte de-un proces. L-ar fi castigat oricine ar fi fost judecatorii sai. A fost ucis dupa doua zile de prizonierat. Crima insuficienta ca sa opreasca "revolutia" pe care Che Guevara a pornit-o in inimile si mintile a milioane de oameni din intreaga lume. 

A fost facut criminal, comunist si categorisit cu tot felul de epitete negative. Adevaru-i ca Che lupta pentru idealurile sale, care nu erau nici capitaliste, nici comuniste. El lupta acea lupta imposibil de castigat despre care spunea: "daca voi pierde, asta nu inseamna ca ar fi fost imposibil sa castig"! O lupta idealista, pentru dreptate si libertate dusa impotriva tuturor exploatatorilor din toate regimurile, de orice fel. Pare ireal, nu? Si totusi, despre Che Guevara se vorbeste si azi. Despre mine, despre tine, care ne credem moderni, inteligenti si "superiori", nu vorbeste nimeni. Sa insemne asta ceva???

Cornel SABOU


P.S.
Asa, de "culoare" mai fac doua-trei precizari despre Che Guevara... Locuitorii orasului bolivian in care Che a fost ucis l-au declarat Sfant (Sfantul Ernesto) si se roaga la el mereu, pentru orice fel de problema. Tot acestia spun ca peste timp a ramas activ un "Blestem al lui Che", toti cei implicati in moartea sa avand ulteior parte de morti violente!
In Argentina o multime de scoli poarta numele lui Che Guevara
In prezent, poza cu chipul lui Che Guevara este unul din cele mai comercializate simboluri din intreaga lume

Niciun comentariu: