vineri, 15 aprilie 2011

Interviu despre interlopul Catalin Chereches

Reproduc mai jos interviul pe care l-am dat colegului meu Ioan Romeo Rosiianu, si care a fost publicat pe site-ul sau, www.ne-cenzurat.ro



Dupa incendiarele dezvaluiri despre modul in care deputatul Catalin Chereches gaseste de cuviinta sa-si indeparteze adversarii politici, venim si dezvoltam subiectul printr-un interviu in exclusivitate cu cel care a ridicat valul de pe chipul acestui nemernic prefacut.
Cornel Sabou arata cu degetul inspre fata nevazuta a celui care vrea sa ne conduca destinele, pentru ca sa priceapa toata lumea si explica cu lux de amanunte cum intelege beizadeaua sa isi cladeasca o cariera publica.

I.R.R: Cornel, cat timp ai fost inchis in Penitenciarul Baia Mare?


C.S.: Am fost arestat pe data de 12.02.2008 si am liberat in 08.03.2011. Am stat, deci, la inchisoare, trei ani si o luna.

I.R.R: Ai reusit sa te adaptezi usor la mediul de viata de tip penitenciar?

C.S.: M-am adaptat! Greu sau usor, acum conteaza mai putin. Am stiut inca din prima zi ca trebuie sa ma protejez, sa am grija de mine pentru ca sa ajung in ziua liberarii sanatos si apt psihic pentru un nou inceput. N-a fost usor! Pentru ca la inchisoare legile vietii sunt foarte dure. Atat la propriu, cat si la figurat. Pe de o parte, acolo sunt adunati la un loc tot felul de oameni periculosi, oameni invatati sa traiasca doar din infractiuni si care n-au scrupule sau retineri atunci cand interesul lor ii indeamna sa faca un rau. Pe de alta parte, chiar facand abstractie de anturaj, limitarea unor drepturi sau ingradirea altora te constrange sa traiesti limitat! Trebuie sa fii extrem de puternic din punct de vedere psihic sa poti rezista fara sa "cazi" unei perioade atat de lungi in care te simti inutil, izolat, rupt de realitate, fara familie, inconjurat de pericol, ziduri si lanturi, tracasat, umilit etc...

Deputatul Chereches are prieteni interlopi

I.R.R: In acel loc ai primit totusi si vizite mai "ciudate", daca pot spune asa. Scriai pe blogul tau ca te-ai intalnit acolo cu deputatul Catalin Chereches!

http://www.stirimm.ro/images/stories/politica/chereches5.jpghttp://www.stirimm.ro/images/stories/politica/chereches5.jpgC.S.: Da, cu precizarea ca deputatul Catalin Chereches a venit la penitenciar sa se intereseze in mod special de soarta lui Cristian Anghel, nu de a mea. Fostul primar baimarean era inchis acolo, alaturi de mine. Apoi, Chereches avea printre detinuti niste prieteni cu care colabora de multi ani. M-a abordat si pe mine, pentru ca dorea sa il ajut la o treaba.

I.R.R: Ce treaba? Cu ce il puteai ajuta tu, un detinut, pe el, un parlamentar al Romaniei?

C.S.: Pai, paradoxul e explicabil prin faptul ca el avea nevoie de cineva care sa-l ajute intr-o problema cu specific interlop, de inchisoare. Catalin Chereches mi-a marturisit ca este exasperat de procesele pe care Anghel le deschidea pentru a bloca organizarea de alegeri in Baia Mare. Si vroia sa discute cu cineva de acolo care sa se angajeze sa-l puna la punct pe Anghel, sa-i "scoata primaria din cap" - cum spunea el. Pe sectia deschisi, unde eram eu, toti detinutii, inclusiv interlopii care erau prieteni cu el, ascultau de mine si nu-mi ieseau din cuvant. Eu imi castigasem respectul lor pentru ca avusesem nenumarate conflicte cu administratia si le cam castigasem pe toate, provocand astfel mai multe schimbari in sistemul penitenciar, schimbari de care beneficiau toti detinutii, nu doar eu. Astfel, o "executie" de acest tip nu se putea organiza fara acceptul meu, tacit sau explicit. Cand Chereches a aflat asta, m-a abordat sa-mi propuna un targ...

Mi-a cerut sa-l execut pe Anghel

I.R.R: Care era targul? In ce consta "afacerea" dintre tine si Catalin Chereches?

C.S.: El se angaja ca dupa liberarea mea sa ma sustina financiar pentru a-mi putea redeschide ziarul. Imi spunea ca fara ajutor nu voi putea reveni in presa, iar el este dispus sa ma sprijine. In replica, pentru a putea beneficia de acest "ajutor", eu trebuia sa-l "execut" pe Cristian Anghel. Concret, trebuia sa-i ard o bataie, sa-l tin mereu in alarma, sa-i pun in cap toti detinutii de pe sectie, sa-l umilesc, sa-l batjocoresc pana cand Anghel va cadea psihic. Chereches imi spunea ca daca Anghel este distrus, el va putea castiga din primul tur alegerile pentru primaria Baia Mare. Sincer, am ramas socat de propunerea lui, dar pe moment n-am zis nimic. Am tacut. Viata la puscarie m-a invatat sa imi controlez impulsurile, sa judec mai mult inainte sa actionez. I-am spus ca o sa ma gandesc la propunerea lui si o sa-i transmit un raspuns prin prietenii sai de acolo. Ulterior, la cateva zile dupa aceasta vizita, i-am si transmis ca nu voi onora propunerea lui... Cred ca a fost dezamagit.

Catalin e o aschie de om

I.R.R: Nu pot sa cred! Adica, un parlamentar roman vine intr-o puscarie si ii cere unui detinut sa-l "execute" pe un alt detinut, si asta doar pentru ca el, politicianul, sa aiba drumul mai netezit catre o functie publica? Dar nu era nimeni de fata cand ati discutat asta? Nu trebuia ca intalnirea dintre un deputat si un detinut sa fie supravegheata de un cadru de acolo?

C.S.: Sincer, nu-mi explic nici eu situatia. Logic, legal, regulamentar era ca discutia sa fie supravegheata. Daca eu, un detinut "periculos", il sechestram pe deputat? Sau daca il atacam, daca deveneam violent, cine il apara? Catalin e o aschie de om. In ipoteza asta absurda puteam si sa-l violez ca nimeni nu era acolo sa intervina! Acuma ce sa zic, multumesc lui Dumnezeu ca m-a facut om normal, cu instincte normale si sanatoase! Si cred ca si el, deputatul, ar putea multumi la fel!

L-am protejat pe Anghel la inchisoare

I.R.R: Pana la urma, de ce nu ai acceptat propunerea lui Chereches?

C.S.: Cum sa accept asa ceva? Din prima clipa nu mi-am pus decat problema modului in care sa transmit refuzul meu. Nu doream sa generez niste contrareactii impotriva mea. De aceea i-am spus ca ma voi gandi, apoi in discutiile pe care le-am avut cu interlopii - prieteni de-ai sai - care-mi erau si colegi de detentie, am precizat foarte clar nu doar faptul ca refuz sa-l execut pe Anghel, dar si ca interzic oricarui detinut de pe acolo sa atenteze, in orice fel, la viata sau linistea lui Anghel. Trebuie sa-ti spun ceva... Am stat aproape doi ani la regimul deschis din puscaria asta. Eram acolo inchisi cam 25-30-35 de oameni. Unii plecau, altii veneau, numarul fluctua, dar eu reusisem sa impun un stil de viata sanatos si total lipsit de evenimente negative, stil care era acceptat de toti. Acolo nimeni nu se batea, nu se luau cu japca pachete, nu se fura din bagaje, ba dimpotriva oamenii se ajutau intre ei, se imprumutau cu tigari, cu cafea si alte lucruri necesare. Se traia relativ "bine" acolo, atat cat poate fi numit "bine" intr-o puscarie. Daca venea vreun detinut cu "figuri" in cap, si deregla viata linistita pe care o aveam, era imediat pus la punct de toti ceilalti, pentru ca oamenii de acolo se obisnuisera cu viata in acest stil linistit. In aceste conditii, care au fost generate si intretinute in timp de mine (si de alti colegi care mi s-au alaturat in efortul asta), nimeni nu putea iesi din "schema" ca sa provoace tulburari. Catalin Chereches isi imagina probabil ca noi in fiecare zi ne scoatem ochii, si ca, in acest context, maltratarea lui Anghel ar trece neobservata. El nu stia, probabil, ca eu ma straduisem in timp sa impun acolo o viata normala, lipsita tocmai de astfel de manifestari interlope, si nu mi-a fost usor s-o fac. Am intampinat probleme chiar din partea unor cadre, care ar fi trebuit sa ma sprijine in treaba asta. In fine... Ideea e ca Anghel a putut trai in puscarie fara ca sa se lege de viata sa cineva.

Catalin l-a santajat pe Anghel cu DNA-ul


I.R.R.: Si Catalin Chereches a renuntat la planul sau de a-l "executa" pe Anghel?

C.S.: Nu a renuntat de tot la acest plan. L-a transformat doar. Cand s-a apropiat termenul ca Anghel sa fie analizat in Comisia de liberare, m-a abordat la Biblioteca judeteana din Baia Mare (unde eu mergeam zilnic) intrebandu-ma ce as putea face eu ca sa blochez liberarea fostului primar. Chereches nu dorea ca Anghel sa libereze. I-am spus ca n-am ce face, deoarece Anghel indeplineste toate conditiile legale pentru a libera. Mi-a sugerat sa-i inscenez ceva care sa blocheze liberarea, cum ar fi sa-i bag un telefon mobil in bagaj, sau alt obiect interzis. Daca un asemenea obiect s-ar fi gasit asupra sa i s-ar fi intocmit un raport de incident, iar liberarea sa putea fi amanata in mod legal. I-am spus ca nu pot face asa ceva. A plecat spunand ca se va gandi el la altceva...

I.R.R.: Am vazut ce s-a intamplat. Liberarea lui Anghel a fost admisa, dar DNA a facut recurs, si Anghel a mai stat cinci saptamani la inchisoare.

C.S.: Apropo de DNA... In cele 5 saptamani de care zici, Chereches mi-a transmis o multime de mesaje (prin prietenii nostri comuni, interlopii) cerandu-mi sa-l determin pe Anghel, in orice fel, sa-l sustina in alegeri pe Catalin Chereches. Altfel, spunea Chereches, Anghel nu v-a libera decat dupa ce isi va face toata pedeapsa. Deputatul spunea ca poate interveni la DNA ca sa "rezolve" problema lui Anghel, si sa ajute la liberarea sa. Astfel, Anghel era santajat ca daca nu-l sustine pe Chereches nu va libera! Eu am discutat cu Anghel toate astea chiar atunci, dar omul s-a tinut tare. Anghel era insa socat si el de toate propunerile astea a lui Chereches. "Dar cum poate influenta el DNA-ul?" ma intreba mirat Anghel... Toate astea s-au terminat cand Tribunalul a admis liberarea fostului primar, iar Anghel s-a intors in societate.

Catalin e doar un interlop inca nepedepsit

I.R.R.: Ce concluzie se poate desprinde din toate aceste intamplari incredibile pe care ni le-ai spus?

C.S.: Concluziile le las in seama ta si a cititorilor. Eu, personal, nu am putut ramane indiferent cand am vazut ce fel de om candideaza la primaria municipiului meu! Cred ca toate aceste intamplari sunt importante pentru a intelege mai bine caracterul acestui om. Daca baimarenii aleg, sa stie ce aleg! Si sa nu se mai mire ulterior daca se vor trezi invadati in casele lor de gorilele lui Catalin Chereches. Pentru mine, acest deputat accidental al Romaniei nu este decat un interlop inca nepedepsit de justitia romana...

3 comentarii:

georges spunea...

mie mi separe ca sunt cam nuli toti cei care se gandesc sa preia destinele urbei de pe sasar. ceea ce este destul de trist.

Cornel Sabou spunea...

sau pretentiile, asteptarile noastre sunt prea mari??? cineva m-a invatat sa nu ma amagesc. e singura cale prin care nu poti fi dezamagit! asa ca... nu ma vor dezamagi nici acesti candidati!

Anonim spunea...

... frumoase invataturi ...si in acelasi timp utile!