vineri, 20 februarie 2009

Armaghedonul Penitenciarelor IV

Pe măsură ce serialul „Armaghedonul Penitenciarelor” evoluează, şi reacţiile sistemului încep să se facă tot mai acut simţite. Mi se reproşează vehemenţa cu care reclam anumite situaţii, lipsa de răbdare, duritatea unor acuzaţii şi, în general, atitudinea „războinică”. N-am înţeles niciodată (sau, de fapt, n-am vrut să înţeleg) de ce un sistem care este criticat nu-şi corectează erorile, ci preferă să se lupte cu cel care critică! În fond, criticile mele ar fi complet lipsite de valoare, dacă n-ar reflecta situaţii REALE şi, prin asta, dureroase. Eliminarea problemelor, corectarea greşelilor şi asumarea unor erori fac parte din comportamentul civilizat al omului educat. Dimpotrivă (cred eu), escaladarea conflictelor, sfidarea, orgoliile nemăsurate, jignirile, ameninţările fac parte din arsenalul de „arme” care sunt folosite doar de oamenii lipsiţi de abilităţi diplomatice. În ceea ce mă priveşte, am spus-o şi o repet: nu am de ales, nu mi s-a dat de ales! Supus batjocurilor de tot felul, nedreptăţit în numeroase rânduri (sentinţele proceselor câştigate de mine stau ca probă), mereu şicanat şi hărţuit, caut refugiu în spaţiul acesta virtual, mărturisindu-vă vouă, cititori liberi, dramele (mici sau mari) prin care trec şi zbuciumul care mă încearcă... Desigur, poate că uneori revolta mea capătă nuanţe personalizate sau, alteori, sunt direct, dar vin iar şi spun că nu am de ales. Şi, cel puţin până în acest moment, nimeni n-a venit să-mi demonstreze contrariul, anume că „se putea altfel”...
Să continuu, aşadar, serialul dezvăluirilor. Vă prezint, în continuare, declaraţia unui coleg de-al meu, deţinut: „Subsemnatul Maresch Csaba, deţinut în Penitenciarul Baia Mare, declar că, în luna august 2007, am fostrepartizat la muncă în interiorul unităţii, la construcţii. Acolo, primeam pentru munca prestată bani şi zile-câştig. În luna octombrie, mi-a fost anulat dreptul de a primi bani. Când am întrebat de ce, dl. Ionel Cardoş mi-a spus că a venit ordin de la ANP ca toţi de la regimul semideschis să fie tăiaţi de la plata în bani. Am scris la ANP şi mi s-a răspuns altfel. Cică aici, la penitenciarul băimărean, noi, cei care am fost înainte încadraţi la construcţii, suntem acum consideraţi la munci gospodăreşti, ori aceştia din urmă nu iau bani. Am scris înapoi la ANP, spunându-le că au fost induşi în eroare, deoarece noi, constructorii, nu măturăm prin curte şi nu împingem tomberoane, ci construim. Având în vedere aceste lucruri, am făcut mai multe cereri, prin care solicitam să fiu transferat la alt punct de lucru, unde pot câştiga bani. Acelaşi domn Ionel Cardoş (evidenţa muncii) mi-a răspuns că am mare tupeu să mă cer la alt punct de lucru, după ce am făcut atâtea plângeri la ANP! I-am cerut domnului director Şpan să mă mute în alt loc de muncă, dar el mi-a răspuns că nu poate renunţa la mine, deoarece în construcţii sunt foarte bun meseriaş. Păi, atunci, de ce nu sunt încadrat corect, la construcţii, şi plătit conform legii, pentru munca prestată? Am lucrat de atâtea ori zi-lumină, uneori până noaptea târziu, intrând în cameră chiar şi la 2 noaptea! Am început să spun şi altor cadre problema mea şi mi s-a răspuns că, dacă mai insist, mi se va face raport de incident şi voi fi pus pe cursă. M-am văzut, astfel, nevoit să depun o plângere către Judecătorie şi Poliţie împotriva domnului Cardoş Ioan.
Ca fapt divers, vă pot spune că am întrebat şi eu de ce nu mi se face o recompensă cu permisie, având în vedere că am lucrat 1.4 ani pentru penitenciar. Mi s-a răspuns cu o recompensă „specială”, fiind premiat cu zece coli de hârtie şi un pix! Asta, în timp ce alţi colegi de-ai mei, care n-au încă şase luni de muncă, au fost deja de trei ori în permisie”.
Aceasta a fost declaraţia colegului meu Maresch Csaba, un deţinut care una munceşte în realitate şi alta este munca sa reflectată în acte. Maresch îl acuză direct pe şeful Biroului Evidenţa Muncii, Ionică Cardoş, dar realităţile de acest tip sunt atât de numeroase, încât pot spune că Csaba nu este decât o picătură într-un ocean de asemenea nemulţumiri.
Pe de altă parte, consemnarea eronată, falsă a muncilor prestate de deţinuţi este o practică atât de generalizată în sistemul penitenciar românesc, încât cazurile de acest fel nu mai miră pe nimeni. Eu însumi am câştigat un proces cu penitenciarul, pentru folosirea mea la muncă în mod ilegal, iar recent, s-a mai întâmplat un incident, cu un deţinut care a fost scos ilegal la muncă, în afara unităţii, şi care s-a accidentat foarte grav, necesitând internarea în spital.
Atitudinea administraţiei penitenciarului faţă de acest tip de probleme este una de indiferenţă. Nimeni nu se stresează să rezolve cazurile care sunt flagrant-abuzive sauilegale. Dimpotrivă, atunci când apare o problemă (accident, reclamaţii, mediatizare), principala preocupare a cadrelor este să muşamalizeze cazul, nu să-l rezolve.
În principiu, asemenea abuzuri în sistemul penitenciar sunt posibile pentru că unităţile de detenţie nu se supun unor controale, la fel ca o firmă privată ori chiar ca orice altă instituţie a statului. Din cauza regimului special de care se bucură, penitenciarele sunt controlate doar de inspectorii din cadrul Direcţiei de Control ANP, iar aceştia sunt şi puţini la număr, şi împovăraţi de o mulţime de alte treburi administrative. Una peste alta, adevărul este că directorii de penitenciare nu se tem deloc de controalele ANP! Fiecare director se simte oarecum protejat, datorită unor relaţii speciale de prietenie pe care le are la comanda ANP, aşa că nu dă doi bani pe controalele inspectorilor de la Direcţia de Control.
Am depus la dl. director Horia Chiş o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public. Punctual, am ridicat patru probleme la care am cerut răspuns, în termen legal. Surprinzător, dl. director s-a supărat foarte tare, pentru că am „îndrăznit” să-l iau la întrebări. Degeaba i-am tot explicat eu că legea îmi permite acest lucru, că explicarea modului în care este cheltuit banul public face parte din „jocul” democratic al fiecărei ţări europene. Se pare că m-am înşelat din nou asupra calităţii unui om, atunci când l-am creditat cu încredere pe acest Horia Chiş. Pentru mine, nu e o problemă, eu sunt obişnuit cu asemenea dezamăgiri, dar e păcat de oamenii care vieţuiesc în unitatea asta, deopotrivă cadre şi deţinuţi! Diletantismul unui cadru din conducere se răsfrânge, automat, asupra celor din subordine, la fel cum profesionalismul generează atitudini şi comportamente identice.
Cam atât pentru azi... Urmează, în episoadele viitoare, alte şi alte exemple de cinism, incompetenţă şi răutate, toate piperate cu întâmplări reale, desfăşurate în viaţa penitenciară din România!

Pe curând, Cornel Sabou

15 comentarii:

Anonim spunea...

iarasi minti ,dl. DRUSAL
TE CITEZ : "iar recent, s-a mai întâmplat un incident, cu un deţinut care a fost scos ilegal la muncă, în afara unităţii, şi care s-a accidentat foarte grav, necesitând internarea în spital . " CA SA VEDETI OAMENI BUNI CA ACEASTA PERSOANA CARE ISI URMARESTE DOAR INTERESUL PROPRIU IN DETRIMENTRUL ALTORA , ASA CUM AM MAI SPUS INTAMPLAREA CU PRICINA S-A PETRECUT IN PENITENCIAR SI ALATURI DE ACESTA SE AFLA INCA UN DETINUT DE LA SECTIA 6 (SISTEMUL DESCHIS ).

DL. PROPRIETAR DE BLOG , LA MINA MINOVICI AI FOST?????????? EU CRED CA POATE ESTI INSTABIL PSHIC . ACUM IL PUPI PE CHIS ,IAR IMEDIAT IL SCUIPI MARTURIE STAU ARTICOLELE SEMNATE CORNEL SABOU SCRISE analISTIC ANTERIOR .

VA URMA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Omu asta e un tip super ok,incercati sa-l cautati,sa vorbiti cu el.Gurile rele mereu vor rosti aiureli.Cornel Sabou poate era un incomod pentru unii.

Anonim spunea...

gunoiule vrei si permisie . permisiile se acorda, nu se pot cere de catre INFRACTORI cf.legii ,pe care tu incerci mereu s-o eludezi...

Anonim spunea...

" Felurile recompenselor
Art. 68. - (1) Persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, care au o buna conduita si au dovedit staruinta in munca sau in cadrul activitatilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, al instruirii scolare si al formarii profesionale, li se pot acorda urmatoarele recompense:
a) incredintarea unei responsabilitati in cadrul activitatilor prevazute in art. 64;
b) ridicarea unei sanctiuni disciplinare aplicate anterior;
c) suplimentarea drepturilor la pachete si vizite;
d) acordarea de premii constand in materiale pentru activitati ocupationale;
e) permisiunea de iesire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an;
f) permisiunea de iesire din penitenciar pe o durata de cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an;
g) permisiunea de iesire din penitenciar pe o durata de cel mult 10 zile, dar nu mai mult de 30 de zile pe an.
(2) Recompensele prevazute in alin. (1) lit. a)-e) pot fi acordate de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, la propunerea sefului sectiei unde este detinuta persoana condamnata, iar recompensele prevazute in alin. (1) lit. f) si g) pot fi acordate de catre directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, la propunerea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.

Permisiunea de iesire din penitenciar
Art. 69. - (1) Permisiunea de iesire din penitenciar poate fi acordata in conditiile art. 68 in urmatoarele cazuri:
a) prezentarea persoanei condamnate in vederea ocuparii unui loc de munca dupa punerea in libertate;
b) sustinerea unui examen de catre persoana condamnata;
c) mentinerea relatiilor de familie ale persoanei condamnate;
d) pregatirea reintegrarii sociale a persoanei condamnate;
e) participarea persoanei condamnate la inhumarea sotului/sotiei, unui copil, parinte, frate/sora sau bunic.
(2) Permisiunea de iesire din penitenciar pe durata unei zile, pentru cazurile prevazute in alin. (1) lit. a)-d), se poate acorda persoanelor condamnate care executa pedepse privative de libertate in regim inchis.
(3) Permisiunea de iesire din penitenciar pe o durata de cel mult 5 zile, pentru cazurile prevazute in alin. (1) lit. a)-d), se poate acorda persoanelor condamnate care executa pedepse privative de libertate in regim semideschis.
(4) Permisiunea de iesire din penitenciar pe o durata de cel mult 10 zile, pentru cazurile prevazute in alin. (1) lit. a)-d), se poate acorda persoanelor condamnate care executa pedepse privative de libertate in regim deschis.
(5) Permisiunea de iesire din penitenciar, pentru cazul prevazut in alin. (1) lit. e), poate fi acordata pe o durata de cel mult 5 zile tuturor persoanelor condamnate, indiferent de regimul de executare, daca indeplinesc conditiile prevazute de art. 68 alin. (1). "

aceasta este L. 275 pt cei care nu stiu !!!!!!!

directore , cf. carei legi intrebi de permisie ??????????????????

VA URMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

unde e armaghedon V

Anonim spunea...

gunoiule tu vorbesti!TU CARE TI-AI VIOLAT FIICA?

Anonim spunea...

A SOSIT ZIUA DREPTATII. VIOLUL ESTE DOVEDIT SI VA FI PEDEPSIT. LA GHERLA CU TINE. HA HA HA HAAAAA.....

Anonim spunea...

DOMNU REDACTOR SEF;CU 9 CLASE LA F.F.SINT UN FOST COLEG DE-AL TAU,DATORITA TIE AM AJUNS LA POARTA ALBA,TE VOI ADUCE AICI SA TE IAU DE NEVASTA.BUCURATE SI TE RADE LA CUUUUR.....

Anonim spunea...

1. Articolul "Semnal de alarma" (publicat imediat dupa "Armaghedon IV") l-am sters a doua zi, din motive obiective. Urmatorul episod din serialul dezvaluirilor va aparea la inceputul saptamanii viitoare.
2. Eu nu am cerut permisie. Fraza din articol care se refera la acest subiect e un extras din declaratia colegului meu, Maresch Csaba. El a cerut aceasta recompensa.
3. Intrebare pentru domnii care posteaza comentarii sub anonimat si sunt angajati ai penitenciarului: de ce nu aveti curaj sa-mi vorbiti in fata?

Anonim spunea...

" Cornel Sabou spunea...
1. Articolul "Semnal de alarma" (publicat imediat dupa "Armaghedon IV") l-am sters a doua zi, din motive obiective. Urmatorul episod din serialul dezvaluirilor va aparea la inceputul saptamanii viitoare.
2. Eu nu am cerut permisie. Fraza din articol care se refera la acest subiect e un extras din declaratia colegului meu, Maresch Csaba. El a cerut aceasta recompensa.
3. Intrebare pentru domnii care posteaza comentarii sub anonimat si sunt angajati ai penitenciarului: de ce nu aveti curaj sa-mi vorbiti in fata? "

1 . DE CE ?

2 . ACESTA CF. LEGII POATE CERE ASA CEVA ?

3 .TU NU STI SA RASPUNZI ; DOAR SA INTREBI , SA CERI , SA NU FI OBIECTIV SI . . .

Anonim spunea...

SCATOLOG;

DEJECTIE;

SCURSURA.

Anonim spunea...

GHERLA cred eu ca e prea linistita puscarie pentru unu ca GUNOIU de sabou fiti linistiti ic curind va ajunge la POARTA ALBA acolo e locul nemernicului,excrocului,jantajistului,trintorului,scursura societati.DE data asta nu mai poate ocoli legea ,nu mai poate jantaja pe nimeni cei care sunt in masura o sal puna sa plateasca pentru ceia ce a facut .ASA ca cei de la POARTA ALBA sa fie pregatiti ca le vine o ,prospatura'dar sa fie siguri sa se protejeze ca de fapt a fost folosit pe post de ,curva 'si aici

Anonim spunea...

LIMBRIC SCATOLOG SI NECROFAG CE ESTI.

Anonim spunea...

Cornel Sabou nu are capacitatea de a intelege cateva lucruri esentiale:
1. vinovat de tot ceea ce s-a intamplat rau in viata lui este el insusi
2. s-au lepadat de el inclusiv colegii,chiar si CZompa care era secundul de la foaia saptamanala,
3. nu este singurul care merita sa stea dupa gratii din presa. Poate intr-o zi se vor apuca de vorbit cei santajati: oameni de afaceri, directori de firme, reprezentanti zonali,store manageri,functionari publici, avocati, notari si alte categorii,
4. cele mai grave pacate ale sale sunt fata de familie, ei nu-l vor ierta niciodata pentru raul facut
5.angajatii din penitenciar au tot dreptul sa reactioneze daca sunt murdariti pe nedrept. Titlul de "primul jurnalist roman care...."nu este un certificat de buna purtare ci un precedent fericit care nu-l protejeaza de infractiuni savarsite
6.daca ajunge la Poarta Alba sunt convins ca va fii "reeducat"de vietasi...
CRED CA INCA NU ESTE PREA TARZIU CA SA SI FACA MEA CULPA SI SA-SI RECUNOASCA GRESELILE! CORNEL SABOU ARE DREPTUL LA O SANSA IN VIATA DAR NU IN PRESA ...NICI CHIAR INTRE OAMENI CA : ROSIIANU,PARCALAB , ILEA SAU ALTII

Cornel Sabou spunea...

Am interzis comentariile, pentru că nu consider înjurăturile şi jignirile ca fiind argumente pentru dezbaterea anumitor teme. Cei care doresc să-mi trimită mesaje o pot face folosind adresa de e-mail: cornelsabou@yahoo.com.